Şampiy10
Magazin
Gündem

BAĞKUR ne zaman emekli olurum sorgulaması nasıl yapılıyor?

Ne zaman emekli olurum sorgulamasını sigortalı olan her vatandaş yapabilir. Bunun için sigorta başlangıç tarihinizin olması gerekiyor. Nasıl yapacağınıza haberimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL
Vatan Haber

Rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek isteyen her vatandaş emekli olması gereklidir. Emekli olabilmek için ise bazı şartları yerine getirmeniz gereklidir. Bu şartları yerine getirmeden kesinlikle emekli olamazsınız. Emeklilik ile ilgili tüm işlemler Sosyal Güvenlik Kurumundan gerçekleştirilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun 3 ana kurumu vardır. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı kurumlarına çalıştığınız işe göre bağlı olursunuz. Bir şirkette çalışıyorsanız eğer SSK ya bağlı olursunuz. Çalıştığınız iş yeri vatandaşların sigortasını yatırarak sosyal güvencelerini sağlamaktadır. Esnaf veya tarım mesleğini yapan vatandaşlar Bağ-Kura bağlıdırlar. Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlar primlerini her ay kendileri yatırmalıdır. Primlerini yatıran vatandaşlar sosyal güvencelerini kendileri sağlamaktadır. Diğer bir kurum ise emekli sandığı kurumudur.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Kamu kurumlarında çalışan vatandaşlar emekli sandığı kurumuna bağlıdır. Emekli sandığı kurumuna bağlı olan vatandaşların primlerini kurumlar karşılamaktadır. Bu sayede vatandaşların sosyal güvenceleri sağlanmış olur. Sosyal güvencelerini sağlayan vatandaşların hastane ve kaza masraflarını bağlı oldukları kurum karşılamaktadır. İlaç alımında da bazı indirimler sağlanmaktadır. Bu yüzden günümüzde sosyal güvence baya önemlidir. Sosyal güvencelerini sağlamak isteyen vatandaşlar yatırdıkları prim ve sigortalar sayesinde ayrıca emeklilik için de önemlidir. Sosyal Güvenlik Kurumunun emeklilik için belirlemiş olduğu şartlardan bir tanesi yatırılması gereken prim ve sigortaların tamamlanmasıdır. Yani sosyal güvence için yatırılması gereken prim ve sigortalar emeklilik için de önemlidir. Sosyal Güvenlik Kurumunun emeklilik için belirlemiş olduğu diğer şart ise emeklilik yaşıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için yaş sınırı koymuştur. Bu yaş sınırı da kadınlarda ve erkeklerde farklıdır. Kadınlarda doldurulması gereken yaş 55 iken erkeklerde 60 olarak belirlenmiştir. Bu yaşları dolduran vatandaşlar emekli olabilirler.

Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlamış olduğu hizmetlerden en önemlileri vatandaşların sosyal güvencelerini sağlamak ve emekli yapmaktır. Bu yüzden Sosyal Güvenlik Kurumunun hizmet alanı çok fazladır. İnternetin gelişmesi ile birlikte de Sosyal Güvenlik Kurumu internet teknolojini çok iyi kullanmaya başlamıştır. İnternet üzerinden bir çok uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde vatandaşlar çoğu işlemini internet üzerinden gerçekleştirmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun internet hizmetlerinden bir tanesi de ne zaman emekli olurum uygulamasıdır. Ne zaman emekli olurum uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumunun internet hizmetlerinin bir tanesidir. Vatandaşlar bu uygulama sayesinde emeklilik yaşlarını hesaplayabilirler ve ne zaman emekli olacaklarını öğrenebilirler. Bu hesaplama programını kullanabilmek için ise bazı emeklilik ve sigorta bilgilerini bilmeniz gereklidir. Bilinmesi gereken en önemli bilgilerden bir tanesi SSK prim ödenen gün sayısıdır. SSK ya bağlı olan vatandaşlar hesaplama işlemi için bu bilgiyi bilmesi gereklidir. SSK prim ödenen gün sayısı, sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı ve ilk sigortalı işe giriş ve çıkış tarihinizi SGK hizmet dökümü belgesi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu ne zaman emekli olurum uygulamasını her kurum için farklı şekillerde tasarlamıştır. Vatandaşlar bağlı oldukları kurumun hesaplama programına giriş yaparak emeklilik yaşını hesaplayabilirler.

SSK ya bağlı olan vatandaşlar internet üzerinden hesaplama programına giriş yaptıktan sonra ilk kişisel bilgilerini girmeleri gereklidir. Cinsiyetinizi seçtikten sonra doğum tarihinizi ve hizmete başlama tarihinizi gün, ay ve yıl olarak sisteme girmelisiniz. Maluliyet ve erken yaşlanma durumları da girildikten sonra mevcut bilgiler kısmına geçilmelidir. Mevcut bilgiler kısmında ise SSK prim ödenen gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, askerlik olarak geçirdiğiniz gün sayısı, fiili gün sayısı ve 3600 günün doldurulduğu tarih bilgileri girilmelidir. Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlar da aynı şekilde internet üzerinden kendi kurumları için tasarlanmış olan hesaplama programına giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra ilk olarak emeklilik bilgileri girilmelidir. Emeklilik bilgileri girildikten sonra özel durum bilgileri sisteme girilmelidir. Maluliyet durumu var ise derecesi ile birlikte girilmelidir. Erken yaşlanma durumu da var ise seçeneklerde belirtilmelidir. Emekli sandığı kurumuna bağlı olan vatandaşlarda aynı şekilde internet üzerinden kendi kurumları için tasarlanmış olan hesaplama programına giriş yapmalıdırlar. Giriş yaptıktan sonra hizmetlerin eklenmesi bölümüne doğum tarihi bilgisini girmelidir. Daha sonra hizmete başlangıç tarihini ve bitiş tarihini gün ay ve yıl olarak sisteme girmelidir. Hizmet türünü de seçtikten sonra hizmeti ekleme işlemini tamamlayabilir.

Diğer Haberler

  1. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  2. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  3. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  4. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  5. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  6. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  7. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  8. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  9. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  10. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.