'Başbakanlıktan bile vazgeçtim'
.
28 Şubat davasında müşteki sıfatıyla çağırılan eski Başbakan Çiller, yazılı ifade yolladı: Genelkurmay ve komutanları emekliye sevk edelim dedim. Erbakan kabul etmedi...
Eski Başbakan Tansu Çiller, talimatla ifadeye çağrıldığı İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılı ifade gönderdi. Çiller, o dönemde Meral Akşener’in Batı Çalışma Grubu ile ilgili belgeler getirdiğini, bunların Başbakan Erbakan’a iletildiğini, onun da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e götürdüğünü anlattı. Çiller, “Cumhurbaşkanı’nın da o belgeleri üst rütbeli subaylar ile paylaşması üzerine dönemin içişleri bakanı, eşim, çocuklarım ve benim aleyhimde karalama kampanyası başladı” dedi.
‘Uygulamaya koymadık’
Çiller, 28 Şubat kararlarının imzalanmasına ilişkin de şöyle dedi: “Bu kararların Bakanlar Kurulu’nda ve Meclis’te görüşülerek şayet uygun bulunacak olanların uygulamaya konulabileceğini (Bu kararlar, hükümetimiz tarafından uygulamaya konulmamıştır) ancak, asıl tercihimin ve doğru olanının, bu kararlar görüşülmeksizin‘Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını emekliye sevk etmemiz gerektiğini söyledim.”
‘Erbakan kabul etmedi’
Bu teklifini Erbakan’ın ‘Kararnameyi Cumhurbaşkanı imzalamaz ve yıpranırız’ diyerek reddettiğini belirten Çiller, “O zaman biz de erken seçime gideriz dedim. Sayın Erbakan bu teklifi ‘Bizi seçime sokmazlar, partilerimiz hakkında kapatma davası açarlar ve toplumdaki gerilim artar’ diye kabul etmedi” dedi. Bir kısım sivil grupların ve kuruluşların askerlerle birlikte hareket ettiğine dikkat çeken Çiller, şu ifadeleri kullandı:
‘Transferlerle kuruldu’
“Otellerde milletvekili ikna odaları kurulmuş, milletvekilleri şantaj, korku, ikbal ve menfaat vaatleri ile DYP’den koparılmış ve milletin meclise yolladığı çoğunluk, azınlık haline, meclisteki azınlığın da çoğunluk haline gelmesi ile güven oyu alacak sayıya ulaşılmasına kadar beklenip, ne karşılığında olduğu belli olmayan transferler sonucu kurulan bu hükümetin gerçek milli iradeyi temsil ettiğini söylemek mümkün değildir.”
‘Başbakanlıktan vazgeçtim’
BÇG’nin öncelikli hedefinin kendisinin yıpratılması ve hükümetin düşürülmesi olduğunu dile getiren Çiller, şöyle devam etti: “Bu duruma son vermek, Türkiye’nin önünü açmak, askeri vesayetten kurtarmak ve demokrasinin yerleşmesi için başbakanlıktan dahi vazgeçtim. Sadece askeri vesayetin kaldırılması ile değil, iktidar olmak için her şeyi mubah gören siyasetçiler ve istediklerini almak için her türlü iftirayı atan demokrasi düşmanları ile mücadele ettim. Esasen bugün iktidarda olanlar da ancak devletin başının desteğini aldıktan sonra bu hesabı sorabilir hale gelmiştir.”
Kavakçı: Demirel’den şikayetçiyim
Merve Kavakçı, eski Başsavcı Reşat Petek ve Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun’un da aralarında bulunduğu bazı isimler 28 Şubat davası için dün İstanbul’da ifade verdi. Kavakçı, “Ailem, yakınlarım ve seçmenlerimle beraber milletvekilliğimin fiili olarak engellenmesi nedeniyle mağdur edildim. Bu mağduriyetin askeri ayağı var. Aynı zamanda sivil ayağı da mevcut. O sivil ayağın da yargılanmasını istiyorum. Mağdur edilen 2 evladım, seçmenlerim, ailem ve hala mağdur olan başörtülü kadınlar adına talep ediyorum. Süleyman Demirel’den de konumundan dolayı şikayetçiyim” İfadelerini kullandı.
‘Türbanlı eşimi silah zoruyla lojmana soktum’
Müştekilerden Abdurrahman Yıldırım, 1983 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun olduğunu anlatarak, şunları söyledi: “1996’da Batı Çalışma Grubu tarafından aileme ve bana yapılan sözlü işkenceler nedeniyle istifa ettim. Eşim örtülü olduğu için yaşadığımız lojmana alınmıyordu. O yüzden evden çıkamıyordu. O dönemde 3 aylık çocuğum vardı. Bir gün mecburen markete gitmesi gerekti. Çocuğu evde bırakıp markete gitti ve bir daha lojmana alınmadı. Çocuğum içerde kaldı. Ben eşimi silah zoruyla içeri aldım.”