Bedrettin Dalan ilk kez hakim karşısında!
.
İstanbul 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada avukatlarıyla birlikte hazır bulunan Dalan’ın kimlik tespiti yapıldı.
2010 YILINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI
Dalan’la birlikte eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin ifadeleri alınmadığı için Ergenekon davasından dosyaları ayrılmıştı. Dalan hakkında, Nisan 2010’da Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkarılmıştı. Dalan’ın avukatları, yargılamanın yapıldığı İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden yakalama kararının kaldırılmasını talep etmiş, mahkeme bu talebi reddetmişti.
MAHKEME YAKALAMA KARARINI KALDIRINCA TÜRKİYE’YE DÖNMÜŞTÜ
Mahkemenin ret kararı üzerine Dalan’ın avukatları bir üst mahkeme olan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. Talebi değerlendiren mahkeme, “Sanık Bedrettin Dalan’ın atılı suçtaki mevcut delil durumu, savunmasını yapmak üzere tutuklamama güvencesi karşılığında mahkemeye geleceğine dair vekillerinin beyanları gözetildiğinde ceza yargılamasında esas olanın davayı mevcut maddi ve usul hukuku kuralları çerçevesinde maddi gerçeğe uygun olarak kısa sürede sonuçlandırma amacı taşıması ve sanığın savunması alınamadığı sürece bu gayeye ulaşmanın mümkün görülmeyeceği değerlendirilmiştir” diyerek Dalan’ın yakalama kararını 18 Şubat 2015’te oy birliğiyle kaldırmıştı. Dalan yakalama kararının kaldırılmasının ardından Türkiye’ye dönmüştü.
PATLAYICILAR VE SİLAHLARIN DALAN’IN ARAZİSİNDE BULUNDUĞU ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ
Dalan’ın başkanı olduğu İSTEK Vakfı’nın Poyrazköy Keçilik mevkiindeki arazisinde 2009 yılında çok sayıda mühimmat ele geçirilmişti. Poyrazköy iddianamesinde “Ergenekon tutuklusu emekli Albay Levent Göktaş’ın emrinde eylem yapmak üzere bir ekibin olduğu, bu ekibin eylemler için ellerinde bulunan patlayıcı ve silahları Bedrettin Dalan’a ait araziye gömdüklerini, bu malzemelerden Dalan’ın da haberinin olduğu” öne sürülmüştü.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİYLE YARGILANIYOR
Dalan’ın 29 Nisan 2010 tarihinde kabul edilen “İrtica ile mücadele eylem planı” iddianamesinde darbeye yönelik eylemlerde bulunduğu iddia edilmişti. Dalan’ın darbenin ardından kurulacak hükümette de başbakan olma görevini üstlendiği öne sürülmüştü. Dalan'ın kendisi hakkında soruşturma yürütüldüğünü ve operasyonla gözaltına alınacağını dönemin İstanbul MİT Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz tarafından öğrendiği ve hakkında herhangi bir karar bulunmaksızın 15 Ekim 2008 tarihinde yurt dışına kaçtığı belirtilmişti. Dalan hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.