Bilgi vermek zorundasın!
TÜİK Başkanı Defne Samyeli’ne sert tepki gösterdi
TÜİK Başkanı Aydemir gelir incelemesi için evine giden görevliyi geri çeviren Defne Samyeli’ne sert tepki gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), gelir incelemesi için Defne Samyeli’nin evine gitmesi yeni bir tartışma başlattı. VATANa konuşan TÜİK Başkanı Birol Aydemir Samyeli’nin bazı iddialarını yalanlarken uygulamayı savunandu:
İNSAF DİYORUM: Defne Hanım, gelir incelemesi için oluşturulan örneklemede çıkıyor, kendisine ulaşılıyor. Örneklemede çıkanlara TÜİK resmi anketörleri gider, harcama defteri bırakır. Kendisinden 1 ay boyunca bu harcama defterini günlük olarak doldurması istenir.Personelimiz defteri nasıl dolduracağını anlatır ve bırakır gider. Deftere harcamaları yazmak taş çatlasa her gün 10 dakika alır. Resmi personelimiz de o ay içinde 6 kez o vatandaşa uğrar ve deftere günlük kayıtların gerektiği gibi yazılıp yazılmadığını kontrol eder. “24 saat sizinle kalacağız, yaşayacağız” öyle bir şey sözkonusu olabilir mi? Tabiki böyle bir şey yok. Burada da böyle bir şey ne istenmiş ne de bu yönde bir konuşma olmuş. Zaten olamaz. İnsaf diyorum, sadece insaf...
NE ÜSTÜNLÜĞÜ VAR: Örneklemede çıkan bütün vatandaşlara yaptığımız gibi Defne Hanım’a da gidilmiş. Defne Hanım buna itiraz etmiş. “Ben yazamam, vaktim yok, soruları yanıtlayamam” demiş. Bu bir yasal zorunluluk. Biz binlerce insana, Ayşe Teyze’ye, Osman Amca’ya nasıl gidip bu defteri veriyorsak, binlerce insan nasıl ki bu görevini yerine getiriyorsa, Defne Hanım’ın ne üstünlüğü, ne farkı var? Onun ne ayrıcalığı var? “Senin vaktin yoksa tamam o zaman” mı diyelim? Kimsenin vatandaşlık görevi konusunda, diğerinden bir üstünlüğü yok. Kusura bakmayın şunu söylemek zorundayım, zengin kesimlerimiz bu konuda biraz farklı. Ama Ayşe teyze bu bilgileri veriyorsa, sen de vereceksin. ‘Ben daha önemliyim vermem diyemezsin’. Vatandaşlar bize bilgi vermezse, nereden bilgi bulacağız.”
678 bin TL
TÜİK, 2010-2012 yılları arasında anketlerine katılmayan kişi ve kurumlara toplam 678 bin 215 lira para cezası kesti.
Mahkeme önce iptal etti sonra onayladı
Anayasa Mahkemesi, 2008 yılında TÜİK anketörlerinin sorularını yanıtlamayanlara para cezası verilmesine yönelik düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. İptal gerekçesinde ise “Anayasaya göre, herkesin özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı bulunduğu’ belirtildi.
Mahkemenin bu kararı üzerine hükümet, küçük bazı değişiklikler yasayı tekrar çıkardı. Bu düzenlemeyi de Eskişehir ve Selçuk Sulh Ceza Mahkemeleri Anayasa Mahkemesi’nde taşıdı. Ancak Yüksek Mahkeme üç yıl önce iptal ettiği düzenlemenin bu kez Anayasa’ya aykırı olmadığına hükmetti. Kara üç üyenin karşı oyuyla alındı. Muhalif üç üye karşı oy yazılarında “Bu düzenleme temel hak ve özgürlüklere orantısız müdahale içeriyor” vurgusu yaptı.