Deniz ile ilgili sözler... Deniz kenarında söylenmiş en güzel sözler
Deniz, mavi ve engin olması nedeniyle hem özgürlüğü hem de sonsuzluğu simgeler. Eski metinlerde "tengiz" şeklinde sözcüğün ilk harfi daha sonra yumuşamış ve sözcük "deniz" şeklinde telaffuz edilmeye başlanmıştır.
Türkiye'de unisex isim olarak kullanılan Deniz kelimesi mecazen çokluk anlamına gelir. Leb, derya ve bahir sözcükleri ile deniz ile eş anlamlıdır.
Deniz ile İlgili Sözler
1- "Yetmez mi diye soruyor deniz, insanlara
Yetmez mi karada çektikleriniz"
Cahit Sıtkı Tarancı tarafından yazılan bu şiirde, "intak" sanatı kullanılmış ve deniz, bir insan gibi konuşturulmuştur. İnsanlara seslenen deniz, insanların yeryüzünde çektiği acıların çok fazla olduğunu dile getirmektedir.
2- "Sen yoksan denizler göl kadar durgundur"
Bu dizede seslenilen sevginin ne kadar değerli olduğu deniz - göl karşılaştırmasıyla vurgulanmaktadır. Şair, sevgilisi olmadığı takdirde dalgalı denizlerin de gölden farksız olduğunu ifade etmektedir. Şiirde yer alan "durgun" kelimesi hem sözlük hem de yan anlamıyla kullanılmıştır.
Deniz Kenarında Söylenmiş En Güzel Sözler
1- Sen bana deniz olursan ben sana gökyüzü olurum
Deniz ve gökyüzü kelimeleri birçok şiirde mecazi anlamda kullanılır. Sen bana deniz olursan ben sana gökyüzü olurum sözünde de deniz ve gökyüzü kelimeleri ilk anlamı dışında kullanılmıştır. Hem deniz hem de gökyüzü ilk bakışta sonsuzmuş gibi görünür. Bu söz "sen beni çok seversen ben de seni çok severim ve sahiplenirim" anlamına gelir.
2- "Bakakalırım giden geminin ardından
Atamam kendimi denize
Dünya güzel"
Bu dizeler Garip akımının kurucusu olan Orhan Veli Kanık'a aittir. Şair, "giden gemiler" imgesini, özlemini çektiği insanlar anlamında kullanılır. "Kendine denize atmak" ise ölüm anlamına gelir. Şair, Ayrılış adlı bu şiirinde yaşanan ayrılıklara, acılara ve zorluklara hayatta olmanın çok güzel olduğunu söylüyor.
3- Sen gidersen yağmur bile kurak olur
Sen gelirsen çöller bile deniz olur''
Kim tarafından yazıldığı bilinmeyen bu şiirde, yaşanan duygular mecaz sanatıyla dile getirilmiştir. Şairin yaşadığı acı, yağdığı yerlere kuraklık getiren bir yağmura benzetilmiştir. Şairin sevgisine kavuşması ve özlem gidermesiyle yaşayacağı mutluluk ise "çöllerde bir deniz" imgesiyle dile getirilmiştir.