3 yıllık esaretten Türkler kurtardı!
Suriye’de 2015 yılında terör örgütü El Nusra tarafından kaçırılan Japon gazeteci Yasuda Jumpei, Türk istihbaratının başarılı bir operasyonuyla Türkiye’ye getirildi. Japon heyet Hatay’a gelip gazetecinin kimliğini doğruladı
Japon gazeteci Yasuda Jumpei, 2015 yılının haziran ayında kaçak yollarla girdiği Suriye’de o zamanki adı El Nusra olan terör örgütü tarafından kaçırıldı. Tam 3 yıl boyunca esir tutulan ve bırakılması karşılığında fidye istenen Japon gazetecinin salı günü Türkiye’ye getirildiği ortaya çıktı. Hatay Valisi Erdal Ata, İl Göç tutulan ve üzerinde kimliği bulunmayan Jumpei’nin kimliğinin, Japon Büyükelçiliği’nden gelen bir heyet tarafından doğrulandığını açıkladı.
‘Askeri operasyon yok’
Gazetecinin gerekli işlemlerin yapılmasının ardından Japonya Büyükelçiliği’nden gelen heyete teslim edileceğini söyleyen Ata, “Emniyet ve istihbarat birimlerimizin yaptığı başarılı bir çalışma sonucunda, 3 yıldan beri Suriye’de rehin tutulan bu gazeteci kurtarıldı” ifadesini kullandı. Kurtarılmaya ilişkin askeri bir operasyonun olup olmadığının sorulması üzerine ise Ata, herhangi bir askeri operasyonun gerçekleşmediğini, emniyetin ve istihbarat birimlerinin yaptığı çalışma sonrasında basın mensubunun bulunduğunu kaydetti.
JAPON BAŞBAKAN’DAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda görüştü. Abe, Suriye’de teröristlerce rehin tutulan gazeteci Yasuda’nın kurtarılmasından ve Türkiye’ye salimen giriş yapmasından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti.
İKİ KEZ KAÇIRILDI
2000’lerin başından beri Ortadoğu muhabirliği yapan Yasuda, 2004’te üç vatandaşıyla birlikte Irak’ta kaçırılmış ama din adamlarının arabuluculuğu sayesinde serbest bırakılmıştı.
‘BU SON ŞANSIM’ DEMİŞTİ
Japon gazeteci Jumpei Yasuda 2015 yılında, DEAŞ tarafından öldürülen gazeteci dostu Kenji Goto’nun hikayesini haberleştirmek için Suriye’ye gitti. Kaçak yollardan gittiği Suriye’de kısa süre sonra El Nusra olan Tahrir El Şam tarafından kaçırıldı. Ardından iki kere görüntüsü yayımlandı. Kaçırıldıktan yaklaşık 1 yıl sonra yayımlanan fotoğrafta Yasuda’nın elinde Japonca, “Lütfen bana yardım edin. Bu son şansım” yazılı bir kağıt bulunuyordu.
10 milyon dolar fidye
El Nusra’nın bu görüntü ile Yasuda’nın serbest bırakılması için 10 milyon dolar fidye istediği aksi halde Yasuda’nın DEAŞ’a teslim edileceği iddia edildi. Bu fotoğrafın sosyal medyada gündem oluşturmasından yaklaşık 1.5 yıl sonra Yasuda’nın ikinci görüntüsü de sosyal medya üzerinden paylaşıldı. Bu yılın ağustos ayında yayımlanan görüntülerde Yasuda bu sefer yalnız değildi. Yanında İtalyan turist Alessandro Sandrini de bulunuyordu. İkisi de yayımlanan videoda, turuncu renkte tutulum giymişlerdi ve serbest bırakılmalarını istiyorlardı. Yasuda videosunda “Feci durumdayım, lütfen bana hemen şimdi yardım edin” diyordu.