Yumurta kabuğundan bakın ne üretiyor?
İTÜ Çekirdek girişimcilerinden Elif Güngör, ürettiği doğal gıda koruyucusu ile Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu gıda kimyasalları alanına girmeye hazırlanıyor.
Güngör: "Ürünü, yumurta kabuğuna hiçbir kimyasal eklemeden elde ediyoruz. Türkiye'de ve dünyada ilk"
"Ürünümüz doğal, hiçbir yan etkisi yok. Sadece koruma özelliği var. İçine katıldığı ürünü 2 yıl koruyabiliyor" İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ), fikrinin inovatif ve ticari faaliyete dönüştürülebilir olduğuna inanan girişimcilere yönelik platformu İTÜ Çekirdek'in girişimcilerinden Elif Güngör, yumurta kabuğundan doğal gıda koruyucusu üretti.
Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda katkı maddeleri alım satım işi yaptığı sırada Japonya'da istiridye kabuğundan yapılan doğal bir antibakteriyel gıda koruyucusu bulduğunu ve kendisi de yüksek lisans tezini hazırlarken farklı hammadde ile bu tür bir koruyucu yapmak üzere çalışmaya başladığını söyledi.
Yumurta kabuğu denemelerinde çok başarılı olduklarını ve patent başvurusunda bulunduklarını dile getiren Güngör, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim programından 100 bin liralık bir hibe kazandığını, kurduğu firmayla Ar-Ge sürecinin başladığını ifade etti.
Güngör, proje sonucunda doğal antibakteriyeli elde ettiğini belirterek, "Bunu gıda için saflaştırma imkanı vardı. İkinci projeyi de bunun için TÜBİTAK'a verdik. Geçen yıl mayısta İTÜ Çekirdek'te üçüncü oldum. Şimdi ufak çaplı üretimim var" dedi.
Türkiye'nin gıda kimyasallarında dışa bağımlı olduğunu ve 11 milyon dolarlık ithalatı bulunduğunu aktaran Güngör, ürününe ilişkin şu bilgileri verdi: "Ürünü, yumurta kabuğuna hiçbir kimyasal eklemeden elde ediyoruz. Türkiye'de ve dünyada ilk. Yumurta kabuğu tamamen yıkanıyor, temizleniyor. Ardından ön yakma yapıyor ve öğütüyoruz. Sonra çok yüksek sıcaklıklarda uzun süre pişiriyoruz. Hiçbir şekilde element bulaşmaması gerekiyor. O nedenle çok pahalı bir sistemle çalışıyoruz. Süt ürünleri, salça, reçel grubu, şekerleme grubu, unlu mamuller, et ürünleri, bulyon gibi toz grubu, çiğ köfte sektörlerinde kullanılabilir. Üretici direkt ürünün içine atarak kullanabiliyor. Yaklaşık 10 firmada Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Bunlardan 2'si onaylandı."
"İlk helal ve doğal gıda koruyucusu olacak"
Elif Güngör, doğal ürünün kimyasal koruyucunun yerini birebir alabildiğini söyledi.
Ürünün yan etkisinin bulunmadığını vurgulayan Güngör, şöyle devam etti: "Koruyucu kimyasallar pek çok yan etkiye sahip, kanserojen etkileri söz konusu. Bizim ürünümüz doğal, hiçbir yan etkisi yok. Sadece koruma özelliği var. İçine katıldığı ürünü 2 yıl koruyabiliyor. Salça örneğini il kontrol laboratuvarına götürdüğümde hiçbir koruyucu tespit edilmedi. Çünkü ürünümüz yumurta kabuğunun saflaştırılmış, üzerine mühendislik konulmuş hali." Güngör, doğal koruyucu ürünün kilogram fiyatını 100 dolar + KDV olarak belirlediklerini ifade ederek, "Kimyasal koruyucunun fiyatı ortalama 10 dolar seviyesinde ancak onlar 1 tona 1 kilo veya 1 tona 3 kilo kullanıyor. Yani doza endekslediğimizde onlarla rekabet edebilecek düzeydeyiz. Ürünümüzün 350 gramı ile 3,5 ton ürün korunabiliyor" diye konuştu.
Üretim için 2 milyon lira donanım maliyetine ihtiyaç duyulduğunu aktaran Güngör, yatırımla ayda 5 ton üretim yapılabileceğini ve bunun da piyasanın yüzde 30'unu karşılayabildiğini dile getirdi.
Güngör, ürün için helal belgesine başvurduğunu, belgeyi aldığında ürünün Türkiye'nin ve dünyanın "ilk helal ve doğal" gıda koruyucusu olacağını kaydetti.