Şampiy10
Magazin
Gündem

‘Zamları sineye çekiyoruz’

‘Zamları sineye çekiyoruz’ diyen perakendeci kirada kurun sabitlenmesini istedi

ABONE OL
Necla DALAN

Kurlardaki dalgalı seyir yüzünden kira maliyetleri artan Türkiye’nin önde gelen perakendecileri dövizle ödenen kiraların sabitlenmesini, döviz borcu olmayan AVM’lerin ise tamamen TL’ye dönmesini istiyor. Perakendeciler, “Zamları sineye çekiyoruz. Sadece yüzde 10-15 fiyat artışı yaptık. Sektör tedirgin. Böyle giderse birçok perakendeci zarar edecek” görüşünü savundu

Soysal Danışmanlık’ın düzenlediği ve perakende sektörünün tüm oyuncularını biraraya getiren Perakende Günleri 2011, AVM’lerle markaların dövizle kira tartışmasına sahne oldu. Kurlardaki dalgalanma yüzünden kira maliyetleri artan Türkiye’nin önde gelen perakendecileri, dövizle kiraların belli bir rakamda sabitlenmesini, döviz borcu olmayan AVM’lerin tamamen TL’ye dönmesini isterken, AVM’leri temsil eden dernekler ise iki tarafı ortak platformda biraraya getirdiklerini, artık her markanın AVM’lerle birebir görüşerek bireysel çözümünü bulması gerektiğini savundu.

Daha çok arttırın!

Perakendecilerin kurlardaki artışı sineye çektiğini ve satış fiyatlarını yüzde 10-15’ten fazla yansıtamadığını kaydeden perakendeciler ise bu yoruma karşılık, “Bu yansıma yeterli değil. Sektör tedirgin. TL ile satıp dolar ödemeye daha ne kadar dayanacağız? Böyle devam ederse birçok perakendeci zarar edecek” değerlendirmesini yaptı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği’nin (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, “Biz dernekler olarak sektörün sıkıntılarını paylaşma ortamını yarattık. Bundan sonra karşılıklı konuşmayla sorun çözülebilir. Yani herkes kendi göbeğini kesecek. Şu anda 20 AVM TL ile çalışıyor ama geride 260 AVM daha var. Hepsinde tek bir kira modeli uygulamak çok zor” dedi.

Kiğılı’nın patronu ve sektörün duayeni Abdullah Kiğılı ise konuya espirili bir dille yaklaşarak, “Dün akşam AVM’lere müracaat ettik. Kiraları, dolarları, euroları daha da arttırın. Çünkü çok para kazanıyoruz dedik. Galiba bu sefer bizi dikkate alacaklar” yorumunu yaptı. Dünyada tüm hammadde fiyatlarında artış olduğunu, kurların yükseldiğini, Temmuz ayında gelen ithalat vergisinin ciddi sıkıntı yarattığını kaydeden Kiğılı, “Piyasa son derece tedirgin. Kurlar yüzünden kiralar çok arttı. Meslektaşlarımız zamları sineye çekti. Fiyatlar ancak yüzde 10-15 arttırıldı. Bu yeterli değil. Şartlar böyle devam ederse tüm AVM sahipleri zaten kendiliğinden kuru sabitlemek zorunda kalacak. Bizim bir gayret göstermemize gerek kalmayacak” diye konuştu.

Borcu yoksa TL’ye dönsün

Roman’ın ortaklarından, vipdukkan.com’un sahibi Muharrem Toplusoy da dövizle kiranın ciddi sorun yarattığını vurguladı. Yatırımını tamamlamış, döviz borcu olmayan AVM’lerin TL’ye dönmesi gerektiğini anlatan Toplusoy, “TL ile mal satıp dövizle kira ödemek şu anda çok ciddi bir sorun haline geldi. Kurlardaki artışı fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Çünkü o zaman da satışlar düşecek. Bu böyle sürmez. İki taraf da bu soruna çözüm bulmak zorunda” değerlendirmesini yaptı.

AVM’ci ve perakendeciler rolleri değişti, şikayet ettikleri konuları savundu

BU arada kira tartışması zirvenin “Roller Değişiyor” oturumuna da damgasını vurdu. Oturumda AVM yatırımcısı kimliğiyle Esse Yönetim Kurulu Başkanı Semih Şeftali ve Mavi Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, perakendeci kimliğiyle ise AVM MFI Partners Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yurdum ve Ece Türkiye Proje Yönetimi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı, rollerini değişerek sektörün en çok tartışılan konularına “empati” yaptı. Rolleri değiştiren sektör liderleri, dövize endeksli kiralar, ortak gider harcamaları, farklı kira uygulamaları gibi sektörün tartışmalı konularını esprili bir dille masaya yatırdı. Oturumun sonunda AVM yatırımcıları ile perakendeciler arasında diyalogun geliştirilmesi, bilgi paylaşımının artırılması ve şeffaf bir işbirliği modelinin benimsenmesi ile sorunlarının aşabileceği yönünde görüş ön plana çıktı.

