Şampiy10
Magazin
Gündem

d614g nedir? Corona virüs mutasyonu D614G daha mı tehlikeli, farkı ne?

Amerikan basınında çıkan haberlere göre, ABD'nin Florida eyaletinde Scripps Araştırma Enstitüsü'nde görevli uzmanlar, laboratuvarda yapılan çalışmada "D614G" ismi verilen mutasyonun, Kovid-19'un yüzeyindeki "fonksiyonel sivri uçların" sayısını büyük ölçüde artırdığını gözlemledi. Virüsün mutasyona uğradığı yönünde yapılan araştırmanın ardında, d614g nedir? soruları da araştırılmaya başlandı.

ABONE OL
Vatan Haber

Scripps Araştırma Enstitüsü yeni tip koronavirüsün bir türünde meydana gelen belirli bir mutasyonun, virüsün daha fazla insan hücresini enfekte etmesine yardım etmiş olabileceğini bildirdi. Dünya çapında viral örneklerin genetik çalışması için havuz niteliği taşıyan GenBank'tan edinilen veriye göre, şubat ayında rastlanmayan bu mutasyon, martta dizilimlerin dörtte birinde, mayısa kadar da yüzde 70'inde tespit edildi. Peki, d614g nedir? d614g corona virüsten tehlikeli mi?

D614G NEDİR?

Amerikan basınında çıkan haberlere göre, ABD'nin Florida eyaletinde Scripps Araştırma Enstitüsü'nde görevli uzmanlar, laboratuvarda yapılan çalışmada "D614G" ismi verilen mutasyonun, Kovid-19'un yüzeyindeki "fonksiyonel sivri uçların" sayısını büyük ölçüde artırdığını gözlemledi.

D614G VİRÜSÜNÜN CORONADAN FARKI NE?

Çalışma ekibinin lideri virolog Hyeryun Choe, kullandıkları hücre kültür sisteminde D614G mutasyonuna sahip virüslerin, bu mutasyona sahip olmayanlardan daha bulaşıcı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Virüse "taç" görünümü veren bu sivri uçların, Kovid-19'un insan hücrelerine bağlanmasını sağladığını vurgulayan uzmanlar, D614G mutasyonu nedeniyle virüsün fonksiyonel sivri uçlarının sayısı veya yoğunluğunun 4 ya da 5 katına çıktığını açıkladı.

Scripps Araştırma Enstitüsü Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümü yöneticilerinden Michael Farzan, D614G mutasyonunun ayrıca sivri uçların "bel kemiğine" daha fazla esneklik sağladığını, bu esnekliğin, virüsün hücreden hücreye yolculuklarda canlı kalmasına yardım ettiğini ifade etti.

Uzmanlar öte yandan D614G mutasyonunu taşıyan türlerin, kişileri daha fazla hasta edip etmediğinin henüz bilinmediğine işaret etti.

Dünya çapında viral örneklerin genetik çalışması için havuz niteliği taşıyan GenBank'tan edinilen veriye göre, şubat ayında rastlanmayan bu mutasyon, martta dizilimlerin dörtte birinde, mayısa kadar da yüzde 70'inde tespit edildi.

Diğer Haberler

  1. BAE yardım istedi! Hahamın katilleri MİT ve emniyetin operasyonuyla İstanbul'da yakalandı
  2. Mersin'de kuru yük gemisi yan yattı! Personel tahliye ediliyor
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EBRD Başkanı Basso'yu kabul etti
  4. Yasadışı bahis soruşturmasında yeni gelişme! Serdar Ortaç'ın ev hapsi kararında değişiklik
  5. Bakan Güler'den F-35 açıklaması: KAAN’ı görünce düşünceleri değişti
  6. Eğitime kar engeli! İller belli oldu
  7. Yenidoğan çetesi davası devam ediyor! Mahkeme başkanının sorusuna pişkin yanıt
  8. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj: Adalet yerini bulmazsa kuşaklar arası kırılmalara yol açacak
  9. Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Nevzat Bahtiyar'ın aracının olay günü görüntüleri kamerada
  10. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Bahçeli'nin açıklamaları kıymetli ve önemli

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.