‘33 ilde 150 bin bina yıkılacak’
Bakan Bayraktar, 5 Ekim’de başlayacak Kentsel Dönüşüm’ü anlattı
“5 Ekim’de toplu yıkım başlatacağız. 33 ilde, 150 bina, 2 bine yakın daire, konut, işyeri, hastane, askeri lojmanlar,karakol gibi kamu binaları da yıkılacaklar arasında. Bu binalar boşaltıldı. Depreme en hazırlıklı kamu kurumları okullarımız. Çok sayıda okul güçlendirmesi yapıldı.”
‘Kayabaşı’nda 1 milyon nüfus olacak’
“İstanbul için iki büyük şehir dedik. Biri Avrupa, diğeri Anadolu yakasında kurulacak. Avrupa yakasındaki aks Kemerburgaz’dan Kayaşehir’e uzanacak. 1 milyon nüfusu barınacak bu yerleşim biriminde. Zaten Kayabaşı’nda bunun çekirdeği kuruldu. Yeni İstanbul’da hemşehir ormanı, hem şehir parkı olacak. Kayaşehir’e İstanbul’un 1 milyon metrekarelik şehir meydanını yapacağız”
‘Roman mahallelerini yerinde dönüştüreceğiz’
“Ayvansaray’da Roman vatandaşlarımızla ilgili bir çalışmamız var. Onların müziklerini, kültürlerini devam ettirmek gerek. Roman kültürleri kaybolmasın diye kendi yerlerinde ev sahibi yapmak istedik. Ama Sulukule böyle değildi. Kiracı olan 200 aile vardı. Taşoluk’ta durmadılar. Cüzi peşinatla sattık bu evleri ama başkalarına sattılar. Yeni yasada onlara da el atıyoruz. Onların hayat standartlarını iyileştirmek ve yerinde dönüşüm yapmak için çalışıyoruz”
İnşaat alanında dünyada ikinciyiz
“İnşaat konusunda da Çin’den sonra dünyada en çok iş alan ikinci devletiz. Kolay mı Almanya var. Amerika var. Fransa Japonya, İspanya var. Sayısal olarak dünyanın her tarafında iş yapıyor bizim firmamız. Sadece Van’da 10 ay içinde 18 bin konut yaptık. Burada daha evvelkiler depremlerde bir senede prefabrikleri yapamadılar. Yaptılar hala daha prefabrikten temizlenmeyen yerler var. 13 senedir devam ediyor. Biz 10 ayda milleti içine koymaya başladık. Tüm konutlar 23 Ekimde bitiyor. Erciş de Van da kışı yeni konutlarında geçirecekler.
Konutlarda da şimdi TOKİ’de estetik ofis oluşturuldu. Arkadaşlarımız oluşturdular. Binaların cepheleri ile hem yöresel mimariye ağırlık vermeye başlandı. Hem tarihi Selçuklu Osmanlı mimarisi klasik mimariye ağırlık vermeye başladık.”
5 Ekim’de İstanbul’da nereleri yıkılacak?
Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Tuzla, Sultangazi, Şişli, Fatih, Kadıköy, Çatalca, Çekmeköy, Küçükyalı, Maltepe, Hadımköy ve Sarıgazi’de kentsel dönüşümde 5 Ekim’de yıkılacak ilçe ve semtler.
Vanlılar kışı evinde geçirecek
Van depreminin 10’uncu ayında incelemelerde bulunmak için bölgeye giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Van canlanıyor, moralini iyi gördüm” dedi. Van’da deprem sonrası 18 bin konut yaptıklarını belirten Bayraktar “Van kışı evinde geçirecek” dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 23 Ekim 2011’de Van’ı vuran büyük depremin ardından köy evleri inşaatlarını incelemek, kentsel dönüşüm toplantısı ile 175 deprem konutunun kura çekim törenine yapmak için önceki gün Van’a gitti. Bakan Bayraktar, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonrasında, Erciş ilçesine bağlı 192 köyde, hasar gören 8 bin 500 vatandaşa ait ev için hazırlanan proje kapsamındaki Evini Yapana Yardım (EYY) konutlarını gezdi. Van Kurubaş ve Gedikbulak’da yapılan evlerde incelemelerde bulunan Bayraktar, köylülerin de dertlerini dinledi. Ev sahipleri ile sohbet eden Bayraktar, evlerin modellerini çok beğendiğini söyledi. Bu modellerden daha çok yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, konuyu Başbakan’a iletip, ödenek isteyeceklerini ifade etti.
Güldü, güldürdü
Van gezisini köylerde sürdüren Bakan Bayraktar’ın incelemelerde bulunduğu bir başka köy ise Akın köyüydü. Yaklaşık 40 hanenin yaşadığı Akın köyünde önce inşaat halindeki köy evini inceledi, daha sonra vatandaşın sorunlarını dinlemek üzere köy misafirhanesine geçti. Van’ın canlandığını ve moralinin iyi olduğunu söyleyen Bayraktar, kendisini dinleyenlere yaptığı esprilerle güldü, güldürdü.
