Şampiy10
Magazin
Gündem

Bakanlıktan müjde! Ücretsiz dönem yeniden başladı

Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında dağıtılan 300 bin ilacın tükenmesi üzerine ücretsiz temin uygulamasını yeniden başlattı.

ABONE OL
AA

Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ocak: Her hastaya ilaç vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı öneriyoruz. Bu ilaçların ücreti 80 ila 200 lira arasında değişiyor. Ortalama bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay sürüyor. Böylece hastalar yaklaşık 600 lira gibi bir maliyetten kurtuldu.

Sağlık Bakanlığının 2011 yılında gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasına yeniden başlandı.

Sigaradan kurtulmak isteyen bir tiryakinin yaklaşık 600 lirası, devletin sağladığı bu destekle cebinde kalıyor. Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İbrahim Ocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyen kişilerin kullanması amacıyla 2011'de ülke genelinde 300 bin ilacı illere dağıttığını hatırlattı. Hastanelerde bunların bittiğini ancak taleplerin sürdüğünü, ilaçları veremedikleri için tartışmalar olduğunu belirten Ocak, şöyle devam etti: "Kullanmadığı ilaçları çekmecelerinden getirenler, komşularına verenler dahi oldu. Daha sonra bu bir çalıştayda değerlendirildi. Kamuoyundan gelen talep ve uzun değerlendirmeler sonrasında ilaçların yeniden ücretsiz olarak illere dağıtılması kararı alındı. Uygulamaya şubat ayı sonu itibarıyla yeniden başlandı. Bu sefer ilaçlar bizlere yani hastanelere verilmedi. Örneğin bu ilaçlar Bursa'da Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi'nde bulunuyor. Önceki gibi bilgisayardan atama yapılmıyor. Sigara Bırakma Polikliniğinde çalışan arkadaşlar, hastanın hangi ilacı kullanması gerektiğine ya da ilaçsız bırakmasına hastayla ortak karar vermesinin ardından gerekli müdahaleyi yapıyor."

Önce bağımlılık derecesi ölçülüyor

Polikliniklerin işleyişi hakkında bilgi veren Ocak, kişinin başvuru sonrası fagerström nikotin bağımlılık testi yapılarak bağımlılık derecesinin ölçüldüğünü anlattı. Bu derecelendirmede, 0-3 değerin hafif, 3-7'nin orta, 7-10'un ağır bağımlı sayıldığına değinen Ocak, "Hastanın yaşam tarzı ve diğer hastalıklarına göre iki sigara bırakma ilacından birini yazıyoruz" dedi. Ocak, kişi uzun yol tır şoförü ya da kesici alet kullanmak zorunda olan bir mesleğe sahipse tedavi sürecinde daha özenli ve dikkatli davrandıklarını bildirdi. Bazen ilaç vermeyip nikotin yerine koyma tedavileri ve psikolojik destekte de bulunabildiklerini aktaran Ocak, şunları kaydetti: "Sigara Bırakma Polikliniği bünyesinde görev yapan psikologlar da hastayı değerlendiriyor. Gerekli değerlendirmelerin ardından sigara bıraktırma müdahalesi başlıyor. Bunlar nikotin bandı ve sakızıyla da olabiliyor, ilaçla da olabiliyor. Her hastaya ilaç vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı öneriyoruz. Bu değerlendirme süreci bazen bir, bazen iki haftayı bulabiliyor. Hastaları birkaç defa çağırmak durumunda kalabiliyoruz. Hastalarımız, sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesinden çok memnun. Bu ilaçların ücreti 80 ila 200 lira arasında değişiyor. Ortalama bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay sürüyor. Böylece hastalar yaklaşık 600 lira gibi bir maliyetten kurtuldu." Ocak, yeni programda, sigarayı bırakmak için polikliniklere başvuranlara kontrollerinin Sağlık Bakanlığı tarafından kısa mesajla (SMS) hatırlatıldığını sözlerine ekledi. Poliklinikte tedavi gören kişilerden Fatma Keriman Subaşı (74) ise 50 senedir sigara kullandığını dile getirerek, "15 gündür sigara içmiyorum ve bundan çok memnunum. Bu, Sağlık Bakanlığının teşvikiyle oldu. Yetkililere teşekkür ederim" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Bahçeli'nin açıklamaları kıymetli ve önemli
  2. İstanbul Güngören'de yol çöktü kamyonlar çukura düştü
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat'ı hortlatmaya çalışanlara göz yummayız
  4. DEM Parti'den Öcalan ile görüşme başvurusu
  5. Yer Ankara: Otobüs şoförüne saldırıyı engellemek isteyen kadın sürücü hastanelik oldu
  6. Bakan Uraloğlu açıkladı: Google’ın algoritma değişikliğine yakın takip
  7. Samatya'da eğitim araştırma hastanesinde yangın çıktı
  8. Yenidoğan çetesi davasında tutuksuz sanıkların savunması alınıyor! Hemşireden pişkin açıklama: 'Durumu kötüydü, öleceğini biliyorduk!'
  9. MHP lideri Bahçeli: İmralı ile DEM gurubu arasında yüz yüze temas olmalıdır
  10. Afyonkarahisar'da minibüs içerisinde mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.