Adalet yerini bulacak demek çocukluk...
Sur’da öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin kızı 18 yaşındaki Nazenin cinayetin aydınlanmasıyla ilgili “Hiçbir umudum yok. ‘Katili bulacağız, adalet yerini bulacak’ demek saflık, çocukluk olur diye konuştu...
Sur’da 53 gün önce öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin Robert Kolej’de okuyan 18 yaşındaki kızı Nazenin Elçi’yi, babasının cenaze töreninde attığı ‘baba’ çığlığı ve döktüğü gözyaşlarıyla tanıdık. Çok sevdiği babasını kaybeden Elçi yaşadıklarını T24’e anlattı. Elçi röportajda, “Ben babamı bildim bileli sadece beni mutlu etmeye çalıştı. Her anne baba çocuğunun iyiliğini ister ama onun ekstradan bir çabası vardı. Bana yeni şeyler öğretmek istiyordu, büyümemde yardımcı olacağını düşündüğü her şeyi paylaşmaya çalışıyordu. Örneğin, Türkiye’de olanları anlamak zor, ben sürekli haberleri takip ederdim, anlamadığımda “Peki baba, bu neden oldu” diye sorardım, o da kendi bakış açısından açıklamaya çalışırdı” diye anlattı.
Okulda, sınavdaydım...
Babasını kaybettiği günü de anlatan Elçi sözlerini şöyle sürdürdü; “Okuldaydım, deneme sınavında. Çıkmak istedim. Beni bekleyen bir öğretmen vardı. Seni müdürün odasına götürmem lazım, dedi. Ne oldu diye sordum, ‘Bir şey yok, öğrenirsin. Benimle gel’ dedi. Davranışlarından bir şey olduğunu anladım. Annemi aramayı düşündüm, ama korktum. Nedense babamı aramayı düşünmedim çünkü babama bir şey olduğunu içten içe biliyordum. Sonra telefonu elime aldım, bir sürü kişi aramıştı. Elim haberlere gitti. Nedense haberleri açınca görecekmişim gibi bir his geldi. Açınca siyah ekranın üzerinde ‘Tahir Elçi öldürüldü’ yazıyordu. İnanmadım. Gerisi zaten kötü...
Ölümünün ertesi günü internette bir fotoğraf gördüm. Babamın suratı, yakından... Kan içindeydi. Onu görünce ilk düşündüğüm ‘Kardeşim bu fotoğrafı görmemeli’ oldu. Hiçbir çocuk babasını bu şekilde görmemeli. Ama sonra öğrendim ki kardeşim zaten görmüş o fotoğrafı. Annem de görmüş. Bana söylememişler.
‘Kaza değil, suikastti’
“Bir kaza olduğuna hiçbir zaman inanmadım, inanmıyorum. Suikasttı. Kaç gün olmuş hiçbir şey bilmiyoruz ve bilmeyeceğiz. ‘Katili bulacağız, adalet yerini bulacak’ demek saflık, çocukluk olur. Tetikçiyi bulmak önemli olsa da onu kimlerin yönlendirdiğinin bilinmesi çoğu şeyi çözer. Ama işin arkasında kimin olduğunu ortaya çıkarmak bana imkânsız gibi geliyor. Çünkü devlet istemediği sürece bu cinayet çözülmez. Umutlu olmak zor ama umut etmek zorundayız.”