Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, özellikle Karadeniz kıyılarında etkili olan ‘çeken akıntı’ya karşı çok dikkatli olunmasını istedi.
ABONE OL
Vatan Haber
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, bugün denize gidecek vatandaşların çok dikkatli olmasını istedi. Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada “İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’nın Karadeniz kıyıları, yine Bursa ve Balıkesir’in Marmara Denizi’ne bakan kuzey kıyılarında kuvvetli kuzeyli rüzgarla birlikte oluşacak yüksek dalgalar beraberinde KUVVETLİ ÇEKEN AKINTI oluşturacaktır. Boğulma riskine karşı hafta sonu buralarda denize gireceklerin daha çok koy bölgeleri tercih etmeleri uygun olacaktır” dedi.
Neden tehlikeli?
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.
Ne yapılmalı?
Akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olun. Akıntı sizi dibe çekmez, sahilden açığa doğru sürükler. Sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin. Akıntı zayıfladığında sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulun. Her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.
Çeken akıntının belirtileri
- Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa;
- Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa;
- Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa;
- Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.
İBB de uyardı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bugün denize girecek vatandaşları uyardı. Uyarıda, rüzgarın poyraza dönüşmesi nedeniyle can güvenliği bakımından risk oluşacağı ve dalga yüksekliğinin 1 metreyi bulacağı belirtildi.
2 ölü 2 kayıp!
Dün İstanbul Beykoz’a bağlı Riva’da Yağdere mevkiinde denize girmenin tehlikeli olduğu uyarısının bulunduğu alanda denize giren Hüseyin Kızılırmak, Şükran Çakır ve Yunus Kızılırmak suda çırpınmaya başladı. Boğulma tehlikesi geçiren akraba 3 kişinin yardımına Riva plajından gelen cankurtaran ekipler yetişti. Cankurtaranlar jetskilerle 3 kişiyi denizden çıkardı. Durumu ciddi olan Hüseyin Kızılırmak’a (49) ilk müdahale sahilde yapıldı. Hastaneye kaldırılan Hüseyin Kızılırmak kurtarılamadı.
Suriyeli kız boğuldu
Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde vatandaşlar polis ve jandarmaya 2 kız çocuğunun denizde gözden kaybolduğu yönünde ihbarda bulundu. İhbar üzerine olay yerine sahil güvenlik ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sahil güvenlik ekipleri, botla arama çalışmalara başlarken, kumsalda kızlardan birine ait olduğu düşünülen bir çift terlik buldu. Arama çalışmaları aralıksız sürerken, denizde kaybolan bir kızın cesedi bulundu. Cesedin Suriyeli uyruklu Fadile Bettar’a ait olduğu tespit edildi.
Bu arada Sakarya’nın Kocaali ilçesinde serinlemek için girdiği denizde ‘çeken akıntı’ya kapılan Muhammet Emin Değirmenci(20), son anda kurtarıldı ancak durumunun ciddi olduğu öğrenildi.
Berrak, dalgalara kapıldı
Şile Ağva’da dün sabah 11 yaşındaki Berrak Subaşı amcası ve kuzeniyle deniz kenarında oynadığı sırada dalgalara kapılarak gözden kayboldu. Kurtarma ekipleri gün boyunca kayıp çocuğu bulmak için çalıştı. Yakınları, Berrak Subaşı’nın İstanbul’dan günübirlik geldiğini belirterek “Amcası ve amcasının kızı da dalgalara kapılmış ancak onları son anda kurtarmışlar” dedi.