Anadolu liseleri ertelensin!
MEB’in 15 denetmeni Başkent için rapor hazırladı
Milli Eğitim Bakanlığı’na illerden gelen eğitim raporlarında çarpıcı tespitler yer alıyor. En az sorunlu yer olması beklenen başkent Ankara’nın İl Milli Eğitim Müdürlüğü raporunda da eğitim sisteminin fotoğrafı çekildi. Raporda, liselerin Anadolu lisesine dönüşümünün ertelenmesi istenirken, bazı sınıflarda mevcutların 60’ı aştığı ifade ediliyor.
4+4+4 sisteminin uygulanmasının ardından MEB Denetim ve Rehberlik Daire Başkanlığı’nın il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden istediği “Eğitimin durumu raporları”nda dikkat çeken tespitler yer alıyor. 90 sayfalık rapordaki bazı dikkat çeken ayrıntılar şöyle:
- YÜZDE 4 KAYIP: Bir önceki yıl ilköğretimden mezun olan 75 bin öğrenciden yaklaşık 3 bininin (yüzde 4) liselere kayıt yaptırmadığı tespit edildi.
- ZORUNLU İMAM HATİP: Bazı ilçelerde çok programlı liselerin kapanması nedeniyle ilçede yalnızca imam hatip lisesi ve kız teknik lisesi kaldığından maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını yakın ilçe ya da Ankara merkeze göndermektedir. Maddi imkanı elvermeyen aileler ise çocuklarını zorunlu olarak ya imam hatip lisesine ya da kız teknik lisesine göndermek zorundadır.
- DÖNÜŞÜMLER ERTELENSİN: Yeni sisteme geçişle birlikte artan öğrenci sayısı ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılında genel liselerin tamamının ‘Anadolu lisesi’ ya da meslek lisesine dönüştürülmesi durumunda ciddi anlamda fiziki kapasite sorunu yaşanacağından, Anadolu lisesi dönüşümlerinin ihtiyaç doğrultusunda ileri bir tarihe çekilmesi (veya bu konuda başka düzenlemelere gidilmesi) hususunun Bakanlıkça değerlendirmeye alınması gerekmektedir.
- TABLETLERE ELEŞTİRİ: İlk uygulama ile tablet verilen öğrenciler bulundukları okullar itibariyle daha sorumluluk sahibi ve dikkatli öğrencilerdir. Uygulamanın ülke geneline yayılmasıyla, ilçelerin farklı semtlerinde tabletlerde önemli deformasyonun olması, hatta kaybedilmesi, satılması, zarar verilmesi durumlarla karşılaşılması kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca tablet uygulaması öğrencinin kitapla olan bağını da zayıflatabilir. Pilot uygulama süresinin/deneme süresinin uzatılması gerekir.
- 62 KİŞİLİK SINIFLAR: 2012-2013 ögretim yılında yaklaşık 50 okulda kalabalık sınıflar tespit edilmiştir. Bazı ilkokullarda sınıf mevcudu 62’yi bulmaktadır.
Van’da 75 hayırsever 900 derslik yaptırdı
Van’da 644 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yaralandığı ve çok sayıda binanın yıkıldığı depremlerde, özellikle eğitim kurumları büyük yara aldı. İl genelinde bin 15 dersliğin kullanılamaz hale geldiği depremlerden sonra hayırsever vatandaş ve kurumlar tarafından Van’a uzatılan “yardım eli” ise hem ülkedeki birlik ve beraberliğin simgesi hem de depremle geleceğe dair hayalleri yok olan Vanlı öğrencilerin umudu oldu. Vali Münir Karaloğlu, depremden sonra il genelinde bin 15 dersliğin kullanım dışı kaldığını anımsatarak, yıkılan dersliklerin yerine 2 bin 650 derslik inşa edildiğini söyledi. İnşa edilen 2 bin 650 derslikten 900’ünü, Milli Eğitim Bakanlığı ve valilikle protokol imzalayan 75 hayırseverin yaptırdığını vurgulayan Karaloğlu, okulların gerek inşaat yönüyle gerekse proje ve mimari açıdan çağdaş, estetik ve kaliteli olduğunu söyledi.
Osmanlıca lisede seçmeli ders
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gelecek sene liselerde okutulması planlanan haftalık ders çizelgesi taslağını hazırladı. Buna göre öğrenciler seçmeli dersler sayesinde Osmanlı Türkçesi’nin yanı sıra güzel konuşmayı ve etkili hitabeti öğrenebilecek. Liselerde dil ve anlatım, Türk edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi, tarih, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, coğrafya, matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, sağlık bilgisi, felsefe, birinci yabancı dil, beden eğitimi ve görsel sanatlar/müzik, trafik ve ilk yardım ortak dersler olacak.