Şampiy10
Magazin
Gündem

Yüz karası madenciler

.

ABONE OL
Vatan Haber

Ölümle burun buruna çalışan madencilerin koşullarını iyileştirmek için tasarı hazırlanırken, en büyük sıkıntı ‘madenci’ görünümlü fırsatçılar. Bazı uyanıkların madenci gibi gösterilerek 360 gün çalışıp 540 gün sigortalı sayıldıkları belirlendi. Hak gaspı düzenlemeyi geciktiriyor.

Maden kazaları ile birlikte madencilerin çalışma koşulları ve iş güvenliği yeniden masaya yatırılırken ortaya umulmadık bir engel çıktı. Madencilere tanınan bazı hakların uyanıklar tarafından suistimal edildiği, bu yüzden de Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yeni iyileştirmelere sıcak bakarken denetim konusunda tereddüt yaşadığı belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da duruma dikkat çekerek bu hak gaspı yapanların belirlenmeye çalışıldığını söyledi. Bakan Yıldız, ocak ayında TBMM’de madencilik sektöründe redevans sisteminde işverenle alakalı bir maddeyi yasalaştırabileceklerini kaydederken, daha önce TBMM’ye gelen ancak yasalaşmayan redevans sistemine yönelik düzenlemenin de yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Maden işçilerinin haklarının korunması için yapılan düzenlemeyle işçilerin 360 gün çalışsa da 540 gün sigortalı sayıldıklarını anlatan Yıldız, bazı işletmelerin bazı kişileri maden işçisiymiş gibi sigortaladığını bu yüzden yeni ayrıcalıklarda titiz davranıldığını söyledi.

Mahcubiyet oluştu

Yıldız, “Bunların sadece işçiler için tahsis edildiğini, onun dışında kullanılmaması lazım geldiğini, Çalışma Bakanlığı’mızın da bu konuda bir çalışma yaptığını hatırlatmak isterim” dedi.

2014’te yaşanan maden kazalarına da dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “2014 bizim için üzüntülü bir yıl olarak geçti. Maden kazalarımızın enerji sektöründe çok dominant bir yerde yer aldığını, bir mahcubiyet noktası oluşturduğunu söylemem lazım. Hem Soma hem de Ermenek kazaları bizim için derin üzüntü kaynakları oldu. Oradaki vefat eden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine de sabırlar temenni ediyorum. Devlet, hükümet olarak o yaranın sarılması için çalıştık.”

2015’te gaz tüketimi 51 milyar m3 olur

Yıldız, Türkiye’nin bu yılki doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpe çıktığını belirterek, “2015 yılında yaklaşık 51 milyar metreküp tüketim bekliyoruz. Doğalgaz götürdüğümüz illerin sayısı 74, önümüzdeki yıl inşallah 78’e tamamlamış olacağız. Bunların bir kısmı coğrafi şartlardan dolayı daha zor götürdüğümüz iller olduğu için bunu söylüyorum; 2016’nın sonunda da tamamını bitirmiş olacağız” dedi.
Doğalgaz depolama tesislerine yönelik çalışmaların devam ettiğini anlatan Yıldız, “Özellikle Tuz Gölü ile alakalı 1 milyar metreküp kapasiteli bir depolamayı birinci faz olarak 2017’de, ikinci faz olarak da 2019’da tamamlamış ve hizmete açmış olacağız” diye konuştu. LNG tesislerinin de kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmaların 2018 ve 2019 yıllarında tamamlanacağını belirten Bakan Taner Yıldız, petrol için kamu ve özel sektör işbirliğinde 1,1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, gelecek yıl Batı Karadeniz’te sondaja başlamış olmayı planladıklarını bildirdi.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.