10 liralık Türk malı sigara İran'dan getirilip 6 liraya satılıyor
.
Son sigara zammı sonrası kaçak sigaraya rağbet artacak. Türkiye’nin İran’a ihrac ettği sigaralar, kaçak yollarla yeniden daha ucuz fiyata Türkiye’ye dönüyor.
Türkiye yeni yıla sigara ve içki zamlarıyla uyanmıştı. Sigara ve alkole yapılan otomatik vergi zammının bugün raflara yansıması beklenirken esnaf meslek birliklerinden yine kaçakçılık uyarısı geldi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, sigara ve alkol üzerinden alınan vergiye, enflasyon üzerinde artış yapılmasının sigara kaçakçılığını özendireceğini belirtti. Kaçak sigara, Türkiye’ye çoğunlukla İran ve Kuzey Irak’tan geliyor. Kaçak sigara hayvan sırtındaki küçük çaplı taşımanın yanı sıra TIR’lara yapılan bölmelerle daha büyük boyutlarda da getirilebiliyor.
Bendevi Palandöken, şunları söyledi: “Halen 5 sigaradan 1’i kaçak satılıyor, yakında 4 sigaradan 1’i kaçak anlamına gelecek. Çünkü zam her zaman kaçağı artırmaktadır. Kaçağın artması hem vatandaşın sağlığının tehlikeye girmesi, hem de devletin vergi kaybına uğramasıdır. Sigara şirketlerinin zammı vatandaşa yansıtması halinde tiryakilerin cebinden ilave 1 milyar lira çıkacak. Zamla birlikte kaçak oranının artması, esnafımızı büyük bir ciro kaybına uğratacak. Bu da küçük esnafın daha çok mağdur olması ve vergi kaybıdır. Bunların yaşanmaması için zammın acilen geri alınması hem vergi kaybının önlenmesi, kaçağın önüne geçilmesi, hem de esnafın zor duruma düşmesini önleyecektir.”
İRAN’A SATILAN SİGARA KAÇAK YOLLARLA GERİ GELİYOR
İran’dan kaçak olarak Türkiye’ye sokulan kaçak sigaraların üretim yeri Türkiye. Üzerinde ‘Made in Turkey’ yazan sigaraların bazılarının paketinde ‘İran için Üretilmiştir’ yazıyor. Uzun bir yol yaptıktan sonra İran’a ulaşıyor, kaçak yollarla Türkiye’ye geri geliyor. Bu şekilde Türkiye’de üretilen sigara vergilendirilmemiş oluyor. Türkiye’de resmi satış rakamı 7 lira olan bu sigaranın kaçak tezgahlarındaki fiyatı ise 5 lira. Türkiye’de üretilen ve İran’a gönderilen sigaraların Türkiye’de kaçak olarak satılması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan bir sigara şirketinin yöneticisi, “Kaçak satış herkesi olduğu gibi bizi de etkiliyor. Türkiye’de üretip İran’a ihraç ettiğimiz sigara tekrar geliyor. İran’da vergisi ödendiği halde Türkiye’ye tekrar geldiğinde daha ucuza satılabiliyor. Biz de önlemimizi alıyoruz ancak engellemek kolay değil” dedi.
METROBÜS DURAKLARINA KADAR İNDİ
Kaçak sigara satışının en önemli merkezlerinden biri İstanbul’da sahte Viagra’dan elektroniğe hemen her şeyin satıldığı Tahtakale piyasası. Mesai saatinin bitmesiyle birlikte özellikle halkın yoğun olduğu metrobüs duraklarında da kaçak sigara satışı yapılıyor. Ayrıca mahalle aralarında bulunan birçok bakkal da hem kaçak hem de yasal sigara satışı gerçekleştiriyor. Kaçak sigaralar daha önceden tanıdıkları ve güvendikleri kişilere satılıyor. Karton başı fiyat markasına göre 60 TL’den başlıyor.
TÜTÜN DEVLERİ BU DURUMDAN MEMNUN
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) raporlarına göre büyük sigara firmaları yıllarca vergilerin yükseltilmesine ‘kaçakçılık artar’ diyerek karşı çıkmış gibi görünmelerine karşın aslında dev tekeller olarak bunlardan yarar sağlamaktadır. Giderek artan kanıtlara göre sigara endüstrisinin bizzat sigara kaçakçılığını desteklediğini ve yarar gördüğünü ortaya koymaktadır. Çünkü sigara üreticisi için asıl amaç sigarayı her ne yolla olursa olsun geniş kitlelere ulaştırmak ve bağımlılığı artırmaktır. 1977’den beri tütün üreticisi firmalar her ülkede ne kadar kaçak sigara satıldığını bilmekte ve bundan büyük maddi yarar sağlamaktadır. Türkiye’nin bugün komşuları ile yaşadığı düşük vergi nedeniyle kaçak sigara olaylarının aynısı ABD ve Kanada’da Kızılderili bölgesine yollanan sigaralarda yaşandı. Kızılderililere vergisiz satılmak için yollanan sigara anında iç piyada kaçak yolla satılmıştı. (NTV)