Şampiy10
Magazin
Gündem

'Asrın projesi' hayata geçiyor!

Temeli Anamur'da düzenlenen törenle atıldı

ABONE OL
Vatan Haber

Dragon Çayı üzerinde yapımı devam eden Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp suyun, Akdeniz’in 250 metre altına döşenecek borular vasıtasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafına yapılacak Geçitköy Barajı’na aktarılmasını sağlayacak kara yapılarının temeli Anamur'da düzenlenen törenle atıldı.

Törende konuşan KKTC Başbakanı İrsen Küçük ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan ‘KKTC Su Temini Projesi’nin 1 milyar 117 milyon TL değerinde bir yatırım olduğunu kaydetti. Söz konusu bedelin 811 milyon TL’sinin KKTC’ye gidecek suyun ihale bedeli olduğunu aktaran Küçük, geriye kalan 300 milyon TL’lik bedelin de aktarımı tamamlanan suyun KKTC içindeki dağılım ağı için kullanılacağını belirtti. Üniversiteyi Türkiye’de okuduğunu da anlatan Küçük, eğitimini tamamladıktan sonra Devlet Su İşleri (DSİ) bünyesinde işletme mühendisi olarak işe başladığını hatırlattı. Küçük, “Türkiye’de 3 barajın inşasında görev yaptım. Daha sonra ülkeme dönerek anavatanda öğrendiklerimi ülkeme kazandırdım. Burada anladım ki KKTC Türk halkı yalnız değildir. Anadolu halkı her zaman yanımızda olacaktır.” ifadesini kullandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise Kıbrıs Türkü'nün özgürlük mücadelesini yeni bir aşamaya taşıyacak, Kıbrıs Adası'na hayat verecek 'KKTC Su Temin Projesi'yle bugün dev bir adım daha atacaklarını söyledi. "Bu proje, bir yandan Kıbrıs Adası’nın Türkiye’nin coğrafi ve ekonomik hinterlandında olduğunu gösterirken diğer yandan da Kıbrıslı Türkler ile Anavatan arasında var olan bağı perçinlemektedir." diyen Atalay, şunları söyledi: "Proje ile Kıbrıs Rum Kesimi'ne de önemli mesaj verilmektedir. Kıbrıs Rum Kesimi her ne kadar kendini Türkiye’den uzak görse de bu proje doğal komşusunun Türkiye olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır. Kıbrıs Rum Kesimi artık adada Kıbrıs Türkü’nün varlığını ortadan kaldırarak bir gelecek tasarlamak yerine, barışçıl bir çözümün faydalarını görmelidir. Adaya kalıcı barışın hakim olması durumunda, Kıbrıs Adası'nda yaşayan herkes Türkiye'den taşınacak sudan da, adanın etrafındaki doğalgaz ve petrol kaynaklarından da daha etkin yararlanacaktır."

KKTC'nin tüm belirsizliklere ve tanınmamışlığa karşın iyi bir noktaya geldiğine dikkat çeken Atalay şöyle devam etti: "İşleyen demokrasisi ve 15 bin doların üzerindeki kişi başı milli geliri bunun en önemli göstergesidir. Uygulanan ambargolara rağmen modern tesisleriyle yılda bir milyona yakın turisti ağırlamaktadır. Sekiz adet üniversite kurmuş ve 80'e yakın ülkeden gelen 50 bine yakın öğrenciye eğitim vermektedir. Kıbrıs Rum Kesimi, Kıbrıs Türkleri'nin uygulanan izolasyonlar sonucu pes ederek azınlık statüsünü kabul edeceklerini bekliyorlar ise daha çok beklerler. Kıbrıs Rum Kesimi bilmelidir ki Kıbrıs Türkleri için yaşam devam etmektedir. Yaşamın gereği olarak da güçlü bir ekonomi, etkin bir yönetim ve sağlam bir sosyal yapı için her şey yapılmaktadır."

