457 Türk işçi iki ateş arasında
Libya’da Türk işçiler savaşan aşiretlerin arasında kaldı. Aynı alanda çalışan Alman şirketi çatışmalar başlayınca çalışanlarını ülkeden tahliye etti. Türk firma zamanında tahliye etmediği için 457 işçi savaşın ortasında mahsur
Libya’da Tuareg ve Tabo aşiretleri arasındaki çıkan çatışmalar yüzünden bölgede bulunan 457 Türk işçi sıcak bölgede mahsur kaldı. İşçilerin iddiasına göre çatışmalar 17 Eylül tarihinde başladı ve Dışişleri Bakanlığı acil koduyla bölgenin boşaltılması talimatını verdi. Aynı yerde çalışan Siemens, 160 çalışanını aynı gün tahliye ederken, Enka Şirketi faaliyetlerini bir kaç gün daha sürdürdükten sonra tahliye kararı aldı. 6 otobüs ile şantiye boşaltıldı ancak 457 işçi tahliye edilemeden Cezayir sınırına 57 kilometre uzaklıktaki inşaatı devam eden Ghat Havalimanı’nda bölgede mahsur kaldı. VATAN işçilerin Şefi Mazlum Dündar’a telefonla ulaştı. Dündar şunları anlattı:
Su ve yemek kalmadı
“Çatışma 17 Eylül’de çıktı. Siemens 160 çalışanını aynı gün tahliye etti. Ancak ENKA şirketi bizim tahliyemizi hemen yapmadı. Birkaç gün daha bekledi. 6 gün öncede 9 otobüs ile nakliyemizi yapmak için operasyon başlatıldı. 9 otobüs ile 3 saat süren bir yolculukta sonra, Cezayir sınırına 47 km uzaklıktaki inşaat halinde bulunan Ghat Havalimanı’na geldik. Enka bizi buradan alacaklarını söyledi ama bir daha gelmediler. Biz de etrafımızda çatışma olduğu için ilerleyemiyoruz. Burada kalmak zorundayız. Arkadaşlarımızdan ikisi hasta. Su ve yemeğimiz yok.
‘Nöbet tutuyoruz’
Dündar, güvenliklerini sağlamak için silah edindiklerini söyledi: “Güney Libya’da Cezayir sınırına 47 km uzaklıkta Fizan bölgesindeyiz ve kurtarılmayı bekliyoruz. Güvenliğimizi kendimiz sağlıyoruz. Yerel halktan biksi ve doçka silah satın aldık. Nöbet tutuyoruz ve bu şekilde güvenliğimizi sağlamaya çalışıyoruz. Hayati endişemiz en üst düzeyde. Bölgede resmi bir güç yok eline silah alan herkes birilerini öldürüyor. Libya’yı aşiretler yönetiyor. Bu aşiretlerin durmadan çatışıyor. İki ateş arasında kaldık. “
Çatışma bitmiyor
Kaddafi rejimi, siyasi ittifaklardan çok aşiretlerle yapılan ittifaklar üzerine inşa edilmişti. Kaddafi iktidarının devrilmesiyle kurulmaya çalışılan demokratik sistem içerisinde de aşiretler hayati konuma sahip. Ülkede aşiretler enerji kaynakları ve topraklara sahip olmak için sürekli çatışıyor. Ülkenin önde gelen aşiretleri şunlardır: Varfalla, Kadhafa, Mağariha, Tarhuna, Zintan, Tuareg ve Beni Süleyman.
‘Şirket sözünü tutmadı’
İşçilerin 4 gün önce yardım istediği İnsan Hakları Derneği’nden Cengiz Mendillioğlu, Enka Teknik tarafından işçilerin 2 gün önce kurtarılacağı sözü verilmesine rağmen hala bir adım atılmadığını iddia etti: “İşçiler bizden Dış İşlerine ulaşmamızı istedi gerekli yerlerle konuştuk. İşçilerden aldığımız bilgilere göre bakanlık bir kriz masası oluşturmuş. 457 işçinin canı söz konusu.”