Şampiy10
Magazin
Gündem

Af yasası 2020 | Af yasası 2. Yargı paketinde olacak mı? Cumhurbaşkanı: 2. Yargı paketi hazırlıkları tamam

Af yasası 2020’de çıkacak mı? 2. Yargı paketi ne zaman çıkacak? Af yasası 2. Yargı paketinde olacak mı? sorularının ardı arkası kesilmiyor. Uzun süredir gündemde olan af yasası konusunda mahkûm ve mahkûm yakınları Meclis’ten gelecek müjdeli haberi bekliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adalet Bakanı’na "altı suça asla indirim yapılmayacak" talimatının ardından kanun teklifini geri çekmişti ancak af yasası konusunda son açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, Yargı paketi hazırlıkları tamamladık, Meclis’e sunacağız. İşte Af yasası hakkında merak edilenler…

ABONE OL
Vatan Haber

Af yasası Türkiye’deki gündem maddelerinden biri olarak yerini koruyor. Birinci Yargı Paketi’nden umduğunu bulamayan mahkûm ve mahkûm yakınları gözlerini ikinci yargı paketine çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan infaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi’nin TBMM gündemine getirileceğini açıkladı. İşte af yasası son gelişmeler ve yapılan açıklamalar…

GÖZLER MECLİS’TE!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın infaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi’nin birkaç hafta içinde TBMM gündemine getirileceğini açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği AK Parti Meclis grup yönetimi, önümüzdeki günlerde muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

17 maddelik taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar kalem kalem yazıldı. Kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralandı: "Terör suçları, örgütlü terör suçları, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu'na aykırı suçlar."

Taslak metinde sayılan bu suçlar dışındaki suçlar infaz düzenlemesi kapsamına alınacak. İnfaz düzenlemesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyaları kapsamayacak. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklu yargılananların tutukluluk hali devam edecek.

MHP TEKLİFİNİ GERİ ÇEKMİŞTİ!

MHP kamuoyunda 'af yasası' olarak bilinen kanun teklifini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adalet Bakanı’na "altı suça asla indirim yapılmayacak" talimatının ardından geri çekince, af yasasının çıkmayacağı düşünülmüştü.

Bahçeli bu gelişmeyi "Cumhur İttifakı çatısı altında tezat ve tersliklerin yaşanmaması, konunun istismar edilmemesi maksadıyla 24 Eylül 2018 tarihli kanun teklifimizi bugünden itibaren beklemeye aldığımızı önemle ifade etmek isterim." Sözleriyle açıkladı. Bahçeli'nin "AK Parti ikinci yargı paketini TBMM’den geçirecek siyasal çoğunluğa sahiptir." cümlesi ise kafalarda, "MHP paketten desteğini çekti mi?" sorusuna neden oldu.

Bahçeli açıklamasında, partisinin 24 Eylül 2018 tarihinde TBMM’ye sunduğu “Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim İle Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi”ne yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İşte Bahçeli’nin o açıklaması:

Bahse konu kanun teklifi Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Feti Yıldız tarafından hazırlanmış ve kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Bu kapsamda hükümlü olanların tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden beş yıl indirilmesi hedeflenmiş, kanuni düzenlemenin hangi suç kategorilerini baz ve esas aldığı detaylı şekilde belirlenmiştir.

‘’HUKUKİ GEREKÇELER AÇIK, NET VE ŞEFFAFTIR’’

Üstelik hükümlülerin birden fazla cezası olması halinde beş yıllık indirimin her bir ceza için ayrı ayrı uygulanmayacağı, meri infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere yapılacağı amaçlanmıştır. Mezkûr kanun teklifimizin ayrı ayrı madde gerekçeleri ve temelini teşkil eden hukuki gerekçeler gayet açık, net ve şeffaftır.

Toplam yedi maddelik kanun teklifimizin bir yılı aşan süredir pek çok tartışmaya konu olduğu da herkesin malumudur. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü halde bulunan insanlarımızın ve ailelerinin büyük desteğini alan ve beklentileri tırmandıran kanun teklifimizle ilgili bugüne kadar sonuç alınamadığı da meydandadır.

Meselenin hassasiyetine binaen her kesim ve her siyasi görüşten değerlendirmeler yapılarak söz konusu kanun teklifimiz gündemdeki sıcaklığını bugüne kadar muhafaza etmiştir. Yargı Reform Strateji Belgesi çerçevesinde ikinci yargı paketi hazırlıkları sürerken tartışmaların ve yorumların seyrinde de canlılık gözümüzden kaçmamıştır. Bu durum son derece doğal ve normaldir.

ERDOĞAN: "İKİNCİ YARGI PAKETİSİ TAMAMLADIK MECLİS'E SUNACAĞIZ"

Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. Aynı şekilde, önemli bir çalışma olan insan hakları eylem planını da birkaç ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz.

İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık, birkaç hafta içinde Meclis gündemine getiriyoruz. Bir başka önemli reform da, vatandaşlarımızın devletle olan hukuki ihtilaflarının yargıya gitmeden, arabuluculuk benzeri bir idari sulh sistemiyle çözümünü içeren düzenlemedir. Bununla vatandaşlarımızın idareyle, ya da kamu kurumlarının kendi aralarındaki uyuşmazlıkların zahmetsiz ve hızlı bir şekilde çözülmesini amaçlıyoruz. Bu konudaki hazırlıkları 2019’da tamamladık, inşallah yakında konu Meclis gündemine gelecektir.

ERDOĞAN'IN TALİMAT VERDİĞİ 6 'SUÇ'

Sayın Cumhurbaşkanı'nın 2 Aralık 2019 tarihinde AK Parti Merkez Yönetim Kurulu'nda Adalet Bakanı'na altı suça asla indirim yapılmaması hususunda talimat verdiği de bugünkü gazetelerde yer bulmuştur. Bunlar arasında; terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suç başlıkları öne çıkmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci yargı paketi ile ilgili kendisine yapılan sunumun ardından, paket içinde yer alması beklenen cezaevinde bulunan mahkumlara yönelik ceza indirimi konusunda Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e 6 suç türünde indirim yapılmaması talimatını vermişti. Erdoğan'ın, asla indirim yapılmamasını istediği suçları ise terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçlar olarak sıralandı.

Diğer Haberler

  1. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  2. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  3. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  4. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  5. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  6. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  7. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar
  8. MSB duyurdu: 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
  9. Antalya'da sel suları istinat duvarını yıktı, okul sele teslim oldu
  10. 1 yıl önce Gazze'ye gidiyorum diye evden çıkan oğullarından o günden beri haber alınamıyor: 'Nasıl bir işin içine düştük bilmiyorum'

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.