Şampiy10
Magazin
Gündem

Türkiye için ürküten kehanet!

Piyasa tahminlerinin tutarlılığı ile dikkat çeken Goldman Sachs, 20 Haziran 2013 tarihli raporunda, Türkiye’de Merkez Bankası’nın faizi % 9’a çıkarması gerekeceğini belirtti

ABONE OL
Vatan Haber

Pek çok yatırım bankası kapısına kilit vururken 2008 krizinden başarı ile çıkan, tahminleri ile ünlü yatırım bankası Goldman Sachs’tan Türkiye’ye yönelik çok radikal öngörüler geldi.

Banka 20 Haziran 2013 tarihini taşıyan raporunda Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandını yılsonuna kadar 250 baz puan artırması gerekebileceğine işaret etti.

Merkez Bankası halen koridorun üst bandını yüzde 6.5 olarak uyguluyor. Buna göre faizin en az yüzde 9 olması gerekecek. Raporda bu faiz artışının yapılmaması halinde olabilecekler de tahmin edildi. Daha önce kurumun 3, 6 ve 12 aylık TL/dolar tahminlerine yer verilen raporda kur tahmininin bu süreçlerde sırasıyla 1.85, 1.88 ve 1.90 olarak belirlendiği hatırlatıldı.



Ancak yeni şartlar doğrultusunda ve “Uygun para politikası değişikliklerinin yapılmaması” halinde oluşabilecek yeni kur seviyeleri de öngörüldü. Buna göre önümüzdeki 3 ay içinde doların 1.95 TL seviyelerinde olması muhtemel. Ancak daha sonra önce 2 TL’yi görecek, 12 ay içinde de 2.20 TL’lik seviyeye ulaşacak.

Negatif faizden dönüş

Raporda Merkez Bankası ilave şekilde uyarıldı ve para politikası değişikliklerinin yapılmaması yani faizin artırılmaması halinde Türkiye’ye özgü nedenlerden dolayı Türk Lirası’ndaki değer kaybının tahminlerin de ötesine geçebileceği vurgulandı.



Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 4.5, faiz koridorunun alt bandını oluşturan borç alma faizi yüzde 3.5, koridorun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizi yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.

FED kaynaklı piyasalardaki bozulma yaşanmadan önce Türkiye’nin uzunca bir süre negatif faiz trendi içinde hareket edebileceği tahminleri yapılıyordu. İki kredi derecelendirme kuruluşundan alınan yatırım yapılabilir seviye notu da bu tahminleri destekler nitelikteydi.

Faiz lobisi inadı

Özellikle Gezi Parkı direnişi ile başlayan süreçte hükümetin başı Başbakan Erdoğan ve ekonomi kurmayları ısrarla faiz lobisinden bahsetti. Faiz lobisinin isteği ile bu direnişin ve olayların başlatıldığını savunarak, lobinin isteklerine boyun eğmeyeceklerini söylediler.

Bu kapsamda dış dünyada yaşanan gelişmelerin doğru okunamaması ve piyasa ile inatlaşılarak faiz artırımında Merkez Bankası’nın çekimser kalması halinde Türkiye’nin diğer gelişmekte olan piyasalardan daha fazla etkilenen bir piyasa olabileceğine de işaret ediliyor.

Yunanistan krizi yeniden hortladı

FED Başkanı Ben Bernanke’nin ‘parasal genişleme politikası takvime uygun sürecek ve aylık periyodlarda azalarak 2014 başında da büyük ihtimalle son bulacak” şeklinde algılanan açıklamalarından sonra sarsılan piyasalar dün yara sarmaya çalışırken, Yunanistan krizi yeniden ortaya çıktı. Komşu, Avrupa’ya yine korku salmaya başladı.

Yunanistan’da iktidardaki üç partili koalisyonda yer alan Demokratik Sol Parti’den üst düzey bir yetkili, kabinedeki bakanların geri çekileceğini teyit etti. Partinin icra kurulu üyesi Dimitris Hatzisokratis, “Yaşanan gelişmeler ve başbakanın politikalarına bağlı olarak Demokratik Sol hükümetten bakanlarını ve genel sekreterleri geri çekme kararı aldı” dedi. Yunanistan’da koalisyon özellikle devlet televizyonu ERT’de yapılacak tasarruf tedbirlerinden sonra çatırdamaya başlamıştı.

IMF ise olası bir erken seçim kararına karşı Yunanistan’a olan ekonomik desteğin kesilebileceği uyarısında bulundu.

Faiz 1 yılın zirvesinde

ABD Merkez Bankası Fed’in varlık alımını kısacağı yönündeki açıklaması gösterge faizi etkiledi. Önceki gün yüzde 7.62’ye yükselerek 8 ayın zirvesini gören gösterge faiz, dün de yükselişini sürdürerek yüzde 8.10’a ulaştı. Gösterge faiz böylelike 6 Temmuz 2012’de gördüğü yüzde 8.11 seviyesinden bu yana en yüksek değere ulaşmış oldu.

Sırtından bıçaklandı!

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden St. Louis Fed’in Başkanı James Bullard, bankanın tahvil alımlarının azaltılması planının Çarşamba günü açıklanmasında zamanlamanın kötü olduğunu söyledi.

Bullard’ın para politikası kurulunun kararına muhalefetinden söz edilen St. Louis Fed açıklamasında, “Başkan Bullard Komite’nin Fed Başkanı’nı tahvil alımlarının azaltılmasına dair ayrıntılı planı açıklamakla yetkilendirmesinde zamanlamanın uygun olmadığı görüşünde” denildi. Açıklamada Bullard’ın son enflasyon verilerinin düşüklüğü dikkate alındığında yüzde 2’lik enflasyon hedefinin daha güçlü şekilde savunulması gerektiğini düşündüğü belirtildi.

Merkez: Pazartesi normale dönebiliriz

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel piyasalarda sakinleşmenin gözlendiğini belirterek, “Sakin seyrin devamı halinde önümüzdeki Pazartesi günü politika faizinden fonlama yapmaya başlayabiliriz” dedi.

Merkez Bankası dün politika faizinden fonlama yaptığı miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak art arda üçüncü günde de ek parasal sıkılaştırmaya devam etti.

Yatırımlarınızı çeşitlendirin

‘Dr.Kıyamet’ adıyla tanınan yatırım uzmanı Marc Faber, yatırımcılara “Yatırımları çeşitlendirin. Yüzde 25 hisse senedi, yüzde 25 gayrimenkul, yüzde 25 nakit ve tahvil, yüzde 25 altında bulundurun” tavsiyesinde bulundu. Fed’in açıklamalarının ABD için parasal genişlemede bir son olmadığını belirten Faber, şunları söyledi: “Bu 1, 2, 3. parasal genişleme olmayacak, 99’uncuyu göreceksiniz. Sistem de çökecek.”

Diğer Haberler

  1. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  2. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  3. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  4. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  5. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  6. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  7. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  8. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  9. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  10. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.