‘5 yıldır neredeydiniz?’
New York Times’a konuşan Türk yetkili:
Vatan Haber
IŞİD’e karşı koalisyona Türkiye’yi de katmak için Ankara’ya ikna turuna gelen Kerry’nin ziyaretini New York Times gazetesine bir Türk yetkili isim vermeden bu sözlerle yorumladı.
ABD, IŞİD’e karşı kurulacak koalisyon için ikna turlarını hızlandırdı. ABD Savunma Bakanı’nın ziyaretinin ardından Cuma günü Türkiye’ye gelen Dışişleri Bakanı John Kerry hem Başbakan Davutoğlu hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa görüşmeler yaptı. Kerry’nin bu ziyaretini New York Times’a değerlendiren ve ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili, Batı’nın Suriye’de uzun süredir yaşanan insanlık dramına karşı duyarsızlığına vurgu yaptı.
Yetkili, Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’ndan kaçırılan 49 rehine nedeniyle temkinli davranmasının normal olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Tabi ki IŞİD’in elinde 49 Türk rehine varken dikkatli davranıyoruz. Peki Batı dünyası Suriye’de son 5 yılda 200 binden fazla kişi ölürken, milyonlarca kişi evinden olurken neredeydi? Güney sınırında herhangi bir müdahale ya da çatışmada en büyük bedeli ödeyecek olan Türkiye’dir.”
ABD: Dört gözle bekliyoruz
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise, Türkiye’nin IŞİD tarafından yaratılan istikrarsızlık ve şiddete dair haklı olarak kaygı duyduğunu belirterek uluslararası koalisyona nasıl katkı sağlayabileceği konusunda Türkiye’de ilgili mercilerle kapsamlı istişareler yaptıklarını söyledi. Earnest, “Türkiye ile sahip olduğumuz ortaklık ve ittifaktan elbette memnuniyet duyuyoruz ve onların bu tehdide karşı koymak için uluslararası camiaya katılma çabalarını dört gözle bekliyoruz” ifadesini kullandı.
‘2003 tezkeresiyle karşılaştırılamaz’
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, bir gazetecinin, “2003’te Türkiye, Irak’ın işgalinde ABD ile iş birliği yapmayı reddetmişti ve sonrasında Bush yönetimi Türkiye ile bağları yıllarca kesmişti. Şimdi Türkiye’nin Amerika’ya yardım etmede yine isteksiz olmasıyla aynı şey mi yaşanıyor” sorusunu şu sözlerle yanıtladı: “Bu koalisyon inşasında yaptığımız hiçbir şey, hiçbir şekilde bir önceki yönetimin Irak savaşına giriştiği ve koalisyon inşa ettiği zaman yaptıklarına benzemeyecek. Dolayısıyla bunları hiçbir şekilde mukayese etmeyelim. Biz kesinlikle etmiyoruz” diye yanıtladı.
‘Dikte etmeyeceğiz’
Pentagon Sözcüsü John Kirby ise basın brifinginde, “Türkiye’den beklentinin ne olduğuna” dair soruyu yanıtlarken, Türkiye’ye spesifik bir taleple gitmediklerini kaydederek “Beklentimiz, Türkiye’nin, bir NATO müttefiki olarak coğrafyası gereğince, bu çabada bir ortak olacağı yönünde. Ancak bunun nasıl ve ne zaman olacağının kararı Türk liderleri ve Türk halkına bağlı, bunu biz dikte etmeyeceğiz” dedi.
İran dahil olmayacak
ABD, IŞİD’e karşı mücadeleye destek vermeye gönüllü olan Tahran’a kapıları kapattı. Kerry, Ankara ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada İran’ın terörizme sponsorluk yapan bir devlet olduğunu belirterek, ‘Suriye’nin vahşi rejimine verdiği destek ve terörizm sponsoru olması nedeniyle pazartesi günü Paris’te düzenlenecek olan Irak konferansına İran’ın katılımını doğru bulmuyoruz’ dedi.
Fijili askerler için 20 milyon dolar
Suriye’nin İsrail sınırındaki Golan bölgesinde El Nusra tarafından rehin alındıktan sonra serbest bırakılan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne bağlı 45 Fijili askerin özgürlüğü için fidye ödendiği ortaya çıktı. Londra’da yayınlanan Arap gazetesi Şark el Avsat’ın haberine göre Katar, uzun süredir destek verdiği ve yakın ilişki içinde olduğu El Nusra’ya Fijili askerlerin bırakılması için 20 milyon dolar fidye ödedi.
IŞİD’i retweet edene bile 2 yıl hapis cezası
Almanya’da İçişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden IŞİD’e destek verenlere karşı savaş açtı. Buna göre twitter, Facebook gibi sosyal medya siteleri üzerinden IŞİD’in propagandasını yapan, sembollerini paylaşan, destek mesajları yazan hatta IŞİD‘e ait hesapların gönderdiği mesajları ‘retweet’ eden kişiler 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.