Şampiy10
Magazin
Gündem

Bankalardan tüketicilere yeni şok!

Bazı bankaların, tüketicilerin, Hakem Heyetlerine ya da mahkemelere sunmak üzere talep ettiği hesap hareketlerini gösteren dökümler için sayfa başına 80 liraya varan bedeller istediği ileri sürüldü.

ABONE OL
AA

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin, bankalardan kullandığı kredilerden alınan dosya ve yeniden yapılandırma bedelleriyle ilgili Yargıtayın verdiği kararların ardından pek çok kişinin harekete geçtiğini söyledi. Son aylarda Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda adeta patlama yaşandığını dile getiren Ağaoğlu, bu kez de tüketicilerin hiç akla gelmedik bir ücretle karşılaştığını anlattı. Bazı Tüketici Hakem Heyetlerinin, kendilerine başvuran tüketicilerden, kesintiye dair belge talep ettiğini vurgulayan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

80 LİRAYA VARAN BEDELLER İSTİYOR

"Bunun için bankalara başvuran tüketiciler, yeni bir şok yaşadı. Birçok banka, tüketicilerin Hakem Heyetlerine ya da mahkemelere sunmak üzere talep ettiği hesap hareketlerini gösteren dökümler için sayfa başına 80 liraya varan bedeller istiyor. Bu bedeli duyan tüketiciler şaşkınlık geçiriyor ve birçoğu hakkını aramaktan vazgeçiyor. 600 liralık dosya masrafını geri almak için harekete geçen bir tüketiciden, bankadan almak istediği 10 sayfalık hesap dökümü için 800 lira ücret talep ettiler. Bu tüketici, belgeye 800 lira ödemeyi göze alamadığından mücadeleden vazgeçti."

"Bu uygulama hukuka aykırı"

Belge ücreti ödemek zorunda kalan tüketicilerin, o bedelleri de geri alabileceğine dikkati çeken Ağaoğlu, bankaların, kendileriyle ilgili işlemlerin belge örneğini isteyen tüketicilerin taleplerini karşılamak zorunda olduğunu belirtti. Bankadan belge alırken ücret ödeyen tüketicilerin, bu ücrete ait makbuzu da dilekçelerine ekleyerek iadesini sağlayabileceği bilgisini veren Ağaoğlu, "Tüketici Hakem Heyetlerinin bin 272 liraya kadar verdiği kararların, mahkeme kararı gibi yaptırım gücü olduğu unutulmamalıdır" ifadesini kullandı.

Tüketici kredilerini düzenleyen Tüketici Kanununun 10'uncu maddesine göre, sözleşmelerin yazılı yapılması ve bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğunu anlatan Ağaoğlu, bu son uygulamanın, bazı bankaların hukuk tanımazlığının bir örneği olduğu öne sürdü.

Ağaoğlu, Bankacılık Kanununun 76'ncı maddesine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İlgili yasada, 'Bankalar, müşterilerinin, verilen hizmetlerden kaynaklanan her türlü sorularına cevap verecek bir sistem kurmakla ve bu hizmetle ilgili bilgiyi müşterilerine bildirmekle yükümlüdür. Bankalar, kredi sözleşmelerinin onaylı bir örneğini müşterilerine vermek zorundadır. Talepleri halinde müşteriyle yapılan diğer işlemlere ilişkin her türlü belgenin bir örneği de müşterilere verilir' denilmesine rağmen bankaların, belge talep eden tüketicilerden ücret istemesi açıkça hukuka aykırılıktır."

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat'ı hortlatmaya çalışanlara göz yummayız
  2. DEM Parti'den Öcalan ile görüşme başvurusu
  3. Yer Ankara: Otobüs şoförüne saldırıyı engellemek isteyen kadın sürücü hastanelik oldu
  4. Bakan Uraloğlu açıkladı: Google’ın algoritma değişikliğine yakın takip
  5. Samatya'da eğitim araştırma hastanesinde yangın çıktı
  6. Yenidoğan çetesi davasında tutuksuz sanıkların savunması alınıyor! Hemşireden pişkin açıklama: 'Durumu kötüydü, öleceğini biliyorduk!'
  7. MHP lideri Bahçeli: İmralı ile DEM gurubu arasında yüz yüze temas olmalıdır
  8. Afyonkarahisar'da minibüs içerisinde mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı
  9. Bakan Güler: Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle Zap'ta da kilit kapatılmıştır
  10. Amasya'da taşımalı eğitime 1 gün ara verildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.