BM anlaşamadı çocuklar öldü
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cuma günü Suriye’de milyonlarca kişiye insani yardımların ulaştırılmasına ve kritik derecede hasta ya da yaralı olanların tahliye edilmesine imkan tanımak için 30 günlüğüne ateşkes çağrısını içeren bir tasarıyı oylayacaktı.
Ancak geçici barış konusunda anlaşamayan BMGK üyeleri, Rusya’nın itirazları nedeniyle oylamayı 24 saat erteledi. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, 30 günlük ateşkesin gerçekçi olmadığını ve uygulanamayacağını savundu. Tasarının nihai metninde, 30 günlük ateşkesin konseyin onayından 72 saat sonra yürürlüğe girmesi talep ediliyor.
Bombardıman öfkesi
Metin, Suriye hükümeti ve muhalefet güçleri üzerinde etki sahibi ülkelerin kalıcı bir ateşkesin koşullarını oluşturma ve destekleme yolunda ‘garantilerine’ ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. Metne ayrıca, Rusya’nın isteği doğrultusunda, diplomatik tesisler dahil Şam’a yönelik bombardımanlara ‘öfke’ ifade eden sözler eklendi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu hafta içerisinde yaptığı açıklamada, Doğu Guta’daki ‘tüm savaş faaliyetlerinin’ derhal askıya alınması çağrısında bulunmuş, oradaki 400 bin kişinin ‘yer yüzündeki cehennemde’ yaşadığını dile getirmişti.
Guta’yı terk edin bildirisi
Esad bu 24 saatlik fırsatı kaçırmadı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Doğu Guta’da ateşkes önerisini görüşeceği oturumun başlamasına saatler kala, isyancıların denetimindeki bölgeyi 6 gündür bombardımana tutan Suriye hükümeti, sivillere ‘bölgeyi terk edin’ çağrısı yaptı. Askeri helikopterlerden Şam yakınındaki Doğu Guta üzerine atılan bildirilerde sivillerden ‘belirlenen güvenli geçiş koridorlarını’ kullanarak bölgeyi terk etmeleri istendi. Ardından yeni bir bombardıman yapıldığı ve 21 sivilin daha hayatını kaybettiği iddia edildi. Guta’da 1 haftada sivil can kaybı 500’e dayandı.