Şampiy10
Magazin
Gündem

Bugün başlıyor... 20 Mayıs'ta hayatımıza girecek

Kilogramın tanımı şu ana kadar "Le Grand K - Büyük K" adı verilen ve Paris'teki bir kasada saklanan platin bazlı bir külçeyle yapılıyordu. Ama artık kilogram bu külçeyle değil, elektrik akımlarıyla tanımlanacak.

ABONE OL
Vatan Haber

Bir kilogramın bir kilogram olduğunu nasıl biliyoruz bunu hiç düşündünüz mü? Nasıl oluyor da "1 kg" dünyanın her yerinde aynı ağırlığa denk geliyor? Cevabı Fransa'nın başkenti Paris'te ısısı ve basıncı kontrol altında tutulan üç seviyede mühürlü bir laboratuvarın içinde bulunuyor.

Son birkaç yıldır kilogramı tanımlayan şey; aynı zamanda dünyanın en yuvarlak nesnesi olan ve 2,15 x 10*25 adet silikon 28 atomuna sahip mükemmel küre şeklindeki bir cisim. Sadece bu kürenin yapımında kullanılan hammadenin değeri bile 1 milyon euro ve binlerce saat işlenerek kusursuz bir küre haline geldikten sonraki değeri ise bunun çok ötesinde. Tüm metrik ağırlık birimleri bu cisme göre belirleniyor ve dünya standardı bu şekilde oluşuyor. Fakat artık durum değişiyor.

Fransa'da bir araya gelen bilim insanları, kilogramın tanımının değiştirilmesini temel alan sembolik oylamayı tamamladı. Böylece platinyum-iridyum alaşımlı bir prototip ile tanımlanan kilogram, resmen tanım değiştirmiş oldu.
Kilogram artık evrenin dokusunda yer alan temel bir sabit sayıdan türetilecek. Bunun için kuantum mekaniğinde yer alan 'planck sabiti' kullanılacak. Planck sabiti ise Foton enerjisi ile elektromanyetik dalga frekansının birbirine olan oranından elde ediliyor. Bu oran kuantum mekaniğinde aksiyonun temel birimi olarak da düşünülebilecek bir sabit.

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök de bugünkü köşesinde bu konuya yer verdi. Özkök yeni kilogram değeri ile ilgili şunları kaydetti:

Paris’teki büro bu sabahtan itibaren hesaplamalarını buna göre yapacak.

Bunun bizim günlük hayatımıza uygulanması 20 Mayıs 2019 günü başlayacak.

Kısaca bugün itibariyle insanoğlunun 144 yıl boyunca pazarda, çarşıda, terazi küfesinin bir tarafında görmeye alıştığı silindir şeklindeki kilo tarihe karışıyor.

Bugün kullandığımız ölçü birimleri, 1875 yılında kurulan “Uluslararası Ağırlık ve Ölçü Bürosu” (Bureau International des Poids et Mesures-BIPM) tarafından belirleniyor...

Burası Paris yakınlarında, şatoyu andıran küçük bir bina. Dünyada kullanılan ve adına “metrik sistem” denilen ölçüm birimlerinin orijinalleri bu binada saklanıyor.

Bodrum katındaki çelik kapının arkasındaki odada, iki cam fanus içinde silindir bir nesne duruyor.

İşte bu nesne, “kilo” biriminin bütün dünyada kullanılan orijinali. Yüzde 90 titanyum, yüzde 10 iridyumdan oluşan bir alaşımdan yapılmış.

Dünyada kullanılan teraziler, yapılan işlemler bugüne kadar işte bu silindire göre ayarlanıyordu.

Diğer Haberler

  1. 'Kuyu' operasyonlarında 81 şüpheli yakalandı, 50'si tutuklandı
  2. Bakan Uraloğlu'dan dijital medya açıklaması: Kurala uymayan kim varsa yaptırım olacak
  3. İstanbul'da lodos hava trafiğini olumsuz etkiliyor
  4. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  5. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  6. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  7. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  8. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  9. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  10. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.