Şampiy10
Magazin
Gündem

Yerli otomobilin maliyeti belli oldu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilde devletin ortaklığının söz konusu olmadığını, konsorsiyumla bir sözleşme imzalanacağını ve bu yolla devlet desteğinin çerçevesinin belirleneceğini söyledi. Özlü, "Konsorsiyum uyumlu bir çalışma yürütüyor, teknik ve mali analizde işin sonuna gelindi. Yaklaşık 2.5 milyar euroluk yatırım öngörülüyor" dedi.

ABONE OL
Vatan Haber

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, NTV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısıyla ilgili, “Beklenen bir gelişme değildi. Biz parti olarak kongrelerimizi yapıyoruz ve her zaman seçime hazırız. Bizim için problem yok” değerlendirmesi yaptı.

"Bakanlığınızın yürüttüğü çok önemli projeler var ve bunlardan biri de yerli otomobil. Çalışmalarda ne aşamadayız, konsorsiyumun üst yenetici belirlediği haberleri var, son durum nedir?" sorusuna Bakan Özlü şu yanıtı verdi:

"Konsorsiyum uyumlu bir çalışma yürütoyor, teknik ve mali analizde işin sonuna gelindi. Yaklaşık 2.5 milyar euroluk yatırım öngörülüyor. 5 ana yüklenici yüzde 30 kendi sermayeleri yüzde 70 de kredi kullanacaklar. Burada devletin ortaklığı söz konusu değil. Şirkletler kendileri ortaklık oluşturacaklar. Son alınan kararla, ortak girişim kurulu devletle bir sözleşme imzalayacak ve bu sözleşmede devlet desteklerinin çerçevesi belli olacak. Araştırma geliştirme faaliyetlerinde destekle ilgili bir çalışmamız var. Sonuç olarak diyebiliriz ki, konsorsiyum içerisinde devlet olmayacak ancak yapılacak sözleşmede devlet desteğinin tanımı yer alacak.

(Üretim yeri, modeli, takvim konusunda değişiklik var mı? Her yerden talep var, son olarak Niğde'den geldi) Toplam 22 ilden talep var, şu anda yer seçimi konusu gündemde değil, 1 yıl sonra gündeme gelecek. Şirketleşmeyi tamamlamayı, tasarımlara başlamayı ve 5 modelle piyasaya girmeyi hedefliyoruz. 2019 tasarım tamamlama, 2021 seri üreitm ve piyasaa girme yılları olacak, burada hedefler aynı..."

Bakan Özlü, 2018'in ilk çeyreğinde ortaya konan ekonomik performansla ilgili de konuştu. “İlk çeyrekte ortaya çıkan durum geçen seneki performansın devam edeceğini gösteriyor" diyen Özlü, şunları söyledi:

"Bunun en büyük ispati sanayimizdeki büyüme rakamlarıdır. Her zaman büyümenin lokomotifi sanayi olmuştur ve bu yıl da sanayideki büyüme ortalama büyümenin üzerinde olacak. Orta vadeli planda öngörülen büyümenin üzerinde bir büyüme öngörüyoruz.”

İşsizlik ve enflasyon

İşsizlikle ilgili rakamları paylaşan Özlü, Avrupa’da en fazla istihdam yaratan ülkenin Türkiye olduğunu söylerken, enflasyonda arzu edilen rakamların yakalanamadığını söyledi. Merkez Bankası’nın bu konuyla ilgili çalıştığını belirten Özlü, enflasyonda enerji ve gıda fiyatlarının başlıca belirleyici unsurlar olduğunu, yapısal sorunların da giderilerek tek haneli enflasyona ulaşılacağını dile getirdi.

Yerli üretim için teşvikler
Bakan Özlü, "İthalatı azaltmak için ortaya konan yerlileştirme çalışmasında, 43 ürün grubu saptandı. Yerlileştirme Millileştirme Kurulu diye bir kurul oluşturuldu, ne yapılacak?" sorusuna da şu yanıtı verdi.
"Bunu çok çok önemsiyoruz. İthal ara mallar diye biliniyor, biz buna sanayi ürünleri diye bakıyoruz. Türkiye'nin ciddi bir cari açığı var, hangi mallarda açık veriyoruz ve bunları Türkiye'de yapabilir miyiz? Küresel pazara entegre şekilde yapacağız ve bu konuda bir çalışma ortaya kondu.
19,6 milyar dolar
Özellikle odak sektörler dediğimiz, önem arzeden, potansileyi olan sektörler; kimya, ilaç, otomobil, makine ve teçhizat gibi, bunlar başta olmak üzere açık versiğimiz ürün gruplarını belirledik. 43 ürün grubu ve 19,6 milyar dolarlık bir rakam söz konusu. Bizim getirdiğimiz farklılık, ürün bazlı, kalem kalem çalışmamız. Hangi ürünü ithal ediyoruz ve hangi firmalar bunu yapabilir şeklinde. Bu ürünleri yerleştirmek için şirketlerimizi desteklliyoruz. Küçük şirketler ve büyük ana yüklenici şirketlerin entegrasyonunu sağlıyoruz.
10 yıl içinde 102-106 milyar dolar
İlk aşamada tespit edilen 43 ürün grubunu yerlileştirdiğimiz takdirde, 19,6 milyar dolarlık etki yaratacak. Bunun çıktısı hemen bu yıl olmayacak. 19,6 milyar için beklentimiz, 3 yıl içerisinde sonuç alınacağı şeklinde. Aslında bunun devamı da var. 10 yıl içerisinde, toplam 102 ile 106 milyar dolarlık bir grubu hedef alıyoruz. İlk aşamada yerlileştireceğiz ve akabinde küresel pazara entegre olarak ihracatı hedefleyeceğiz..."

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.