Şampiy10
Magazin
Gündem

Başbakanlık'ta 49 yıl sonra ilk kez Yunan bayrağı

Karamanlis, 1959 yılında sonra Türkiye'ye gelen ilk Yunan Başbakanı oldu

ABONE OL
Vatan Haber

Beraberinde eşi Nataşa Karamanli, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ve bir heyetle Ankara'ya gelen Karamanlis, Esenboğa Havalimanında Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi tarafından karşılandı.

Türkiye'yi 49 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Yunanistan Başbakanı olan Karamanlis, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlıkta resmi törenle karşılandı.

Erdoğan ve Karamanlis, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Karamanlis bu akşamsa Başbakan Erdoğan'ın Başbakanlık Konutu'nda onuruna vereceği yemeğe katılacak. Yunanistan Başbakanı'nın yarınsa Anıtkabir'i ziyaret etmesi ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la görüşmesi bekleniyor.

Karamanlis, yarın ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek ve ardından Bilkent Üniversitesinde bir konferans verecek. Kostas Karamanlis'in Ankara'daki temaslarının ardından yarın İstanbul'a geçmesi öngörülüyor. Yunan Başbakanı ile yapılacak görüşmelerde, iki ülkeyi ilgilendiren her türlü ekonomik ve siyasi konu kapsamlı bir şekilde ele alınacak.

Bu çerçevede, enerji ve bankacılık sektörlerinde ikili işbirliği, Ege sorunları, Kıbrıs, Türkiye'nin AB süreci, Batı Trakya Türk Azınlığının durumu, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meseleler gibi konular masaya yatırılacak. Kostas Karamanlis, daha önce çeşitli vesilelerle Türkiye'ye gelmişti, ancak bu ziyaretlerinin hiçbiri resmi nitelik taşımıyordu. Türkiye'ye Yunanistan'dan başbakan düzeyindeki son resmi ziyaret 1959 yılında yapıldı. Bu tarihte, şimdiki Başbakan Kostas Karamanlis'in amcası Konstantin Karamanlis, dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in daveti üzerine Ankara'ya gelmişti.

150 gazeteci izledi

İki ülke milli marşlarının ardından Karamanlis onur kıtasını selamladı. Heyecanlı olduğu gözlenen ve Erdoğan'a bakarak selamlama yapacağı yeri belirleyen Karamanlis, daha sonra Türkçe "Merhaba esker" dedi.

Karşılamanın ardından iki lider, Başbakanlık girişinde basın mensuplarına uzun süre poz verdi.

Karamanlis'in tarihi ziyaretine Türk ve Yunan basını yoğun ilgi gösterdi. Yunanistan'dan gelen 70 gazeteci ile birlikte yaklaşık 150 gazeteci Başbakanlıktaki karşılama ve basın toplantısını izledi.

Bu sabah Atatürk'ün mozolesini ziyaret ederek Anıtkabir özel defterini imzalayacak olan Karamanlis, Cumhrbaşkanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile de görüşecek. Karamanlis, Bilkent Üniversitesi'nde de Türk - Yunan ilişkileri konusunda bir konferans verecek.

İlk kez Yunan bayrağı

Karamanlis'in ziyareti nedeniyle 49 yıl sonra Başbakanlığa Yunan bayrağı çekildi. Erdoğan ile yakın dost olan Karamanlis, daha önce çeşitli vesilelerle Türkiye’ye gelmiş, ancak bunların hiçbiri resmi gezi niteliğini taşımamıştı.

Yunanistan’dan Türkiye'ye başbakan düzeyindeki son resmi ziyaret 1959'da Karamanlis’in amcası Konstantin Karamanlis tarafından, dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in daveti üzerine gerçekleşmişti.

Yunan basını amcaya destekti, yeğene köstek

Kostas Karamanlis, amcası Konstantin Karamanlis 1959 yılında Ankara’yı ziyaret ettiğinde, 3 yaşına henüz basmıştı. Bugün 52 yaşında ve Ankara’ya amcasından 49 yıl sonra gelen ilk Yunan Başbakanı olacak. ABD’nin Tuffs üniversitesinden mezun olurken, doktora tezini Atatürk ve Venizelos’un ilişkileri üzerine yapan Karamanlis, Türk-Yunan ilişkilerini derinlemesine öğrenen bir siyaset adamı olarak niteleniyor.
Haberin devamı

NTVMSNBC'de yer alan habere göre uzun süredir gündemde olan Türkiye ziyareti için “Ankara ziyaretimden ne fazla iyimserim, ne de kötümser” demekle yetinen, ancak bu ziyareti mutlaka gerçekleştireceğini belirten Karamanlis’in, Ankara’da Başbakan Tayip Erdoğan ile yapacağı ikili görüşmeler, amcası Kostantin Karamanlis ile Adnan Menderes arasındaki görüşmelere hiç benzemeyecek. Çünkü bugün iki ülke arasındaki sorunlar, o dönemden çok daha ağır.

