Asansörün dibinde 10 can var davada tutuklu bile kalmadı!
10 kişinin öldüğü asansör faciası davasında mahkeme kalan 3 tutuklu sanığı tahliye etti. Ölen işçilerin aileleri “Mahkeme bu kararla reddi hakim isteğimizin haklılığını kanıtladı” dediler.
Mecidiyeköy’de yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın arazisine yapılan rezidans inşaatında meydana gelen asansör faciasıyla 10 kişi hayatını kaybetmiş soruşturma sonucunda 25 kişi hakkında “taksirle ölüme neden olmak suçundan” 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Murat Aytimur, Önder Türksoy, Turgay Dalkıç, 21 tutuksuz sanık ve taraf avukatları katıldı.
Hakim Ahmet Civelek müdahil avukatlarından Yıldız İmrek’in reddi hakim talebinin bir üst mahkeme tarafından reddedildiğini belirtirken tutuklu sanıklarla ilgili kararını da açıkladı. Mahkeme, suçun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklu kaldıkları süre ve karartılacak delil bulunmadığından sanıklar Torunlar İnşaatın proje müdürü Murat Aytimur, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy ve montaj işçisi Turgay Dalkıç’ın tahliyelerine karar verdi.
Karara isyan ettiler
Mahkemenin kararının ardından ise ölen işçilerin aileleri basın açıklaması yaptı. Aileler adına konuşan avukat Yıldız İmrek, “Mahkeme heyeti, ona olan güvensizliğimizi ve reddi hakim talebimizin haklılığını, bütünüyle ortaya koyar şekilde karar vermiştir. Henüz sekizden fazla sanığın savunması alınmamıştır. Sanıkların birbirleri aleyhine verecekleri beyanlar henüz tespit edilmemiştir. Suçun vasıf ve mahiyeti konusunda mahkemenin görüş oluşturacağı bir durum henüz ortaya çıkmamıştır. Henüz müdahil tarafın beyanları alınmamıştır. Henüz bu olayın tanıklarının beyanları alınmamıştır. Hiçbir delil toplanmamıştır” ifadesinde bulundu. Sanıkların hiyerarşik bir ilişki içerisinde olduklarını vurgulayan İmrek, “Dolayısıyla, tahliyeden sonra delillerin karartılacağı, birbirlerinin beyanlarına etki edeceği ve bu anlamda yargılamanın saptırılacağı açıktır” dedi.
Avukat İmrek, “Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme yönünde iddianame var iken, asli kusurlu olarak ifade edilen bilirkişi raporunun aksi ispat edilmemişken, mahkemenin, ’ihsası rey teşkil edecek şekilde’, ’suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve delil karartma durumu yoktur’ diyerek tahliyeye karar verdiğini” belirtti.
1 yılda 20 kaza, 25 de şüpheli vardı ama...
10 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili hazırlanan iddianamede aralarında asansör firması Geda Majör’ün sahibi Orhan Demirel, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaatın proje müdürü Murat Aytimurve 25 şüpheli yer aldı. Şüpheliler hakkında ‘10 kişinin ölümüne sebep olmak’ suçlamasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede asansör bakımı ve kullanımı için görevlendirilen Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç’ın ‘asansör bakımı, kurulumu, arızaların giderilmesi ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı’ belirtildi. Yapılan incelemelerde 1 yıl içinde inşaat alanında 20 defa irili ufaklı kaza olduğu anlatılan iddianamede, aynı inşaatta 29 Mayıs 2014 tarihinde de asansörün frenleme sisteminin devreye girmediği belirtildi. 31 sayfalık iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme heyeti, 15 gün içinde iddianamenin reddine ya da kabulüne karar verecek.