'Belediye başkanlarını hapse atarım!'
.
BURSA’nın Gemlik İlçesi’nde konferans veren Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, "Gemlik’i ya yıkıp yeniden inşa edeceğiz veya deprem yıkacak" dedi. İlçenin dağlık bölgeye taşınmasını isteyen Prof.Dr. Ercan, bu bölgelerdeki zeytin ağaçlarının da Gemlik Ovası’na dikilmesini önerdi. Konuşmasında Türkiye’deki 37 ilin belediyesinde Jeofizik Mühendisi bulunmadığını hatırlatan Prof.Dr. Ercan, "Depremlerde asıl suçlular belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, işaat mühendisleri, yapı denetimcileri ve müteahhitlerdir.
Bana kalsa ilk önce bunları hapse atardım. Allaha emanet gidiyoruz. Ancak işin ciddiyeti ortadadır" dedi.
Belediyenin davetlisi olarak Gemlik’e gelen Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ile birlikte, İstiklal, Ilıca ve Orhangazi Caddeleri ile Dereboyu, Toşcakları Mevkii’nde incelemelerde bulundu. Gemlik’in olası bir depremden en az zararla kurtulması için yeni konut ve resmi kuruluşların dağlık bölgede inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Ben çevre dostu bir kişiyim. Zeytinliklerin zarara uğramasını asla istemem. Ama Gemlik’te yeni yapılaşmanın dağlık bölgelere yapılması kaçınılmaz. Zeytinlik ve yeşil alanlar ise mutlaka boşaltılan ova kesimine konuşlandırılmalı. Gemlik Ovası’na ayrıca yer altındaki sıvılaşmayı önleyen, su çeken okaliptüs ağaçlar dikilmeli. İlçenin tamamına yakını, özellikle ova bölümü benim ’Jöle’ dediğim, alüvyon ve çamur tabakası ile kaplı. Jöle üzerinde oturuyorsunuz. Buralara çok katlı bina ve konut alanları yapmayıp okaliptüs ağaçlar dikilmeli" dedi.
Toprak ve zeytinlikleri koruyan yasalarda değişikliğe gidilmesini isteyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van ile Gemlik’in yer yapısını değerlendirdi. Van’da sıvılaşmanın yani ’Jöle’nin yer yapısının 3 metre aşağısından başladığını belirten Prof.Dr. Ercan, "Gemlik daha kötü durumdadır. Jölemsi yapı, sıvılaşma özellikle ova kesiminde 1 metreden başlıyor. Ben binaların güçlendirilmesinden yana değilim. Bu binaları biz yıkmasak deprem yıkacak. Gemlik dağlara, zeytinlikler ise ovalara yapılmalıdır" diye konuştu.
İMRALI AÇIKLARINDA 6.7 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR
Açıklamalarında, Kuzey Anadolu Fay hattı, Bursa ve Gemlik fay kırıkları ve fay kolları hakkında da bilgi veren Prof.Dr. Ahmet Ercan, sanılanın aksine Gemlik’te kısa sürede bir deprem beklemediğini, Mudanya’nın Güzelyalı Mevki, Yalova’nın Armutlu ve İmralı açıklarında endişe veren birikimin bulunduğunu belirtti. Bu bölgelerde kısa süre içersinde 6.4-6,7 büyüklüğünde deprem beklediğini, bu depremden Gemlik başta olmak üzere, Bursa’nın da etkileneceğini ifade eden Prof.Dr.Ercan, bunlara rağmen kırıklarla ve faylarla değil, yapılarla uğraşılmasını önerdi.
Depremlerde meydana gelen hasarların en büyük suçlusunun belediyeler olduğunu, Türkiye’deki 37 ilin belediyesinde jeofizik mühendisinin bulunmadığını açıklayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bu suçlular arasında belediye başkanları ile birlikte, belediye meclis üyeleri, inşaat mühendisleri, yapı denetimcileri ve müteahhitlerde bulunuyor. Bana kalsa ilk önce bunları hapse atardım. Allaha emanet gidiyoruz. Ancak işin ciddiyeti ortadadır. Ben büyük felaketi büyük fırsatlara dünüştürüp, eksiklerimizi biran önce giderip, ciddi çalışmaların başlatılmasını istiyorum" diye onuştu.