Van ziyaretinin ikinci gününde kentsel dönüşüm toplantılarına katılan Bayraktar, toplantı öncesinde gündemdeki konulardan, yeni Van’a dair bir dizi açıklamalarda bulundu:
“Köyde evini yapana 40 bin lira bizden”
“Van’da canlanma var, morali de iyi görünüyor. Ancak burada beton sıkıntısı var. İstikrar yakalayamadık. Köylerdeki inşaatlarda beton az gittiği için bu bölgelere beton göndermekte nazlanıyorlar. Fiyatı da yüksek, metreküpü 145 lira. İstanbul’da bu fiyat 80 lira. TOKİ olarak yaptığımız konutlardan çekiniyorlar. Çünkü müteahhitlerden çok fazla malzeme alınıyor. İstediğimizde de beton gönderiyorlar. Ama köydekiler kendi müteahhitlerini kendileri buldular. Evini Yapana Yardım Metodu bu dönemde kaliteyi yakaladı. Van’ın 90’a yakın, Erciş’in de 80’e yakın köyü var. 9 bine yakın konut yapılacak. Vatandaşların çoğu aynı yerde kalmak, ev yapmak istediler. Evini yapana 40 bin lira, ahır için de 15 bin lira veriyoruz. Evlere çıkıp baktım; kirişler, kolonlar, pas payı, demirleri, işcilik gayet güzeldi. Bugüne kadar 2 bin 100 ev ve 250 ahırın inşaatına başlandı. Bu rakam yıl sonuna kadar 8 bini bulur.”
5 bin lira harçlık dağıttı
Çocuklara oyuncağın yanı sıra harçlık da veren Bakan, iki günlük Van’daki köy ziyaretleri boyunca yaklaşık 5 bin lira dağıttı. Erdoğan Bayraktar’ın ziyaret ettiği Akın köyünde bakana gösterilen ilgi kadar, güvenlik önlemleri de hat safhadaydı. Her evin önünde 2 asker bekledi.
“Babam ben bir yaşında iken ölmüştü. Kendim ortakları topladım. Almanya’dan oradan buradan. 8 ortak şirket kurduk. Talebeydim. Yüzde 10 ben sermaye koydum. Yüzde 90 sermayesini onlar koydu. Senede 2 tane 3 tane bina yapardım. İstanbul’da Fatih’te Şehremini’de binalar yaptım. 23 yaşımda müteahhit oldum. O zaman başladık ve hala daha devam ediyoruz. İstanbul’da Kiptaş’ta iken 17 bin konut yaptık. Ankara’da 1000 tane konut yaptık. Melih’ten 6 ay ders aldın mı 6 seneye bedeldir. “
Omuzumda tenekeyle 7. kata harç taşıyordum
“1999’dan evvel yapılan binalarda genelde risk olduğunu varsaymak lazım. Polima çakılı ile midye kabuğu ile elle kürekle karılan betonlarla döküldü. Omzumda teneke ile yedinci kata harç çıkarmışım. Yerde karıyorduk betonu. Açıyorduk harman yapıyorduk. Sonra büyük harmanlar 25 torba çimentoluk harmanlar. Kürekle kırıyorduk. Kesiyorduk, döküyorduk kenardan başlıyorduk. Bir karıyorduk, bir daha karıyorduk, bir taraftan su tutuyorduk. Tenekeye doldurup omzuna veriyorsun. Yedinci kata çıkarıyorsun. Tenekeyi döküyorsun. Vibratör falan yok. Sonradan ipten makaralar yaptık. İpten makaralarla çekmeye başladık tenekeleri. Daha sonra gırgırlı asansörler çıktı. Daha sonra da hazır beton çıktı. Türkiye çok gelişti. Baş döndürecek şekilde gelişti. İçinde olunca insan anlaşılmıyor. Teknik altyapı konut altyapısı düzgün olsa biz şu anda Avrupa’nın birçok devletini geçmiş vaziyetteyiz.”
EYY metoduyla 170 köyde 9 bin konut
KENDİLERİ YAPIYOR
“Köylüler kendi konutlarını kendileri yapıyor, müteahhitlerini buluyorlar, biz ise sıkı bir şekilde denetim yapıyoruz. Evini yapana yardım metoduyla 9 bin konut yapacağız. Van’ın 90 köyünde, Erciş’in ise 80 köyünde bu şekilde konut yapılacak. Ev yapan köylüye 40 bin lira veriyoruz. Kaliteye çok önem veriyoruz buradaki müşavir firma yetersiz kalınca bakanlık olarak 20 arkadaşımızı sahaya gönderdik. Arkadaşlarımız sürekli şantiyelerde hem sorunları çözüyor hem de denetim yapıyorlar. 2100 ev 250 ahır inşaatı bu şekilde bitmek üzere. Yıl sonuna kadar bu rakam 8 bini bulur.”
İNSANLARI KÖYDE TUTMANIN PEŞİNDEYİZ
Bizim aslında istediğimiz köylüleri köylerinde tutmaktır. Köyleri geliştirerek onları köylerde tutmamız lazım. Tarım için, havyacılık için, kalkınma için daha avantajlı bir yol. Öyle çalışmalarımız var. Türkiye’nin nüfusu 75 milyon, şehircilik nüfusu bunun % 76’sı olmuş. Çok hızlı şehirleşme oluyor. Şehircilik neden bu kadar hızlı oluyor. Çocuğunu daha iyi bir okula gönderme daha iyi bir iş edinme sağlık gibi her bakımdan avantajlı gibi görünüyor.
İŞ BIRAKAN MÜTEAHHİT
“Van’da 80 den fazla müteahhitle çalışıyoruz. TOKİ’nin çalışma şartları çok sıkıdır. İşini yapmayana TOKİ para vermez. Arada bir iki kişi çıkarsa sözleşme feshedilip başkasına verilir. Para vermeme gibi bir durum yok. Para vermedi diyen başka yerde harcamıştır veya batmıştır. Bu temcit pilavıdır. Bunu müteahhitler söyler. EYY de bile bir günde ödeniyor paralar.”