Davada ölümüne karar
12 yıllık davada, 8 kişiye, "ölünceye kadar" ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi
Terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 1'i tutuklu 27 sanığın yargılandığı 12 yıllık davada, İnan ile 3 firari sanığın da aralarında yer aldığı 8 kişiye, "ölünceye kadar" ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Cevat Işıklı rahatsızlığı nedeniyle katılmadı. Bu rahatsızlığa ilişkin sağlık raporu, Işıklı'nın avukatı tarafından mahkeme heyetine sunuldu. Duruşmaya gelmeyen diğer sanıkları da avukatları temsil etti.
Daha önce mahkemece haklarında "yakalama emri" çıkarılan sanıklar İlyas Kutulman, Burhan Ekineker, İbrahim Evliyaoğlu ve Abit Taşan'ın henüz yakalanamadıklarının tutanağa geçirildiği duruşmada esasa ilişkin görüşü sorulanCumhuriyet Savcısı Ümit Zafer Çolak, daha önce sunulan mütalaayı tekrar ettiğini söyledi.
PKK'lılarla aynı uygulama talebi
Duruşmada, savcılık mütalaasına karşı son diyecekleri sorulan sanık avukatları, müvekkillerinin beyanlarına katıldıklarını belirterek, lehe olan hükümlerin uygulanmasını istediler.
Sanıklardan Nizamettin Arık'ın avukatı Adnan Yıldız, Kandil ve Mahmur bölgesinden gelerek Habur sınır kapısından Türkiye'ye giriş yapan PKK terör örgütü mensuplarına yapılan yargısal uygulamanın, müvekkili Arık ile dosyanın diğer sanıklarına da uygulanmasını talep etti.
"Ölene kadar" ağırlaştırılmış müebbet
Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Hacı İnan, Emin Ekici, Abdulsettar Yıldızbakan, Burhan Ekineker, İlyas Kutulman, İbrahim Evliyaoğlu, Mehmet Bayram Eren ve Sabahattin Alkan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının tamamını veya bir kısmını ortadan kaldırmaya kalkışmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Bu sanıkların katıldıkları eylemlerin nitelik ve yoğunluğu, adam öldürme eylemlerinin ortaya çıkan ve telafi edilemez ağır sonucunu da dikkate alarak, bu sanıklar hakkında indirim uygulanmadığını belirten heyet, "Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan terör suçluları, koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanamaz. Bunlar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıölünceye kadar devam eder" hükmünü içeren Terörle Mücadele Kanununun 17/4. maddesinin uygulanmasını kararlaştırdı.
Sanıklar Hacı İnan, Emin Ekici, Abdulsettar Yıldızbakan, Mehmet Bayram Eren ve Sabahattin Alkan hakkında, verilen ceza miktarı ve kaçma şüphesi nazara alınarak "yakalama kararı" çıkarılmasına da karar veren mahkeme heyeti, firari sanıklar İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu hakkında verilen "yakalama emri"nin devamını da hükme bağladı.
Her bir sanık için suçun işleniş biçimi ve özelliklerini dikkate alan ve buna göre karar veren mahkeme heyeti, "yasa dışı silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan sanık Mehmet Kanlıpıçak'ın 12 yıl 6 ay, Mehmet Cemil Erez, Abdulselam Geşgin, Ali Atım, Hüseyin Hilmi Hocalar ve Murat Kara'nın 10'ar yıl, Abdullah Beldek, Ahmet Kontuk, Enver Kılıçaslan, Salih Kişi ve Yunus Eser'in 7 yıl 6'şar ay, Benan Kutulman, Hayrettin Geşgin, Mehmet Emin Geşgin, Nizamettin Arık ve Bidayet Kılıç'ın da 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.
Savunmaları alınmayan tutuklu sanık Cevat Işıklı ve Abit Taşan hakkındaki davanın ayrılarak, başka bir dosyaya kaydına ve Cevat Işıklı'nın tutukluluğunun devamına hükmeden heyet, sanıklardan Ramazan Tekin hakkında aynı suçtan dolayı Adana 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesinde de dava açıldığı ve mahkemenin 22 Mart 2001'de sanığın cezalandırılmasına karar verdiğini belirterek, söz konusu davanın bu davayla aynı nitelikte olması nedeniyle Tekin yönünden davanın reddine karar verdi.
Topluma Kazandırma Kanunundan yararlanma talebine ret
Mahkeme heyeti, sanıklar Mehmet Cemil Erez, Emin Ekici, Mehmet Kanlıpıçak, Ali Atım, Mehmet Bayram Eren, Hüseyin Hilmi Hocalar, Ahmet Kontuk, Nizamettin Arık ve Murat Kara'nın, Topluma Kazandırma Kanunu ve TCK'nın 221. maddesinden yararlanma taleplerinin, koşullar oluşmadığı gerekçesiyle reddine hükmetti.
Heyet, tüm bu kararları temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle aldı.
Birleştirilen davaların iddianamelerinde, terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan, örgütün sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman ve 10 kişinin cesedinin çıkarıldığıÜsküdar'daki evi kiralayan Cevat Işıklı'nın da aralarında yer aldığı 10 sanığın, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu. İddianamelerde, diğer sanıkların da "yasa dışı örgüt üyesi olmak" ve "yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek" suçlarından 4,5 ile 22,5 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyordu.