Bilse bunu yapar mıydı?
Avrupa bu Nobel'e şaşırdı
Avrupa Birliği'nin Türkiye İlerleme Raporu'nu sert sözlerle eleştiren Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, katıldığı canlı yayında raporu çöpe attı. AB ertesi gün Nobel Barış Ödülü'nü aldı.
Nobel Barış Ödülü bu yıl barışa sağladığı katkı dolayısıyla Avrupa Birliği’ne verildi. Ekonomik olarak zor zamanlar geçiren AB’nin ödüle layık görülmesi büyük tepki çekti. Nobel Komitesi, “Geçen 10 yılda Türkiye’nin üyelik olasılığı ülkedeki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulundu” açıklamasını yaptı.
Tüm dünya dün büyük bir dikkatle Norveç’ten gelecek açıklamayı bekledi. Çünkü her yıl dünya barışına ve insanlığa katkıda bulunan insanlara verilen Nobel Barış Ödülü’nü 2012’de kazanan belli olacaktı.
Uzmanlar kulislerde WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange, Arap Uyanışı’na katkıda bulunan sanal yazarlar ve Rusya’daki aktivistlerin ödüle layık görülebileceği üzerine konuşuyordu. Fakat TSİ 11.00’de ödül Avrupa Birliği’ne verildi. Norveç’in başkenti Oslo’daki Nobel Enstitüsü’nden yapılan açıklamada da komite başkanı Thorbjoern Jagland, AB’nin, 60 yılı aşkın süredir, Avrupa’da, insan haklarına, demokrasiye ve barışa olan katkılarından dolayı ödüle layık görüldüğünü bildirdi. Yapılan açıklamada, hafta içinde Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı İlerleme Raporu’nda yerden yere vurulan Türkiye’ye de atıfta bulunuldu. AB’nin başarılarının arasında gösterilen Türkiye için Nobel Komisyonu, “Geçen 10 yılda Türkiye’nin üye olma olasılığı ülkedeki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmuştur” ifadesi yer aldı.
Ödül 1.2 milyon dolar
Açıklamada İspanya, Portekiz ve Yunanistan’ın 1970’te otoriter rejimlerinin çöküşü ardından üyeliğe alınması da birliğin başarısı olarak övüldü. Jagland, AB’nin uzlaştırma çalışmalarının şu anda Balkanlar’da devam ettiğini ve Hırvatistan’ın birliğe üyeliğin eşiğinde olduğunu hatırlattı. Nobel Komitesi başkanı, 27 üyeli birliğin mevcut finansal sorunlarına ve yaşanan toplumsal huzursuzluklara da değindi. Ancak Jagland, karar verirken yapının geçtiğimiz 60 yıldaki çalışmalarına yoğunlaşmak istediklerini belirtti. Birliğin 1,2 milyon dolarlık ödülü, 10 Aralık’ta Oslo’da verilecek. 2011 Nobel Barış Ödülü, Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson -Sirleaf, Liberya’daki savaşı sona erdirmek için mücadele eden aktivistlerden Leymah Gbowee ve Yemen’de demokrasi yanlısı hareketin önde gelen isimlerinden Tavakkul Karman arasında paylaştırıldı. Bu sene Türkiye’den yayıncı, yazar Ragıp Zarakolu da adaylar arasındaydı.
Ödül 1.2 milyon dolar
Norveç Nobel Komitesi tarafından her yıl verilen Nobel Barış Ödülü, Norveç Parlamentosu tarafından seçilen 5 üyeden oluşuyor. Her dört yılda bir değişen üyeler oybirliğine ulaşmak zorunda. Aksi takdirde karar verilmeden önce çoğunluğun kararı onaylanıyor. Oslo’da bir araya gelen komite, duyuruyu da komitenin binasında yapıyor. Fakat ödül töreni Oslo’nun Belediye Binası’nda gerçekleşiyor. Nobel Barış Ödülü’nü kazananlara 1.2 milyon dolar veriliyor.
Başkana tepki yağıyor
Avrupa Konseyi’nin de genel sekreteri olan Nobel Barış Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland, Norveçli siyasetçiler ve Norveç basınının tepkisini çekti. Bu ödülü AB’ye vermeye üyeleri inandırdığını öne süren isimler, “Jagland, komite başkanlığını yürüttüğü 2009’dan beri kendi egemenliğini yarattı. Nobel Barış Ödülü’nü kendi isteğine göre insalara dağıtıyor” açıklamasını yaptı.
AB karşıtı hastalandı
Norveç basını komitenin ödülü AB’ye verme kararı alırken çok zorlandığını yazdı. Ülkenin çok satan gazetesi Aftenposten, komitede AB’ye karşı olan bir üyenin karar alındığı sırada hasta olduğunu yazdı. Sosyalist Parti’den Agot Valle’nin 5 kişilik komite karar aşamasındayken hasta olduğu ortaya çıktı. Oybirliğiyle karar alması gereken komitede Valle’nin yerine gelen Gunnar Stalsett ile birlikte AB’yi seçtiği belirtildi.
Tepkiler karışık
- Norveç Atlantik Komitesi başkanı Kate Bundt- Ödülü AB’ye vermek için doğru bir zaman değil. Bu kriz ortamında hiç uygun olmadı.
- AB’ye Hayır Hareketi lideri Haming Olaussen- AB kendi nükleer programını sürdüren ve nükleer savunma sistemini önemseyen bir kurum. Askeri bir birlikteliğe sahip olan AB, dünya barışına hiç katkıda bulunmadı.
- Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso- Bu ödül bütün AB ve Avrupalılar için büyük bir onur.
- İngiliz siyasetçi Nigel Farage- Norveçliler’in espri anlayışı olduğunu kanıtlayan bir karar. Oldukça yanlı.
- Avrupa Konseyi başkanı Herman Van Rompuy- Avrupa 20’nci yüzyılda iki büyük savaştan çıktı ve AB sayesinde barışa ulaştı. AB, tarihteki en büyük barış sağlayıcıdır.
- Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz- Nobel Barış Ödülü bütün AB vatandaşlarına verilmiştir. Bu ödül bizi derinden etkiledi.