İki ülke arasında bugünkü başlıca ihtilaf konuları şöyle sıralanabilir:

EGE
Hava Sahası: Yunanistan 1932’de çıkardığı bir Kraliyet Kararnamesi’yle Ege’deki hava sahasını 6 milden 10 mile çıkardı. Türkiye 10 mil konusuna 1974’ten sonra itiraz etmeye başladı. Şu anda Ege’deki Yunan adaları üzerindeki 6-10 mil arasında kalan hava sahasına giriş yapan Türk jetleri, Yunan jetleri tarafından taciz ediliyor; “it dalaşı” olarak adlandırılan olaylar ve gerginlik sürüyor.
Karasuları: Yunanistan Uluslararası Deniz Hukuku anlaşmasını imzalayan ülke olarak Ege’deki kara sularını 6’dan 12 mile çıkarmaya hakkı olduğunu savunuyor. Türkiye ise bunu savaş nedeni (casus belli) olarak kabul edeceğini açıklamış bulunuyor.
Kardak: Türkiye’nin Ege denizinde kimlikleri tespit edilemeyen ada ve adacıkların var olduğu tezine Yunanistan şiddetle karşı çıkıyor. Bu nedenle iki ülkenin sahilleri arasında sıkışıp kalmış olan Kardak ya da Yunanca’da İmia olarak tanımlanan kayalıklar iki ülke arasında yeni ihtilafların çıkmasına neden oluyor.
Kıta sahanlığı: Yunanistan, Cenevre anlaşmalarını gerekçe göstererek Ege’de bulundurduğu yüzlerce adasının kıta sahanlığı bulunduğunu savunuyor. Türkiye adaların kıta sahanlıkları bulunmadığını; öyle olsa Yunan adalarının kıta sahanlıklarının Ege sahillerine kadar uzanacağı iddia ediyor. Yunanistan, Ege kıta sahanlığının belirlenmesi için Uluslararası Lahey Adalet Divanı’na başvurulmasını öneriyor. Türkiye ise bu ihtilafın müzakerelerle çözümünden yana bir siyaset izliyor. Türkiye ile Yunanistan, Ege kıta sahanlığının belirlenmesine kadar Ege’de petrol arama ve sondaj işlemleri yapılmaması konusunda mutabakat sağlamış bulunuyor.

KIBRIS
Kıbrıs sorunu iki ülke ilişkilerinde son derece önemli bir rol oynamayı sürdürüyor. 1959’da Zürih ve Londra’da varılan anlaşmalar Türk-Yunan ilişkilerine bahar havasını getirmiş; ancak kısa zamanda Kıbrıs’taki olaylar bu sorunu bugüne dek taşınacak çığ haline getirdi. 1974-2000 yılları arasında BM tarafından geliştirilen çözüm planları Türk toplumu tarafından, son olarak 2004 yılında yine BM tarafından hazırlanan “Annan Çözüm Planı” ise son anda Rum toplumu tarafından ret edilince Kıbrıs sorunu halen askıda. Ankara görüşmelerinde Kıbrıs sorununa da değinilmesi, ancak Güney Kıbrıs’ta Şubat ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çözüm uğraşılarına bir ivme kazandırılması bekleniyor.

İKİLİ İLİŞKİLER

İki ülke arasındaki ilişkiler, 1999 yılında Türkiye ve Yunanistan’da meydana gelen şiddetli depremlerden sonra düzelme yoluna girdi. Ege, Kıbrıs ve azınlıklar sorunları çözülmedi ama, halkların yakınlaşması, ekonomik, kültürel ve spor alanlarında önemli adımlar atıldı.
* Türk-Yunan ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaştı. Yunanistan’ın en büyük bankası NGB, Türkiye’deki Finansbank’ı satın aldı.
* Ziraat bankası Atina ve Batı Trakya’da şubeler açıyor.
* İki ülke arasında doğal gaz boru hattı inşa edildi.
* Türkiye yaz aylarında Yunanistan’a; Yunanistan da kış aylarında Türkiye’ye elektrik enerjisi verecek.
* Yunanistan’ın en büyük çimento fabrikası TİTAN, Türkiye’nin ADOCIM çimento fabrikasının yüzde 50’sini satın alarak Türkiye’de 100 milyon Euro’luk yatırım yapıyor.
* Dünyanın en büyük deniz ticaret filosuna sahip olan Yunanlı armatörler, 2008 yılı için sipariş verdikleri 470 yeni gemiden 140’ını Türkiye’nin Tuzla’daki tersanelerinde inşa ediyorlar.
* İbrahim Kutluay yeniden Yunan takımlarında oynamaya başladı.
* Yunanistan’ın ünlü futbolcusu Basinas ise Galatasaray ile müzakere halinde.

YUNAN BASININDAN “TUZAK” UYARILARI VE TEPKİLER
Yunan basını ise Karamanlis’i Ankara ziyaretinden vazgeçirmeye çalışıyor. 1959’da Türk-Yunan yakınlaşmasını teşvik eden, amca Karamanlis’i destekleyen haber ve yorumlara yer veren Yunan basını, bugün “Karamanlis tuzağa düşecek”, “Ankara Ege’deki tahriklerini sürdürürken Karamanlis’in ziyaretine ne gerek var”, “Ankara’dan eli boş dönecek”, “Türkler bildiğini okuyor”, “Karamanlis’in Ankara günlerinde Türk jetleri Yunan havasını ihlal edecek”, “Türkler yeni bir kriz daha hazırlıyor” ifadeleri dikkat çekiyor.

Diğer Haberler

  1. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  2. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  3. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  4. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  5. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  6. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  7. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  8. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  9. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  10. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.