Bakan Çelik: Taşeron emeğin sömürüsü...
.
Soma faciası için verilen araştırma önergelerinin görüşmelerinde konuşan Bakan Çelik taşeron uygulamasını eleştirirken, “Çok üretim maalesef güvenliği riske ediyor” dedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu’nda Soma faciası için verilen Meclis Araştırma önergelerinin görüşmelerinde hükümet adına kürsüye çıktı. Faciaya rağmen bölgeye ilk etapta gidemeyişinin sağlık sorunundan kaynaklandığını belirten Çelik, bu nedenle bazı spekülatif değerlendirmeler yapıldığına işaret etti. Bunda konuya ilişkin açıklama yapmakta gecikmesinin de payı olduğunu ifade eden Çelik, bunu da, “Kişisel bir durumu böyle büyük bir facianın önüne çıkarma gibi bir talihsizliğe düşmek istemediğimden dolayı...” sözleriyle izah etti.
Denetimlere denetim!
Magazin haberlerine gösterilen ilginin iş sağlığı ve güvenliğine gösterilmemesinden yakınan Çelik, 2010’dan itibaren kömür madenlerine yönelik her yıl 2 kez programlı teftiş yapıldığını anlattı ve şu bilgileri verdi: “2011’de 53, 2012’de 58, 2013’te 54, bu yıl da 7 maden iş yeri kapatıldı. Facianın yaşandığı ocak 8 kez programlı, 8 kez de şikayetler üzerine denetlendi. Kimin nerede ne ihmali var bunlar çok net ortaya çıkacak. O denetimlerin denetlenmesiyle ilgili de düğmeye bastık.”
Birlikte çözüm mesajı
Bakan Çelik, şöyle devam etti: “Madencilik sisteminde rödovans uygulaması, sürenin kısa olması ve burada teknolojik yatırımların olmaması, taşeron denilen emeğin sömürüsü ve defalarca burada dile getirdiğimi hükümet nezdinde de son aşamaya getirdiğimiz uygulamalar maalesef bu sistem içerisinde var. Onun için enerji ve madencilikle ilgili politikalar mutlak surette masaya yatırılmalı. Bu araştırma komisyonunun buna katkı sağlayacağı inancı içerisindeyim. Bizler bu çerçevede, özellikle çalışma hayatıyla ilgili yaşanan sorunların ortadan kaldırılması konusunda, birlikte, üzerimize düşeni yapacağız diyorum.”
ILO sorusu yanıtsız
CHP’lilerin, “Özür dilemeyi düşünüyor musunuz? İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?” yönündeki laflara yanıt vermeyen Bakan Çelik, “Çok üretim, maalesef, güvenliği riske ediyor” demekle yetindi. Çelik’in İş Güvenliği Yasası’nın ILO standartlarının üzerinde olduğunu söylemesi üzerine, CHP’li Süleyman Çelebi, ILO sözleşmesine imza çekincesinin niye sürdüğünü sordu. Çelik yanıt vermedi.
Şaşırtan ittifak
TBMM Genel Kurulu’nda son dönemlerde görülmemiş bir işbirliği yaşandı. CHP Kocaeli milletvekilleri Haydar Akar ve Mehmet Hilal Kaplan’ın taşeronluğun kaldırılmasını içeren yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi Ak Partililerin oylarıyla kabul edildi. MHP de bu teklifi destekledi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Destekliyorsunuz, kabul ediyor musunuz yani!” diyerek şaşkınlığını dile getirdi. AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin verdiği önergeler kabul edilerek, Soma’daki maden faciasına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması da kararlaştırıldı.