19 Mayıs konserleri iptal!
'Değişikliğe gitmek zorunda kaldık'
GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Reyhanlı’daki saldırıların ardından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında gerçekleştirilecek konserlerin iptal edildiğini açıkladı.
Akdeniz Oyunları için yapılan tesisleri incelemek üzere Adana’ya gelen Bakan Kılıç, Serinevler Spor Salonu’nda inceleme yaptıktan sonra gazetecilere 19 Mayıs kutlamalarında değişikliğe gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bakan Kılıç, bu kararı şöyle açıkladı:
"19 Mayıs kutlamalarının coşkulu bir şekilde kutlanması için akşam halk konserleri vardı. Türkiye’nin değişik illerinde değişik sanatçılar sahne alacaktı. Halka açık etkinliklerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere armağan ettiği bu bayramı coşkulu şekilde kutlayacaktık. Bu hazırlıklarımız tamamlanmış durumdaydı ama Reyhanlı’da yaşanan elim bir hadise var. 50 vatandaşımızı ebediyete uğurladık. Oradaki vatandaşlarımızın aziz hatıralarına saygı içinden geçilen sürecin hassasiyetine ve yine İstanbul’da hafta sonunda oynanan spor müsabakası sonrasında hayatını kaybeden genç kardeşimizin de hatırasına saygı adına halk konserlerini iptal ettik. Bayram kutlamaları sabahın erken saatlerinde başlayacak ama işin konser boyutu iptal oldu."
BURAK YILDIRIM TEPKİSİ
Hafta sonu oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçının ardından bir taraftarın öldürülmesini değerlendiren Bakan Suat Kılıç, bunun can yakan acı bir olay olduğunu belirtirken, "Hiçbir değer, hiçbir sevinç, hiçbir taraftarlık duygusu bir cana kastetmeyi haklı gösteremez" diyerek şu çağrıda bulundu:
"Buradan taraflara net çağrımızı yineliyoruz: Türkiye’de herkes kanunlara uymakla yükümlüdür. Herkes yorum ve yazılarına ayrıca dikkat etmekle yükümlüdür. 6022 sayılı kanun sadece kulüplere, bakanlığa, polise ve yargıya görevler vermemektedir; taraftara, taraftar derneklerine, aynı zamanda spor programcılarına, yazarlara, yayıncılara, yönetmenlere, herkese ve her kesime net görevler yüklemektedir. Adam öldürmeye teşebbüs eden biri için tahrik kavramının bir ceza indirimi nedeni olarak görülmesi ya da ’ben tahrik oldum ondan dolayı eyleme kalkıştım’ demesini bir savunma mekanizması olarak ben şahsen bir hukukçu gözüyle değerlendirmiyorum. İzmir’de Atatürk Stadyumu’nu harabeye çevirenlerin hiçbir şekilde kendilerini savunma refleksi olamaz. Burada devlet malına büyük zarar verildi. Bunları savunabilmek mümkün değil." Bunlar kendi kulübüne de zarar vermiştir, bunu da savunabilmek mümkün değil."
’ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMAK MECBURİYETİNDEYİZ’
Sporda şiddetin sonlandırılması konusunda işbirliği yapılması gerektiğini anlatan Kılıç, şöyle devam etti:
"Yaşanan olayları tek başına Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak sonlandırmamız söz konusu değildir. Bu bir işbirliği sürecidir. Bu işbirliğinin tarafları vardır. Tarafları da bellidir. Bunlar kulüpler, yöneticiler, medya, yorumcular, taraftar dernekleri ve bizzat futbolcuların kendileri olmak üzere çok yönlü bir işbirliği geliştirmek mecburiyetindeyiz. Eğer bu işbirliğine herkes özgüven içinde iyi niyetli ve samimi katkılar sağlarsa bu olaylar sona erer. Yöneticilerin maçlardan önce kışkırtıcı beyanlardan özenle kaçınması gerekir. Eğer bu asayiş olayları sonlandırılacaksa, taraftar, futbolcu, yönetici, polis, güvenlik birimleri ve ilgili tüm sektörler birlikte hareket etme mecburiyetindedir."
AKDENİZ OYUNLARI
Akdeniz Oyunları’nda bazı branş müsabakalarının Adana’da yapılacağına dikkati çeken Kılıç, kentin 4 ayrı tesis, bin kişilik öğrenci yurdu ve konaklama köyüyle Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapacağını dile getirdi.
Adana’ya yapılacak yeni 33 bin kişilik stadyumun ihalesinin gerçekleştirildiğini de sözlerine ekleyen Kılıç, "Hafta içinde ihale sürecine ilişkin nihai karar yazısının çıkmasını bekliyoruz. Stadyum inşaatına yıl sonuna kalmadan başlanmasını hedefliyoruz" dedi.
Bakan Kılıç, daha sonra Çukurova Üniversitesi’ndeki kayıkhane, spor salonu, Atlı Spor Kulübü ve Yüreğir’deki spor salonunda incelemelerde bulundu. Ardından inceleme yapmak için Akdeniz Oyunları’nın yapılacağı Mersin’e gitti.