Başkanlık sistemi Meclis’e geliyor
MHP liderinin grup toplantısında yaptığı ‘Yönetim muamması kalkmalı” sözlerinin ardından Başbakan Yıldırım, Bahçeli’ye teşekkür ederek, Başkanlık sistemi için “İster 367, ister 330 her iki onayı da halka sunacağız. Sistem değişikliği vazgeçilmez bir ihtiyaçtır” açıklaması yaptı.
AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği paketinin kısa sürede Meclis’e sunulacağını açıkladı. Yıldırım, konuşmasında, Bahçeli’nin ‘yönetim muammasına’ vurgu yaparak Ak Parti’nin başkanlık sistemini Meclis’e getirmesi durumunda konunun referanduma götürülmesine destek olacakları açıklamasını ‘fevkalade’ olarak niteledi ve MHP liderine “Yaptığı açıklama umut verici” sözleriyle teşekkür etti. Bahçeli Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Bu anayasa değişiklik teklifi ya 367’yi aşarak kanunlaşacak, ya da 330’un üzerinde kalarak referanduma sunulacaktır. MHP her karara saygılıdır. Bizim düşüncemiz mevcut sistemin güçlendirilmesidir. Milletimiz aksini söyleyecek olursa, buna da diyeceğimiz bulunmayacaktır” demişti.
‘Ne çıkarsa çıksın söz milletin’
Önceki Meclis dönemlerinde anayasa uzlaşma komisyonlarında üzerinde anlaşmaya varılan 60 maddeyi de kapsayan yeni bir anayasa paketini Meclis’e sunacaklarını ifade eden Yıldırım, “Diğer eksik maddeleri de tamamlayarak Meclis’e getireceğiz. Bu yolda adımları da atacağız” dedi. Yıldırım, Meclis’te yapılacak oylamanın sonucuna bakılmaksızın çıkacak onayın referanduma götürüleceğini de ifade etti: “İster 367, ister 330, her iki onayı da halkoyuna sunacağız. Son sözü millet söyleyecek. Güçlü bir siyasi iradeyi oluşturacak bir sistem değişikliği Türkiye’nin vazgeçilmez bir ihtiyacıdır.”
Adım adım süreç nasıl işleyecek?
Başkanlık sistemi için anayasanın değiştirilmesi ve idari yapının baştan aşağı yeniden bu modele göre inşa edilmesi gerekiyor. Anayasayı değiştirmek için Meclis’te 367 evet oyu gerekiyor. Bu oy çıkmazsa 330’a bakılıyor. Eğer anayasa değişikliğine kabul oyu veren milletvekillerinin sayısı 330’u bulursa referandum olanağı doğuyor. Meclis’te Ak Parti’nin 317, CHP’nin 133, MHP’nin 40, HDP’nin 59 milletvekilinin yanı sıra bir de bağımsız milletvekili var. 330 sayısı için Ak Parti’nin muhalefet milletvekillerinin ‘evet’ oyuna ihtiyacı var.
‘CHP’nin FETÖ oyununa alet olması üzüntü verici’
“Tutuklamalarla ilgili itirazları. Kimse bu işi sulandırmaya kalkmasın. Ana muhalefet başta olmak üzere FETÖ gerçeğini anlamamakta direnen küçük kesim olduğunu görüyoruz. CHP’nin mağduriyet söyleminin ne kadar sıkıntılı olduğu açıktır. Bu söylem FETÖ’nün yeni bi oyunudur. Bu oyuna CHP’nin alet olması üzüntü verici. Kısa vadeli kazanç elde edebileceği hesabını yapıyor olabilir. Bu tavır FETÖ’nün sinsice yöntemlerine hizmet eder, başka da bir işe yaramaz. Mağduriyet lafı tutup bunların üstünü örtmek terörün hanesine kazanç olarak kaydedilir.”
‘Kapalı kapılar ardında pazarlık’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “İktidarın görevi, Türkiye’yi gerginliklere sürüklemek yerine ekonomide yeni çıkmazlara engel olmaktır. Biz, parlamenter demokrasiye olan inancımızdan ve güvenimizden bir şey kaybetmedik” derken CHP Milletvekili Levent Gök ise, “Sayın Bahçeli herhalde bu açıklamayı durup dururken yapmamıştır. Bitmiş bir tartışmanın başlatılması insanın aklına ‘kapalı kapılar ardında başka pazarlıklar var mı’ sorusunu getiriyor” ifadelerini kullandı.
‘Başkanımız onu kastetmemişti’
MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, “Liderimizin söylediği şudur: (Anayasaya aykırılığa aciliyetle son verilmesi gerekiyor, Cumhurbaşkanı fiili olarak başkanlık sistemi varmış gibi hareket ediyor. Bu aslında anayasa ihlali işlediğini gösterir.) Liderimizin söylediği, buna isim konması gerekiyor. Bu isim, ya anayasa değişikliği getirerek ya da milletimizin iradesine giderek olmalı” açıklamasını yaptı.
‘MHP ve AKP’nin aleni ortaklığı’
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, açıklamanın, Türkiye’de fiili olarak bir diktatörlük rejiminin hayata geçmesiyle ilgili MHP ve AKP’nin aleni ortaklığını gösterdiğini söylerek, “Bu durumu, bugünden itibaren Türkiye halklarına teşhir etmeye çalışacağız. Biz HDP olarak bütün demokrasi ve barış güçleri ile birlikte Erdoğan’ın, MHP ile ortaya koyduğu bu danışıklı planlara karşı demokrasi ilkeleri çerçevesinde kendi tutumumuzu ve mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.