‘Amaca ulaşmak için cinayete göz yumdu’
Eski polis müdürü Yılmazer Dink suikastından tutuklandı
ELİF ALTIN / VATAN İSTİHBARAT
Dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, önceki gün Hrant Dink cinayeti kapsamında tutuklandı. Tutuklama kararında, “Amaç suçun gerçekleştirilmesi için araç suç olan Dink cinayetine göz yumuldu” dendi.
Paralel yapıya yönelik operasyonlarda dokuz ay önce tutuklanan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada da, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve tasarlayarak öldürmeye yardım etme’ suçlarından önceki gün İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.
‘Her şeyi biliyordu’
Yılmazer’in görev alanının azınlık grupları olduğu belirtilen kararda, çok çarpıcı detaylara ve yeni bilgilere yer verildi. Cinayetin tetikçisi Ogün Samast’ın 5 Aralık 2014 ve 23 Ocak 2015’te savcılıkça alınan ifadesinde söylediği, “Hayal de bana ‘Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer arkamızda’ dedi’’ sözlerinin de yer aldığı kararda, “Bu beyanlardan Dink cinayeti öncesi tüm süreçlerde yapılan hazırlıklardan Yılmazer’in bilgi sahibi olduğu anlaşılıyor” saptaması yapıldı ve şöyle denildi:
‘Dink’i korumadı’
“Yılmazer görevi gereği cinayeti önleme, cinayet hazırlığı yapan örgüte hakem rolü oynayarak operasyon yaptırma, bu grubu etkisiz hale getirme ve Dink’i kanundan kaynaklanan koruma yükümlülüğüne aykırı hareket etmiştir. Dink’e şahsi ve mekansal koruma sağlamadığı anlaşılan Yılmazer, emniyet içinde cemaat olarak tanımlanan bir yapılanmayı gerçekleştirerek sonradan kumpas oldukları anlaşılan Ergenekon, Balyoz gibi soruşturmaları başlatmayı amaç edinen suç örgütünün yöneticilerindendir. Bu anlamda, amaç suçun gerçekleştirilmesi için Dink’in mutlak suretle öldürüleceği, bunun için hazırlıklar yapıldığı ve cinayetin bilinmesine rağmen amaç suçun gerçekleşmesi için araç suç olan Dink cinayetinin gerçekleşmesi beklenmiştir.”
‘Yazışmalar imha edildi’
Suikast planıyla ilgili bilgi akışının kesilmesinin önüne geçildiği, elde edilen yeni bilgilerin F4 raporlarına dönüştürülmesi ve resmi kayıtlara geçirilmesinin de engellendiğine dikkat çekilen kararda, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’ndeki Dink suikastıyla ilgili tüm yazışma ve medya dosyalarının bulunduğu sunucunun arızalandığı gerekçesiyle imha edildiği de vurgulandı.
ERGENEKON VE BALYOZ’UN ALTYAPISINI HAZIRLAYAN
‘Gizli büro C-5’
Tutuklama kararında, Yılmazer tarafından emniyet içinde ‘C-5’ isimli gizli birimin oluşturulduğu ve başlangıçta sadece komiser ve yardımcılarının yalıtılmış bir ortamda görev yaptıkları anlatıldı: “Bu odaya girmelerine izin verilmeyen polis memurları, sadece getir ve götür işlerinde kullanıldı. Dink cinayeti, Rahip Santoro cinayeti, Zirve Yayınevi cinayetleri, Ergenekon, Balyoz ve diğer önemli tüm olaylara bu büro bakıyordu. C-5, İçişleri Bakanlığı’nın oluru ile 23 Kasım 2012’de yasal mevzuata bağlı olarak çalışmaya başladı. Ergenekon, Balyoz ve benzeri operasyonların alt yapısı bu büroda hazırlandı.”
‘Suç örgütü yöneticisi’
Tutuklama kararında Yılmazer için, “Emniyet içinde cemaat olarak tanımlanan yapılanmayı gerçekleştiren suç örgütünün yöneticilerinden” denildi.