Şampiy10
Magazin
Gündem

Yastık altından 45 ton altın çıktı!

Bankaların hesapları cazip hale getirmesiyle yastık altındaki 1.6 milyar dolarlık altın ekonomiye kazandırıldı. Türk halkının yastık altında 5 bin ton altını var.

ABONE OL
Vatan Haber

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Alternatif Satış Kanalları Altın Bankacılığı Müdürü Enver Yaşar, altın toplama projesi kapsamında, 1 milyar 670 milyon dolar değerinde toplam 45 ton altının yastık altından ekonomiye kazandırıldığını açıkladı. Yaşar, 2010 yılında başlayan altın toplama projesinde, birlikte çalışılan banka sayısının 11’e çıktığını belirtti.

Vatandaşta 5 bin ton var

Yaşar, Türkiye’de yastık altında 5 bin ton altın bulunduğunun tahmin edildiğini belirterek, “2010 yılında sadece 34 ton olan altın bankacılığı hacmi bu yılın Mayıs ayı itibarıyla 108 tona ulaştı” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 2011’de TL zorunlu karşılıklar yerine altını kabul etmeye başlamasının, dünyada bir ilk olduğunu ve çok başarılı sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Yaşar, şunları anlattı: “TCMB tarafından bankalara, TL için tutulması gereken zorunlu karşılıklar yerine belli bir oranda altın tutabilme olanağı tanındı. Bu oranın yükseltilmesi, bankaların altın bankacılığına olan ilgilerini daha da artıracak. Bundan sonra atılması gerekli adımların en başında TCMB’nin zorunlu karşılık olarak kabul ettiği altınların, en azından bir kısmının, halktan toplanmış fiziki altınlardan olması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece, bankalar bu kaynağın sisteme dahil edilmesi için daha fazla uğraş verecek, bu da büyüme için gerekli olan iç kaynak ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak.” Altın hesaplara verilen faiz oranlarının ve kâr payı oranlarının yükselmesinin, halkın altın bankacılığına olan ilgisini de artıracağına dikkati çeken Yaşar, kayıt dışı altının finansal sisteme girmesiyle bankaların da ucuz bir kaynağa, likiditeye kavuşacağını kaydetti.

200 milyar $ atıl

Altın bankacılığına sağlanacak destek ve teşvikle kısa sürede kayıt dışı altın tasarruflarının önemli bir kısmının finansal sisteme gireceğini belirten Yaşar, şu değerlendirmede bulundu:

“Kayıt dışındaki 5 bin ton altının 200 milyar dolarlık bir parasal karşılığı olduğu düşünüldüğünde, bu durumun mevcutta yüzde 13’ler civarında olan yurt içi tasarruf oranının 2018’de hedeflenen yüzde 19’a çıkmasında ciddi katkısı olacak. Yastık altındaki 5 bin ton altın demek, 200 milyar dolar büyüklüğündeki bir paranın ekonomiden kaçırılmış olması demektir. Yastık altı altın, ekonomimiz için çok büyük bir güç ve gizli bir silahtır. Yeterli bilgilendirme olmadığı için halkın elinde atıl vaziyette yönlendirilmeyi bekliyor.”

1.129 $’la 5 yılın dibini gördü

Altın, Çin’in rezervlerine ilişkin verileri 2009’dan bu yana ilk kez piyasaya sunmasıyla 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ağustos vadeli altın kontratı, 1.129.60 dolar ile Nisan 2010’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Çin Merkez Bankası, ülke rezervinin 1.658 metrik ton olduğunu bildirdi. Çin’in açıkladığı verilere göre, 2009’dan bu yana altın rezervi yüzde 57 yükseldi. Londra’daki Dünya Altın Konseyi verilerine göre Çin, ülke stokları bazında Rusya’yı geçerek beşinci en büyük ülke konumuna yükseldi.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.