Şampiy10
Magazin
Gündem

Weber'den atak

Türkiye, harç üretim devi Weber’in en hızlı büyüdüğü ülke oldu

ABONE OL
Nihal YUVACAN / VATAN

Türkiye, inşaatta büyüme potansiyeli sayesinde 2.2 milyar euro cirosuyla endüstriyel harç üretiminde dünya lideri olan Fransız Weber’in faaliyet gösterdiği 42 ülke arasında en hızlı büyüdüğü ülke oldu. 3 fabrikadaki üretimiyle cirosunu ilk 7 ayda yüzde 38 artıran şirket, fabrika sayısını 5 yılda ikiye katlama kararı aldı.

Türkiye, inşaat malzemeleri üretiminde dünyanın ilk 100 sanayi firması arasında bulunan Fransız Saint-Gobain’in 2.2 milyar euro cirosuyla endüstriyel harç alanında dünya lideri olan şirketi Weber’in krizde en hızlı büyüdüğü pazar oldu.

İnşaat sektöründeki canlanma beklentileri ile olduğu kadar ısı yalıtımı pazarının da hızla gelişmesiyle dikkatleri üzerine çeken Türkiye, krizden nispeten az etkilenen ülkeler arasında yer almasıyla grubun cazibe merkezi haline geldi. Weber’in Fransa’dan Brezilya’ya, Güney Afrika’dan Çin’e kadar faaliyet gösterdiği 42 ülke arasında yapılan iş hacmi açısından 13. sırada olan Türkiye, şirketin bu yılın ilk 7 ayında gerçekleştirdiği büyüme hızında ise zirveye oturdu. 2010’un ilk 7 ayını geçen yıla göre yüzde 38’in üzerinde bir ciroyla tamamladıklarını söyleyen Saint-Gobain Weber Türkiye Genel Direktörü Levent Gökçe, “Yapı sektöründe geçen yıla göre toparlanma var. Bu yıl ruhsatı alınan projelere bakarsak 2011’in daha iyi geçeceğini söyleyebiliriz. Yenileme pazarını da hesaba katarsak çıkış trendi 2012’de sürecek. Bunlar Türkiye’yi bizim için gelişme potansiyeli en yüksek pazar yaptı. Türkiye’yi Brezilya ve Arjantin izliyor” dedi.

Hedef 100 milyon TL ciro

Bu yılı geçen yıla göre yüzde 30 büyümeyle kapatarak 100 milyon TL ciro sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Gökçe, İzmir, Ankara ve Kocaeli’nde kurdukları 3 fabrikada yıllık toplam 500 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olduklarını belirterek şöyle devam etti: “5 yıl içinde 6 fabrikaya ulaşmayı hedefliyoruz. Adana fabrikamızın yatırımlarına başladık. İzmir fabrikamızda da yeni bir boya ve dış cephe tesisi kurarak kapasitemizi ikiye katlıyoruz.”

Yurtdışındaki Türk inşaat firmalarından ihracata destek

Cİrolarının yüzde 95’ini Türkiye’de üretilen ürünlerin oluşturduğu ifade eden Levent Gökçe, Weber Türkiye olarak ihracatlarının cirolarının yüzde 6’sını oluşturduğunu belirterek şöyle devam etti: “İhracat 2 koldan ilerliyor. Öncelikle Türkiye’nin yurtdışında iş yapan çok güçlü bir müteahhit grubu var ve ihracatımızın yarısı onlar vasıtasıyla gerçekleşiyor. Diğer yarısını ise coğrafi olarak bize yakın olan komşu ülkelere yaptığımız ihracat oluşturuyor.”

Bir asırdır faaliyet gösteriyor, 200 çeşit ürün geliştiriyor

İnşaat malzemeleri tasarımı, üretimi ve dağıtımı alanında 345 yıldır faaliyet gösteren Saint-Gobain’e bağlı bulunan Weber’in geçmişi 100 yıl öncesine dayanıyor. Dünyada 200’den fazla üretim tesisi ile faaliyet gösteren şirketin Türkiye’de ise 8 bölge temsilciliği ve tüm şehirlerde 600’ü aşkın bayii bulunuyor.

200’e yakın ürün çeşidine sahip olan Weber Türkiye’nin stratejik ürün grupları, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları, dış cephe ve mantolama sistemleri, su izolasyonu ve tamir tesviye harçları olarak belirtiliyor. Levent Gökçe, bu alanda Türkiye’de 300 firma bulunduğunu ancak Weber’in birçok ürün çeşidini aynı anda kapsamlı bir şekilde sunan tek marka olduğunu belirtiyor.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.