Cuma günü doktora gidecekler dikkat!
.
ANTALYA Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, Türkiye genelindeki 22 bin civarında aile hekiminin, 1 Ocak’tan itibaren aile sağlığı merkezinde görevli, hekim ve aile sağlığı çalışanlarına cumartesi günleri ayda en az 8 saat nöbet tutma zorunluluğu getiren genelgeye tepki amacıyla cuma günü iş bırakacağını söyledi.
Karan, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle, 1 Ocak’tan itibaren aile sağlığı merkezinde görevli aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına, cumartesi günleri ayda en az 8 saat nöbet tutma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Hekimlerin aile sağlığı merkezi ya da halk sağlığı müdürlüğünün belirlediği yerlerde nöbet tutacağını dile getiren Karan, genelgeye tepki gösterdi. Karan, "Ülke genelindeki 22 bin civarında aile hekimi ve aile sağlığı merkezi çalışanları genelgeye itiraz etmek amacıyla cuma günü görevli olduğumuz yerlerde acil hasta dışında tedavi yapmayacağız. 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz" dedi.
Cuma günü aile hekimlerinin ülke genelinde basın açıklaması yaparak, tepkilerini dile getireceğini anlatan Karan, aile sağlığı merkezi görevlilerinin cumartesi günü de Ankara’da ’Aile Hekimine Sahip Çık’ mitingi düzenleyeceğini söyledi. Karan, Antalya’da da cuma günü 10.00’da 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi önünde dernek olarak basın açıklaması düzenleyeceklerini söyledi.
Genelge ile aile hekimlerinin koruyucu hekimlik görevini yerine getirmekte yetersiz kalacağını savunan Karan, bakanlık tarafından hastanelerin acil servisinde yaşanan yoğunluk nedeniyle kendilerine nöbet sistemi getirildiğini dile getirdi. Aile sağlığı merkezlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verildiğini vurgulayan Karan, "Herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması prensibi yerine, nöbetçi hekimden hizmet almanın getirilmesi, aile hekimliği uygulamasını bitirerek, bu yerlerin aile sağlığı merkezi olma özelliğini kaybettirecektir. Bu şekilde eski sağlık ocağı sistemi tekrar getirilmek istenmektedir" dedi.
Karan, bakanlık tarafından aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına haftada altı gün, günde 12 saatten, ayda 300 saat, çalışma süresi getirilmek istendiğini, bu sürelerin uluslararası çalışma kanunlarına, insan haklarına ve anayasaya aykırı olduğunu savundu. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yüklenilmek istenen angarya görevlerden, acil, aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi nöbetlerinden vazgeçilmesi gerektiğini aktaran Karan, "Sağlık Bakanlığımıza da sesleniyoruz, bundan önceki sağlık ocağı uygulamasını bitirdiğiniz gibi şimdi de aile hekimliği uygulamasını bitirmeyin. Aile hekimliğine ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerine sahip çıkın. Eğer vatandaşlarımız da eski sağlık ocağı sistemine dönmek istemiyorsa, 184’ü arayıp Bakanın bu uygulamasını kabul etmediğinizi eski sağlık ocağı sistemine geri dönmek istemediğinizi bildirsinler istiyoruz" diye konuştu.