Şampiy10
Magazin
Gündem

Arif Doğan'dan yeni kitap, yeni iddilar

‘General Selen’i Dev-Sol değil, Ersever öldürttü!’

ABONE OL
Ufuk ŞANLI

Ergenekon Soruşturması’nda tutuksuz sanık olarak yargılanan emekli Jandarma albay Arif Doğan, 1991’de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden emekli Korgeneral İsmail Selen’in Dev-Sol tarafından değil, JİTEM Grup Komutanı Binbaşı Cem Ersever ve ekibi tarafından öldürüldüğünü öne sürdü



Emekli Albay Arif Doğan, Timaş Yayınları’ndan yarın piyasaya çıkacak olan “Jitem’i Ben Kurdum” kitabında yine olay yaratacak iddialarda bulunuyor. Kitabında varlığı her zaman inkar edilen Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) birimi hakkında kapsamlı bilgi ve belgelere yer veren Doğan, 90’lı yılların başlarındaki general suikastlarından Hizbullah’a kadar birçok yeni iddiaları gündeme getiriyor. Kitaptaki en çarpıcı iddialardan biri ise, 23 Mayıs 1991’de, emekli Jandarma Korgeneral İsmail Selen’i hedef alan suikastla ilgili. Doğan bu suikastın arkasında Cem Ersever’in olduğunu öne sürüyor:


Sağ tandanslı oluşum

“Hulusi Paşa’yı sol tandansa sahip bir örgütün öldürdüğünü düşünerek, Selen Paşa’yı da misilleme olarak sağ tandanslı bir oluşumun öldürdüğünü duydum. Selen Paşa’ya eylemi sağ bir grubun yaptığı ve bu eylemin içinde de rahmetli Cem Ersever’in bulunduğu söylenir. Bu benim duyumum ve değerlendirmemdir. Bunun da böyle bilinmesini istiyorum” dedi. Emekli Jandarma Korgeneral Hulusi Sayın, 30 Ocak 1991’de yasadışı Dev-Sol örgütü tarafından düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan beş ay sonra da 23 Mayıs 1991’de, emekli Jandarma Korgeneral İsmail Selen de yine Dev-Sol tarafından gerçekleştirildiği öne sürülen bir saldırının hedefi olmuştu.


JİTEM Komutanı Doğan

Doğan kitabında, JİTEM’in varlığıyla ilgili çarpıcı belgelere de yer verdi. 8 Nisan 1989 tarihli, Jandarma Asayiş Komutanı Hulusi Sayın’ın imzasını taşıyan bir belgede Arif Doğan, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup komutanı olarak tanımlanıyor ve başarılarından ötürü takdir ediliyor. Yine kitapta Jandarma Üsteğmen “Sinan Yaşar, JİTEM 2 İstihbarat Şube” imzalı bir başka belgeye daha yer veriliyor. Genelkurmay Başkanlığı, daha önce yaptığı açıklamalarda kurum bünyesinde ‘’JİTEM’’ adında kurulmuş herhangi bir birimin olmadığını bildirmişti. Genelkurmay Başkanlığı 29 Aralık 2009’da ‘JİTEM Davası’ nın görüldüğü Diyarbakır 3. ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda, kurumun varlığını inkar etmişti.

‘JİT’i de ben kurdum’

Doğan, JİTEM’den önce Jandarma İstihbaratını da (JİT) kendisinin kurduğunu belirterek şunları aktarıyor: “Genel Komutanlığı bünyesinde ihtiyaçları karşılayacak bir istihbarat birimi kurulması kararlaştırıldı. Bu düşünce dönemin Jandarma Genel Komutanı Adnan Doğu’ya (1986-88) aitti. Bu görev de bana verildi. Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı kuruldu. Kuruluşun görev alanı tüm Türkiye idi. Türkiye genelinde, iller bazında sekiz tane grup komutanlığı, bunun karşılığında da gruplara bağlı 24 tane tim vardı.” JİT’in kuruluşunun Genelkurmay Başkanlığı tarafından da onaylandığını anlatan Arif Doğan, “Teşkilat yapısı Genelkurmay Başkanlığı’na sunuldu ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından tasdik edildi. Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı’nın kadrosu, TMK’sı (Teşkilat- Malzeme-Kadro) onaylandı ve bunun yönergesi yapıldı. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Adnan Doğu’ydu” diyor.



‘İcrada geç kalınıyordu’

Hazırlanan yönergenin İçişleri Bakanlığı tarafında da kabul edilmesinin ardından Jandarma İstihbaratının kurulduğunu ve kendisinin de ‘Grup Komutanı’ olarak atandığını ifade eden Doğan, JİTEM’in kuruluşunu ise şöyle anlatıyor: “Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı istihbarat toplama açısından oldukça başarılıydı ama arzu edilen seviyede randıman alınamadı. Çünkü operatif istihbarat yoktu. Yani haber ve duyumlar alınıyor, istihbarat haline getirilip icra organlarına aktarılıyordu ama icra organları bazen geç kalıyordu ve ortaya birtakım aksaklıklar çıkıyordu. Sonuç olarak, arzu edilen seviyede başarılı olamayınca, daha başarılı bir istihbarat yapılanmasının temellerinin atılması düşüncesi yeşermeye başladı. Dönemin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı rahmetli Hulusi Sayın Paşa’ya teklif edildi ve o da kabul etti.”

21 yıl Doğu ve Güneydoğu’da görev yaptı

ARİF DOĞAN KİMDİR?

25 Ekim 1945’te Hatay’da dünyaya geldi. Babası Hatay Cumhuriyeti’nin üst düzey yöneticilerinden biri, annesi ise Kürt kökenli bir ev hanımıydı. İstanbul Hukuk Fakültesine kısa bir süre okuduktan sonra okuldan ayrıldı ve Harp Okuluna girdi. 1967’de mezun oldu. İlk olarak Mardin hemen sonrasında Trabzon’da görev yaptı. Burada Jandarma istihbarat biriminde çalıştı. Çeşitli illerde bölük ve tabur komutanlıkları yaptıktan sonra Jandarma Genel Komutanlığına, Jandarma İstihbaratını kurmak için atandı. Jandarma İstihbaratı (JİT) ve Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) kurdu. 21 sene Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görev yaptı. 1998 yılında albay rütbesiyle emekli oldu.

Diğer Haberler

  1. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  2. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  3. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  4. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  5. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  6. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  7. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar
  8. MSB duyurdu: 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
  9. Antalya'da sel suları istinat duvarını yıktı, okul sele teslim oldu
  10. 1 yıl önce Gazze'ye gidiyorum diye evden çıkan oğullarından o günden beri haber alınamıyor: 'Nasıl bir işin içine düştük bilmiyorum'

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.