KKTC'ye her türlü desteği verdiklerinin altını çizen Atalay şunları kaydetti: "Bu desteği vermeye de devam edeceğiz. Biz Kıbrıslı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmüyoruz. Bilgimiz, tecrübemiz, gücümüz ve imkanlarımız ne ise paylaşmaya kararlıyız. Dünya ölçeğinde Kıbrıs Türkünün haklarını savunmak için yoğun mücadele vermekteyiz. Birleşmiş Milletler platformunda, AB’de, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nda Kıbrıs Türkünün haklı davasının her zaman takipçisiyiz. Her türlü ikili ilişkilerimizde Kıbrıs Türkünün önünü açmak ve uygulanan haksızlıkları bertaraf etmek için çalışıyoruz."

Su projesini kablo ile elektrik götürme projesinin takip edeceğini vurgulayan Atalay, "Kararı verildi, proje çalışmaları yapılıyor. Niyetimiz inşallah, su ile aynı tarihlerde elektrik nakli çalışması da tamamlanacak. Sizden beklentimiz kaynakları planlı, adaletli ve verimli kullanmanızdır. Bunun için siyasi istikrarın, ekonomik ve sosyal gelişmenin ön şartı olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Dar siyasi bakışlarla, küçük siyasi hesaplarla Kuzey Kıbrıs'ın ve Kıbrıs Türkleri'nin geleceğine hiçbir katkı verilemez. Sadece, istikrarsızlık, belirsizlik ve gelecek endişesi üretirsiniz. Buna hiçbirimizin hakkı yok. Aksine, büyük bakışlara, geniş ufukla gelecek perspektiflerine ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise proje ile yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla Kıbrıs'a su götürüleceğini söyledi.

"Canımız ciğerimiz KKTC'ye su götüreceğiz. Kıbrıs'a bu su hayat verecek" diyen Eroğlu KKTC'nin verimli topraklarına, anavatan Türkiye'den hayat suyu götürmenin pek çok hükümetin hayali olduğunu, ancak bunun kendilerine nasip olmasından dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Amaçlarının günü kurtarmak değil, kalıcı bir çözüm bulmak olduğunu vurgulayan Eroğlu şöyle devam etti: "Dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC İçmesuyu Temini Projesi, 2 adet baraj, toplam 107 kilometre boru hattı ile 2 adet terfi merkezinden oluşmaktadır. Asrın projesi olarak nitelendirilen proje 7 Mart 2011 Alaköprü Barajı'nın temelinin atılmasıyla başladı. 7 Mart 2014'te projeyi bitireceğiz."

Anamur'daki barajda 130 milyon metrekup su biriktirileceğini anlatan Eroğlu, "Buranın tam karşısında Geçitköy Barajı'nın temelini attık. Buradan 75 milyon metreküp suyu karşıdaki Geçitköy Barajı'na aktaracağız. Suyu askıda gidecek borularla aktaracağız. Zeminden gitmeyecek, çünkü Türkiye ile Kıbrıs arasında bin 450 metre derinlikte çukur var. Dünyada ilk defa 250 metre derinlikte askıda borularla Kıbrıs'a su götüreceğiz. Bu yönüyle dünyada bir ilk olan bir proje. Yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla, 80 kilometresi deniz altından olmak üzere, canımız ciğerimiz KKTC'ye su götüreceğiz. Kıbrıs'a bu su hayat verecek. Hükümet olarak Kıbrıs'a her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Anamur Dragon Çayı üzerine temelden 93 metre, akarsu tabanından 88 metre yükseklikte ön yüzü beton kaplı ve eteğinde 26 megavat gücünde bir HES bulunan kaya dolgu tipinde ve toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacimli Alaköprü Barajı ve HES Tesisi, 23 kilometre uzunluğunda ve bin 500 milimetre çapında düktil demir borulardan oluşan isale hattı ile 10 bin metreküp hacminde Anamuryum Dengeleme Deposu’nun temelleri atıldı.

Diğer Haberler

  1. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  2. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  3. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  4. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  5. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  6. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  7. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  8. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  9. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  10. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.