Şampiy10
Magazin
Gündem

Çarpıcı iddia! Rusya Türkiye'yi test etmek mi istedi?

Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesi ile ilgili akademisyen Dr. Can Kasapoğlu’ndan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Kasapoğlu, bütün uyarılara rağmen Rusya’nın Türkiye hava sahasını ihlâl etmesinin arkasında test etme arayışı olabileceğini söyledi

ABONE OL
Vatan Haber

Türk hava sahasını ihlâl ettiği gerekçesiyle Rus SU-24 uçağının düşürülmesinin olası sonuçlarını Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi (EDAM) uzmanı Dr. Can Kasapoğlu’na sorduk.

NATO, kolektif savunma sistemleri, füze savunma sistemleri uzmanı Kasapoğlu’na göre Rusların, Suriye’nin de kullandığı SU-24 uçaklarını Türkiye sınırına bu kadar yakın kullanması dikkat çekici:

“Bunun amacı, Türkiye’nin angajman kurallarını fiilen esnetmeye yönelik bir test olabilir. Ancak, Türkiye her ciddi devletin davranması gerektiği gibi davranarak bunun esnetilemeyeceğini de gösterdi. Burada siyasi irade de test edilmek istenmiş olabilir. Bu test etmenin amacı da şu olabilir; G-20 zirvesinden sonra ABD ve Türkiye ortak operasyon yapacağını söylemişti. Bu operasyonda devrede olacak güçlerden biri de Özgür Suriye Ordusu ve onlarla birlikte hareket eden Türkmen güçler olacaktı. Bu ileriye yönelik planlamaları hedefleyen bir teste girişmiş olabilir Ruslar.”

Kasapoğlu, sürecin ne kadar gerginleşeceğinde iki Rus pilotun akıbetinin belirleyici olacağını düşünüyor:

“Meselenin nereye varacağında uçaktaki iki pilotun akıbeti çok önemli bir unsur olacaktır. Rusya’nın meseleyi tırmandırma olasılığını tamamıyla dışarıda tutmuyorum ama bu pilotlar Türkmenlerin elindeyse ve Türkiye aracılığıyla sağ salim Rusya’ya teslim edilirlerse durum farklılaşabilir.”

Kasapoğlu’na göre, Rusya meseleyi tırmandırmayı tercih ederse diplomatik girişimlerinin yanı sıra askeri anlamda da tavır takınabilir:

“Rusya, Suriye uçaklarına daha fazla eskort edebilir. Havada it dalaşları yaşanabilir. Ancak bu uçaklarda harp yükü olacağı için, bu çok tehlikeli bir hâl alabilir. Ayrıca Rusya, devlet dışı grupları devreye sokabilecek bir tavır takınabilir.”

NATO’NUN TAVRI

Kasapoğlu, Türkiye’nin daha önce, hava sahasının ihlâl edilmesini kabul etmeyeceğini, bu ihlâlin NATO hava sahasını da ihlâl etmek anlamına geleceğini defalarca dile getirdiğini de hatırlattı:

“Muhtemelen NATO’nun 4. Maddesi işletilecektir. Bu madde, NATO üyesi bir ülkenin güvenliğini tehdit eden durumlarda ittifakı konsültasyona çağırır. NATO’nun doğu kanadı yani Baltık ülkeleri kanadı sürekli Rus ihlalleri ile karşılaşıyor. NATO, aynı şeyin güney kanadında yani Türkiye üzerinde olmasına izin vermeyecektir. NATO bunu sağlamak için, hava savunma sistemini güçlendirebilir. Daha fazla uçak konuşlandırabilir.”

Kaynak: Aljazeera

Diğer Haberler

  1. Bakan Tekin'den 'kreşler kapatılacak' iddialarına yanıt!
  2. Şanlıurfa'dan Kırıkkale'ye gelin gitti! Düğün günü karda mahsur kaldı
  3. Antalya'da alev alev yanan sabıkalı uçaktan tahliye anı kameralara an be an yansıdı
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kadına şiddet açıklaması: Sözleşme değil kanun yaşatır
  5. Sivas'ta mahsur kalan çoban ve koyunların imdadına belediye ekipleri yetişti!
  6. Saadet Partisi Genel Başkanlığı’na seçilen Mahmut Arıkan kimdir?
  7. Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil'in hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu
  8. İstanbullular dikkat! Bazı metro hatları ve istasyonlar kapatılacak
  9. 'Kalkan-31' operasyonunda bin 298 düzensiz göçmen yakalandı
  10. Diyarbakır’da mevsimin ilk karı düştü! Her yer beyaza büründü

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.