Ekim’de hava soğudu satışlar yüzde 30 arttı

BİRDEN bastıran soğuk hava, döviz yüzünden üzülen perakendecilerin yüzünü güldürdü. Soğuk hava, perakendecilere yüzde 30’a varan satış artışı olarak yansıdı. YKM Genel Müdürü Jaklin Güner, “Bütün yıla bakınca 8 ayda yüzde 20 büyüme oldu. Ağustos, Eylül satışlarda yer değiştirdi. Ekim’de havaların soğuması bize yaradı. Herkes alışveriş yapıyor. Yılı iyi kapatırız. Ümitsizlik yok. Fiyatları hep belirli seviyede tutuyoruz. YKM’de fiyat artışı yok” diye konuştu.

Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem de, “Havalar soğudu, satışlar iyi gitmeye başladı. Doğa bizi olumlu etkiliyor. Erken kış yüzde 30 satış artışına yaradı. Son 9 haftada yüzde 30 artış oldu. Siyasi konjonktürde bir sorun olmazsa bizde her şey yolunda. Geçen yılın bu zamanlarıyla bu yılı kıyaslayamayız. Çünkü o zaman havalar henüz soğumamıştı” dedi.

Dünyada ne zaman kriz olsa ruj satışları artıyor!

İmkansız bütçelerle etkili pazarlama kampanyalarının öncüsü OfficeMax Reklam ve Pazarlamadan Sorumlu Eski Başkan Yardımcısı Bob Thacker, Perakende Günleri 2011’in ana konuşmacısı olarak katılımcılara düşük bütçeler ve yaratıcı fikirlerle büyük markalar yaratmanın sırrını anlattı.

Zorlu koşulların pratik olmayı ve elindekini en iyi şekilde değerlendirmeyi teşvik ettiğini belirten Bob Thacker, tarihte büyük krizlerin yaşandığı dönemlerde bile dünyaca ünlü sanatçıların üretim yapabildiğini hatırlatarak, “Krizlere rağmen insan dehası varlığını sürdürüyor. Dünyaca ünlü bir çok marka krizlere rağmen ayakta kalmayı ve günümüze kadar gelmeyi başardı” dedi.

‘Paranız yoksa fikriniz olsun’ diyen Bob Thacker, insanların özellikle bu dönemde pozitif düşünceye ve hayal kurmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bob Thacker,“Dünyada ne zaman kriz olsa ruj satışları artıyor” dedi.

Yurtdışı mağaza sayısı 1.700’den 2.500’e çıktı

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, BMD Özel öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, sektörde yaşanan sıkıntılara değinerek, geçmiş dönemlerde de sorunlu olabilecek periyotları alışveriş merkezi yöneticileriyle yan yana gelerek, sorunlarını konuşarak aştıklarını kaydetti.

Yılmaz, bu sürecin de aynı şekilde ilerleyeceğine inancını dile getirdi. Kendisinin BMD başkanlığını üstlendiği dönemde Türkiye’deki perakendecilerin yurtdışındaki mağazalarının sayısı bin 700 iken, bugün bu rakamın 2 bin 500’e çıktığını söyledi.

Türkiye cazip ülke ama dış ticaret açığı büyük risk

DeloItte Research Küresel Ekonomi Direktörü Ira Kalish, Avrupalı pek çok perakendecinin ABD’ye baktığını, Çin’de yatırım yaptığını ve gelişmekte olan pazarlara odaklandığını belirterek, Türkiye’nin de bu pazarlardan biri olduğunu kaydetti. Kalish, “Tüketici harcamaları çok yavaş büyüyecek ve perakendecilerin durumu zorlaşacak. Çünkü herkes fiyata bakmaya başlayacak. Bu durumda perakendecilerin Avrupa dışında büyümeye çalışmaları lazım. Artık Avrupalı pek çok perakendecinin ABD’ye baktığını, Çin’de yatırım yaptığını ve gelişmekte olan pazarlara odaklandığını görüyoruz. Türkiye de bu pazarlardan biri” değerlendirmesini yaptı.

ABD’lilerin bakış açısından Türkiye’nin de çok cazip ve sıcak bir piyasa olduğunu vurgulayan Kalish, en büyük riskin dış ticaret açığı olarak görüldüğünü, dünya çapındaki yavaşlama durumunda Türkiye’nin finansal kriz yaşayabileceğinden endişe edildiğini belirtti.

Milletin kemeri sıkılıyor, devletin kemerini sıkan yok

TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Güven Sak, Merkez Bankası’nın müdahalelerine ilişkin, “Merkez Bankası’nın ne yaptığını bilmiyorum. Hükümetin açıkladığı bütçeyle ilgili tedbirler var. Benim gördüğüm cari açık için kemer sıkması gerekiyordu. Biraz uzaktan bakışta yine milletin kemeri sıkılıyor, devletin kemerini sıkan yok gibi” dedi.

Biraz temkinli olmak gerektiğini kaydeden Sak, şöyle devam etti: “Türkiye 2009’da en hızla küçülen 10 ülke içindeydi, 2010 ‘da da büyüyen ve krizden çıkan ilk 10 ülke içinde yer aldı. Ama daha vatandaşlarınızı zenginleştirmeyi beceremedik” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  2. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  3. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  4. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  5. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  6. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  7. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  8. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  9. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  10. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.