Şampiy10
Magazin
Gündem

Bundan sonra ne olacak?

.

ABONE OL
KEMAL GÖKTAŞ / ANKARA

Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra hukuki süreç şöyle işleyecek:

- TEMYİZ DİLEKÇELERİ: Sanık avukatları, kısa kararın açıklanmasından sonra 7 gün içinde “temyiz hakkını kullanmak için süre tutum dilekçeleri” vermişlerdi. Gerekçeli kararın sanık avukatlarına yazılı olarak tebliğ edilmesinden sonra, süre sınırına bağlı olmadan gerekçeli karara yapacakları itirazları bir temyiz dilekçesi ile Yargıtay’a sunacaklar.

- TEBLİĞNAME: Dosya temyiz dilekçeleri ile birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek. Başsavcılık, Anayasal düzene karşı suçlara bakan 9. Masa’da görevli savcılardan bir ekip oluşturacak. Bu savcı ekibi Ergenekon dava dosyasını, gerekçeli kararı ve temyiz dilekçelerini inceleyerek tebliğname hazırlayacak. Tebliğnamede tek tek bütün sanıklarla ilgili temyiz edilen kararların onanması ya da bozulması yönünde görüş belirtilecek. Tebliğname sanıklara tebliğ edilecek ve temyizle ilgili kararı verecek olan 9. Ceza Dairesi’ne gönderilecek.

- DAİRE DURUŞMALI İNCELEYECEK: Daire, sanıkların duruşma talebi olması halinde duruşma yapacak. Bu duruşmalara tutuksuz tüm sanıklar avukatları ile katılarak savunma yapabilecekler. Duruşmaların bitmesinden sonra belirlenecek günde Daire kararını açıklayacak. Daire kararına karşı sanıkların karar düzeltme, Başsavcılığın ise itiraz hakkı olacak. Başsavcılığın itirazı Daire tarafından reddedilirse nihai kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.

- ONAMA VE BOZMA: Dairenin onama verdiği kararlar kesinleşecek. Hakkında mahkumiyet kararı verilenler onama kararından sonra cezaevine girecekler. Bozma kararı verilen sanıklar hakkında ise dava yeniden görülecek. Özel yetkili mahkemeler kapatıldığı için bu yargılama genel yetkili ağır ceza mahkemelerinden birinde görülecek. Dairenin bozma kararına karşı mahkeme direnip önceki kararı tekrar verirse dosya yine Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidebilecek.

UYAP’a niye yüklenmedi?

Bazı sanık avukatları gerekçeli kararın Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemine yüklenmediğini belirterek basına dağıtılan gerekçeli kararın geçersiz olduğunu savundu. Avukat Hüseyin Ersöz ise Ergenekon davasının başından beri 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla ilgili hiçbir şekilde UYAP’tan evrak göremediklerini ve işlem yapamadıklarını, bu yüzden bunun yeni bir durum olmadığını belirtti.

Diğer Haberler

  1. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  2. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  3. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  4. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  5. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  6. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  7. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  8. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  9. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  10. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.