AYM’ye yeni bir başvuru!
.
Mahkemenin durdurma kararına rağmen twitter yasağı kalkmadı. Barolar Birliği dava açacak. Konuyu AİHM’ye taşıyan iki bilişim hukukçusu Anayasa Mahkemesi’ne de ek başvuru yapacak.
Twitter yasağı bir haftayı doldurdu. Önceki gün Türkiye Barolar Birliği’nin başvurusunu değerlendiren Ankara 15. İdare Mahkemesi, Twitter’a erişimi tamamen engelleyen TİB işleminin yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararda, yasağın ifade özgürlüğünü kısıtladığı ve yasağın devamının telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağını belirtti. Mahkemeden oy çokluğuyla çıkan karar, TBB’nin avukatı Ekim Ergün tarafından elden hem TİB’e hem de BTK’ya mesai saati bitmeden ulaştırıldı. Bun rağmen Twitter yine açılmadı. Çünkü İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre TİB’in bu kararı uygulamak için 30 günlük bir vakti var. Ancak TBB erişim engellemenin on milyonlarca yurttaşın iletişim özgürlüğünü kısıtlayan bir suç olduğu için derhal kaldırılması gerektiğini belirtiyor. TBB, sorumlular hakkında cezai ve tazminat davaları açılacağını duyurdu.
Twitter yasağını AİHM’e taşıyan bilişim hukukçuları Prof. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Kerem Altıparmak, daha önce başvurdukları Anayasa Mahkemesi’ne ek bir başvuru yapacak. Akdeniz, “AYM, TİB’in Twitter yasağına ilişkin idare mahkemesinin aldığı yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle bir karar alınmasına gerek görmedi. Ancak Twitter hala açılmadığı için durum değişti. AYM’ye yarın (bugün) ek bir başvuru yapacağız” dedi.
Mahkeme, twitter’ın başvurusunu reddetti
ANADOLU 5. Sulh Ceza Mahkemesi, “http//twitter.com/oyyokhırsıza” ve “http//hirsizaoyyok.wordpress.com” adresindeki yayınlara erişimin engellenmesine yönelik karara, twitter tarafında yapılan itirazı reddetti. Mahkeme, “Sitenin kapatılmasıyle ilgili karar bulunmadığı gerekçesiyle talebin reddine karar verildi” dedi ve twitter’ın taraf sıfatının bulunmadığını ifade etti.
TİB’den bugüne kadar 643 bildirim yapılmış
Twitter’a, 1 Ocak 2014’tan erişimin engellendiği güne kadar, mahkeme kararları ve savcılık taleplerinin yanı sıra vatandaşlardan gelen şikayetlere istinaden TİB tarafından içerik çıkarmaya ilişkin 643 bildirimde bulunuldu. twitter’a iletilen 27 mahkeme kararının 16’sını kişilik hakları ihlali, 5’ini müstehcenlik, 3’ünü özel hayatın gizliliği, 3’ünü soruşturmanın gizliliği konusunda.