Şampiy10
Magazin
Gündem

Türkiye'nin 2035 hedefi!

Türk astronotlar uzaya Türk aracıyla çıkacak

ABONE OL
MERT İNAN / VATAN HABER MERKEZİ

Türk astronotların tamamen Türk tasarımı olan bir uzay aracıyla uzaya gitmesi, 2035 yılına ilişkin hedeflerin ilk sırasında yer alıyor.

11.Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Şurası’nda açıklanan 2023 ve 2035 yılı hedeflerinde ‘Uzay ve uzay teknolojileri’ en çok ilgi çeken bölüm oldu. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Havacılık ve Uzay Vizyonu” çalışmasında, gök cisimlerine erişim sağlanarak, örnek toplayabilecek ve geri gelebilecek bir uzay aracının tasarlandığı açıklandı. Hedeflerden biri de 2035 yılında Türk astronotların uzayda araştırma yapmaları.

Türkiye, ‘Türksat-1B’ uydusu ile 1994 yılından beri Uzay Aracı/Uydu İşleten ülkeler grubunda yer alıyor. Son 10 yıllık dönemde ise hem uzay aracı-uydu alt sistemleri geliştiren ve üreten ülke grubunda bulunuyor.

Uzay şehri kuruluyor

2035 vizyonunda modern gözetim radar sistemleri, İtki sistemleri, roket teknolojileri, optik ve uydu takip teleskopları,EMI-EMC test laboratuarları, uzaya yönelik malzemeler ve nanoteknoloji ürünlerin yerli imkanlarla üretilmesi hedefleniyor.

Yapılan çalışmalardan biri de Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün daha dinamik bir yapıya kavuşturulması için Türk Uzay Kurumu’na dönüştürülmesi. Bununla birlikte uzay teknolojilerinin araştırma ve geliştirilmesi ile üretimine yönelik tam entegre bir uzay şehri kurulumu projesine başlanılması da 2035 viyon hedefleri arasında yer alıyor.

İHA’ların sivil ve askeri kullanımının yaygınlaştırılması, hava sahalarında etkin ve emniyetli uçuşunu temin edecek düzenlemelerin yapılması, yangın söndürme, gözetleme, denetleme gibi sivil ihtiyaçlarda etkin olarak kullanılması gelecek planları arasında yer alıyor. Projelerden biri de İHA ve diğer sivil uçakların test edilebileceği test havalimanı ve test sahası projesinin hayata geçirilmesi. Uzay teknoloji faaliyetlerinde etkinliği artırmak için Havacılık ve Uzay Akademisi’nin de kurulacağı belirtiliyor.

Fırlatma üsleri

Hedefler arasında Türkiye’nin kendi imkanlarıyla, tüm ana alt sistemleriyle yerli uçak üretimini gerçekleştirmesi ve sertifikalı olarak seri üretime geçmesi yer alıyor. Tüm uyduları ile yer kontrol istasyonlarının donanım ve yazılım olarak milli imkanlarla tasarlanıp üretilmesi amaçlanıyor. Ayrıca yerli LEO ve GEO yörünge uydu fırlatma sistemine sahip bir ülke haline gelmek için çalışmaların başlatılacağı, bu doğrultuda milli fırlatma üssünün kurulacağı ifade ediliyor.

Türk uzay aracı

2035 yılının hedefleri arasında Türk astronotların Türk tasarımı bir uzay aracıyla uzaya gönderilmesi. Yakın gök cisimlerine erişim sağlanarak, örnek toplayabilecek ve geri gelebilecek bir uzay aracının tasarlanması projesinin adı ise ‘TurkAster Projesi’ olarak belirlenmiş.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.