Şampiy10
Magazin
Gündem

60 aydan vazgeçildi!

MEB, en tartışmalı konuda geri adım attı

ABONE OL
Kıvanç EL / VATAN ANKARA

Bir yıl önce uyarılara rağmen uygulamayı yapan bakanlık minikler altını ıslatınca, aileler tepki gösterince, aynı sınıfta yaş farkı ortaya çıkınca ve sınıflar taşınca geri adım attı.

69 aydan daha küçük çocuklar bu yıl okula başlamayacak, sağlık raporu da istenmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 sisteminin en tartışmalı konusu olan, 60-66 aylıkların okula başlaması kararında geri adım attı. Yeni düzenlemeye göre 66, 67 ve 68. aylık çocukların velileri, okula verecekleri dilekçe ile çocuklarını eğitime başlatmayabilecek. Milli Eğitim eski Bakanı Ömer Dinçer döneminde büyük eleştirilere neden olan, ancak çıkarılan 4+4+4 eğitim sisteminde yine revizyon yapıldı. Bir yıllık uygulamanın ardından, 66, 67 ve 68 aylık çocukların ilkokula başlaması, velilerin vereceği dilekçe sonucu, bir yıl ertelenebilecek.

Yönetmelik değişti

Erteleme isteyen velilerden çocukları için sağlık raporu da istenmeyecek. VATAN, 4+4+4 sisteminde revizyon yapılacağını 1 Temmuz’da duyurmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Buna göre okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçe ile kayıt etmeyebilecek. 69, 70 ve 71 aylık olanların ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile kayıtlarını bir yıl erteleyebilecek.

Bugüne kadarki uygulama ile 66 aylık çocuklarının ilkokula hazır olmadığını düşünen velilerden, çocukları için bu konuda sağlık raporu getirmeleri isteniyordu. MEB, eleştirilerin ardından 12 yıllık zorunlu eğitim düzenlemesinin en çok tartışılan “Okula başlama yaşı” ile ilgili esneklik getirdi. Düzenlemeyle veli isterse çocuğunu 5,5 yerine 6,5 yaşında ilkokula başlatabilecek.

En etkilisi altına kaçırma

MEB’in kararında, geçen yıl okula başlayan ve sınıfa uyum sağlayamayan çocukların ailelerinden gelen tepkiler, öğretmenlerden gelen “altına kaçırıyor” uyarılarının etkili olduğu öğrenildi. Kararda, 60-66 ay ve 72 aylık çocukların aynı sınıflarda okula başlamasının yarattığı sorunlara ilişkin gelen şikayetler de etkili olurken, bazı okullarda oluşan kalabalık sınıfların önüne geçilmesi için de bu kararın alındığı kaydedildi.

Çocuklar sistem kurbanı oldular

Tartışmalar sürerken geçen yıl ilkokula kayıt yaptıran 1 milyon 800 bin öğrenciden 450 binini 66 aylıklar oluşturdu. Bu öğrencilerden yüzde 20’sinin okula uyum sağlayamadığı iddia edilirken MEB, bu konuda resmi bir veri açıklamadı. 66 aylık 450 bin öğrenci 4+4+4 sisteminin ilk öğrencileri olurken, bu yıl değişen sistem geçen yıl yapılsaydı, bu çocuklar anaokuluna yazılabilecekti. Öte yandan okula uyum sağlayamayan çocukların velileri, yeni karar üzerine bu yıl da çocuklarını anaokuluna gönderirse, iki yıl üst üste çocuklarını anaokuluna göndermiş olacak.

Hiçbir uyarı ve öneri dinlenmedi

Geçen yıl henüz 5,5 yaşında olan çocukların okula hazır olamayacağı yönündeki yoğun eleştirilere karşın düzenleme yapılmadı. MEB zorunlu 66 ayı değiştirerek 69 yaparak ilk aldığı 60 ay kararında 9 aylık bir fark yaratmış oldu. Eğitimciler 60 ayın uygun olmadığını 70-72 ayın daha uygun olabileceğini ilk günden söylemişti. TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi Nur Serter, “Milletvekillerine dayak atarak alelacele 3 günde eğitim sistemini değiştirdiler, sonuçları işte ortada. Sadece 66 aylık durumu değil, FATİH projesi çöktü, sınav sistemi çöktü lise sistemi çöktü” dedi.

‘Anaokuluna’ gönderin çağrısı

Eğitim-Sen, 72 ay öncesi çocukları olan velilere, “Çocuklarınızı ilkokula değil, anaokuluna gönderin” çağrısı yaptı. Sendikadan yapılan açıklama şöyle, “Geçtiğimiz yıl 60 aylık çocukla 72 aylık çocuğu aynı sınıfa koyarak kendi ideolojik kaygıları için nitelikli eğitimi ve müfredatı kurban eden Bakanlık, öğretmenleri de norm fazlasına ve alan değişikliklerine mecbur bırakarak mağdur etmişti. Alelacele ve ideolojik hırslarla başlattığı uygulamaların yarattığı sorunlarla nasıl baş edeceğini bilemeyen Bakanlık bu kez de 69-72 aylık çocukları rapor dayatmasıyla baş başa bırakmıştır.”

‘Minicik çocukları kobay yaptılar!’

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ise şunları belirtti: “Yoksul aileler çocuklarını erken yaşta okula göndermek istedi. Ancak çocukların ne psikomotor ne de el becerileri gelişmişti. Çocuklar ne sıralarda oturabiliyorlardı ne de merdiven çıkabiliyorlardı. Bunun yanında 83 aylık afacan çocukların yanında ezildi. 69-71 aylık çocuklar için sağlık belgesi uygulaması da yanlış. Başlama yaşını 72 aya çekip, çocuklarının daha önce ilkokula başlamasını isteyen ailelere de izin imkanı tanımalıydı. Ne yazık ki çocuklar hedere edildi, kobay olarak kullanıldı. ”

‘Psikolojik destek ve özür gerekli’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Bakanlığın geri adımını şöyle değerlendirdi: “Bu işin uzmanları bunun yanlış olduğunu defalarca belirtti. Velilere seçim hakkının daha önce sağlanması lazımdı. Ancak MEB tüm bu uyarılara kulak tıkadığı için bir nesil kobay olarak kullanıldı. Yine de zararın neresinden dönülse kârdır. Geçtiğimiz yıl inat eden MEB’in tüm bu olumsuzlukları yaşayan çocuklardan ve ailelerden özür dilemesi gerekir. Tüm bu olumsuzlukları telafi etmek zor. Okulların rehberlik servisleri aracılığıyla MEB bu çocuklara psikolojik destek sağlamalı. ”

Diğer Haberler

  1. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  2. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  3. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  4. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  5. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  6. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  7. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  8. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  9. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  10. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.