Ayasofya’nın ‘müze’ kararında taklit Atatürk imzası iddiası
Taklit olduğu iddia edildi
MİLLİ Gazete yazarı Mustafa Kurdaş, Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürülmesiyle ilgili 1934 yılında imzalanan kararnamedeki Atatürk’e ait imzanın ‘taklit’ olabileceği iddia etti. Kurdaş, konuyla ilgili VATAN’a yaptığı açıklamada, “Ayasofya Camii’nin müze yapılma süreci gizemlerle dolu. Devlet arşivlerini inceledim. Ayasofya’nın müze yapılmasına atılan Atatürk imzasına başka bir yerde rastlamadım. Teknoloji çok ilerledi. Belgenin aslının bulunarak incelenmesi gerekir” dedi. Kurdaş’ın bu iddiasına tarihçiler şöyle:
‘İmza Atatürk’e ait değil’
- Araştırmacı yazar Aytunç Altındal, “Atatürk’ün herkesçe bilinen ve her yerde kullandığı imzası bir Ermeni usta tarafından yapılmış, Gazi her yerde bu imzayı kullanmıştır. Ayasofya’nın müzeye çevrilmesi meselesinde kararname yayınlandı. Atatürk, Ayasofya’nın restorasyona alınmasını söylüyor. Sonrası şaibeler içeriyor. İmzanın Mustafa Kemal’e ait olmaması yüsek ihtimal.”
‘Saçma iddialar’
- Prof. Dr. İlber Ortaylı: “Atatürk, kararnamenin imzalandığı gün kabineye başkanlık ediyor. Ayrıca Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak imzası olmasa ne farkeder ki? Neticede hükümet bir karar alıyor ve imzalıyor. Ayasofya’nın müze olmasında Atatürk’ün de imzası bulunuyor.”
‘Uçuk bir komplo’
- Prof.Dr.Said Öztürk, “İmzanın Atatürk’e ait olmadığını söylemek son derece gülünç. Belki imza Atatürk’ün bilindik imzasına benzemiyor olabilir. Ancak Atatürk gibi o dönemin en güçlü isminin bilgisi olmadan Ayasofya’nın müze yapılmasına ihtimal var mı? Ayasofya ile ilgili Aziz Ogan’ın olduğu 6 kişilik bir heyet oluşturuluyor. Heyetteki 5 kişi ‘müze olsun’ diyor. Devlet politikası olarak Ayasofya Müze’ye dönüşüyor.”
‘İmza incelenebilir’
- Prof.Dr.Metin Hülagü: “Daha önce de kararnamedeki imza için Atatürk’e ait olmadığı iddia edilmişti. İmzanın Atatürk’e ait olup olmadığı kriminal olarak incelenebilir. Ancak pratikte o dönem için Atatürk’ün bilgisi olmadan Ayasofya’nın müze yapılması ve imzasının taklidi çok makul görünmüyor. Belki de ters elle veya yorgun bir anında imzaladı. Kriminal olarak incelenip gerçek ortaya çıkartılabilir.”