Şampiy10
Magazin
Gündem

Artık mazeret yok!

Mülki amirler ve polis her gün ‘şiddet raporu’ sunacak, “Yetki” tartışmalarına son noktayı koydu

ABONE OL
Şebnem HOŞGÖR / VATAN ANKARA

Bakan Fatma Şahin, yayınladığı bir genelgeyle bakanlık birimleri, valilikler ve kolluk birimlerinin yetki ve sorumluluğunu sıraladı. Polis, hayati risk söz konusuysa mağdurun talebi üzerine onay beklemeden koruma tedbir kararı alacak.

Kadını “şiddetin ihtimalinden” dahi korumayı amaçlayan yasanın yürürlüğe girmesine karşın, kadına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilememesi üzerine “sorumluluğunun gereğini yapmayanlar hakkında gerekeni yaparız” restini çeken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yaygınladığı genelge ile “yetki” tartışmalarına son noktayı koydu. Şahin imzasıyla 19 Nisan’da yayımlanan genelgede, bakanlık birimlerinin yanısıra, mülki amirlikler ve kolluk birimlerinin yetki ve sorumluluklarını tek tek sıraladı. Buna göre şiddet ihbarı alan mülki amirler ve kolluk birimleri, bu ihbar çerçevesinde attıkları tüm adımları her gün bakanlığa bildirecek. Hayati risk sözkonusuyla polis re’sen ya da mağdurun talebi üzerine mülki amirden onay beklemeden geçici koruma tedbir kararı alacak. Bakanlık şiddet mağdurlarına barınma, geçici maddi yardım ve kreş desteği için Maliye Bakanlığı’ndan ödenek talep ederken, bu ödenek temin edilene kadar şiddet mağdurlarına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflar, il özel idareleri ve her türlü mahalli imkanlar kullanılarak gerekli ödeme ve destek sağlanacak. Bakan Şahin’in “azami dikkat ve özen gösterilerek, uygulamada aksaklığa yer verilmemesi” ricasıyla yayımladığı genelgeye göre Bakanlık il ve ilçe müdürlükleri, mülki amir ve kollukça yapılması gereken iş ve işlemler şöyle:

- Kanun kapsamındaki iş ve işlemlerle ilgili olarak, mülki amir, mahkeme, Cumhuriyet savcısı veya kolluktan gelen kararları kayıt altına almak, takip etmek ve ifası ile ilgili işlemleri yapmak üzere bir müdür veya müdür yardımcısı belirlemek. Bu kişiyi tüm ilgili mercilere bildirmek.

- Başvurularla ilgili kararlara ilişkin belgeler dosyalanıp, kayıt altına alınarak bilgi bankası oluşturmak.

- Hakim tarafından istenilmesi halinde bu tedbir kararlarının taraflar üzerindeki etkilerini izleyerek raporlamak

- Gerekli hallerde koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının alınmasına ve uygulanmasına yönelik başvuruda bulunmak

- Şiddetin sonlandırılması için çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.

- Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığının re’sen, ihbar şikayet veya bir başka şekilde öğrenilmesi halinde en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hakiminden, mülki amirden ya da kolluk birimlerinden tedbir kararı alınmasını talep etmek.

- Kanun uyarınca mülki amir tarafından korunan kişinin çocukları için kreş imkanı sağlanmasına karar verilmesi ahlinde, mülki amirin kararında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek şartıyla kreş imkanını sağlamak.

- Şiddet uygulayan kişinin çocukları ile görüşme hakkı varsa, bu görüşmeye refaket etmek üzere personel görevlendirmek.

- Hakkında önleyici tedbir kararı verilen kişilerin bu karara aykırı hareket etmeleri ve bu durumdan bilgi edinilmesi halinde, korunan kişinin zarar görmesi, hayati tehlikesi bulunması veya şiddetin önlenememesi gibi gecikmesinde sakınca bulunan hallerde derhal ilgili kolluğa, diğer hallerde ise Aile Mahkemesi Hakimliği’ne bildirimde bulunarak, süreci takip etmek.

- Bulunulan yerdeki kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik uygulanan şiddet veya şiddet tehlikesi nedeniyle açılan idari, cezai, hukuk her tür davaya katılma konusunda Bakanlık Hukuk Müşavirliği’nden görüş almak.

- Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesine ilişkin ihbar alınması halinde, tedbir kararının alınması için gerekli her türlü iş ve işlemleri yapmak, bu iş ve işlemlerin seyri ve sonucu hakkında her gün en geç saat 16.00’da en seri vasıtalarla Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine bildirimde bulunmak

- Kararlarının uygulanmasına yönelik kurumlalarası koordinasyonu sağlamak.

- Tedbir kararlarının niteliğine göre talep edenin bulunduğu veya kararın uygulanacağı yerdeki görevli birimler tarafından uygulanmasını sağlamak

- Derhal işlem yapılmaması halinde mağdurun hayatının tehlikeye girmesi, suç işlenmesinin önlenememesi ve mülki amirden karar almak için vakit bulunmaması halinde re’sen veya ilgilinin talebi üzerine geçici koruma tedbiri alarak mülki amirin onayına sunmak.

- Kolluk tarafından tedbir kararlarına uymadığı için hakkında tayzik hapsine karar verilen kişinin cezaevine nakli ile ilgili işlemleri yapmak, yakalama tarihi ve infazın sona erdiği tarih hakkında bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine bilgi vermek.

Bıçaklar da ruhsatlansın...

Konya’da şiddet mağduru kadınlar, silahların toplatılmasını, bıçakların da ruhsatlanmasını istedi. Konya merkezli Şefkat-Der Başkan yardımcısı Ayfer Erel, “özellikle evlerde bulunan büyük ekmek bıçaklarının ve et kesmekte kullanılan bıçakların evde bulundurulmamasını, sadece 2 santimetre olan meyve bıçaklarının kullanılmasını istiyoruz” dedi.

Diğer Haberler

  1. 'Kuyu' operasyonlarında 81 şüpheli yakalandı, 50'si tutuklandı
  2. Bakan Uraloğlu'dan dijital medya açıklaması: Kurala uymayan kim varsa yaptırım olacak
  3. İstanbul'da lodos hava trafiğini olumsuz etkiliyor
  4. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  5. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  6. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  7. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  8. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  9. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  10. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.