Şampiy10
Magazin
Gündem

Turkcell’de telkin yok benim aklıma geldi

Murat Ülker, Turkcell’de Karamehmet’e finansman sağlama sürecini anlattı: “Benim aklıma geldi. Nasıl paranın zekatı var, aklın da zekatı var. Aklına iyi bir şey gelirse yaparsın’

ABONE OL
Vatan Haber

Bir süredir piyasada Ülker’in Turkcell’e ortak olacağı konuşuluyor. Yıldız Holding iştiraki olan Gözde Girişim’den yapılan açıklamada sadece finansör olunacağı, şirkete ortak olmak gibi bir niyetin bulunmadığı açıklanmıştı.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker İzmir’de Bizim Mutfak toplantısının dışında süreç ile ilgili olarak gazetecilerin Turkcell ile ilgili sorularına ilk kez yanıtlar verdi:

- Turkcell için Gözde’ye sermaye mi konacak, bankalardan mı finansman temini yapılacak?

M.Ülker: Yapılandırılmış şartlı finansman dediğimize göre bu şartların hepsini kapsıyor olması lazım. Finansman konusunda siz hiç özsermaye koymadan finansman bulamazsınız. Öncelikle sermaye koymanız lazım. Onun haricinde bankalarla görüşeceksiniz, anlaşacaksınız. Bankalar bunu finanse ederse realize olacak bir iş. Ama şu anda ortaya çıkmış bir şey yok, daha konuşuluyor. Ama toplam rakam 1.6 milyar dolar. Mesele yanlış anlaşılmasın. Burada çözülmesi gereken bir sorun var. Biz o soruna yardımcı oluyor muyuz. Konu bununla alakalı. Yoksa Turkcell satılıyor ve biz alıyor değiliz. Turkcell ortaklarından biri çıkıyor onun yerine biz giriyor değiliz. Böyle bir şey yok.

- Böyle bir sürece girilmesi nasıl oldu?

M. Ülker: Benim aklıma geldi.

- Aklınıza nasıl geldi, birisi telkin mi etti?

M.Ülker: Sizin aklınıza gelmez mi bir şeyler? Nasıl paranın zekatı var, aklın da zekatı var. Aklına iyi bir şey gelir yaparsın. Kötü bir şey gelir yapmazsın.

- Yani siz Karamehmet’e gittiniz, bu fikir nasıl gelişti?

M.Ülker: Bu fikri arkadaşlar oluşturdular.

- Ne kadar süredir bu fikir var.

M.Ülker: Birkaç ay.

- Hükümetten herhangi bir yönlendirme geldi mi, Turkcell yerli kalsın diye?

M.Ülker: Turkcell bir Türk şirketi. Türk kanunlarına göre kurulmuş ve kaydolmuş bir şirket. Türkiye’de yüzde 100 yabancı ortaklı pek çok şirket de aynı durumda. Buralarda bizim insanlarımız çalışıyor. Yani yabancı şirket nasıl oluyor bilmiyorum. Ancak şubesi olur burda, o da bir şey yapamaz. Ayrıca Türkiye’deki kanunlar çok net. Hissedarlar değişmiyor zaten.

- Finansman konusunda bankalardan ilgi var mı?

M.Ülker: Bankalar bize geliyor görüşlerini söylüyor. Yerli de var yabancı da.

Godiva’nın satışına ‘çilek’li yanıt geldi

Turkcell’le ilgili dedikodular çıktığında “Ülker Godiva’yı satacak, o para ile de Turkcell’e ortak olacak” deniyordu. Murat Ülker bu konuyla ilgili de esprili bir yanıt verdi: “Onu ben duymadım. Godiva’yı her gün binlerce kişiye satıyoruz. Satışları iyi. Hatta bildiğin çilek. Onu bile Godiva’ya batırıyorsun kapış kapış gidiyor. Arkadaşlar basında düşünmüşler, bu bunu satsın, burdan açığını kapatsın. Teşekkür ediyorum. Ama yok öyle bir şey. Yardımcı olacak olan varsa nakit para verebilir.”

Karamehmet borcu size de ödemezse...

- Karamehmet son yıllarda iş ortaklarıyla hep mahkemelik oldu. Borçlarını ödemedi. İşlerini sanki başka türlü çözemiyor. Bu sizi korkutmuyor mu?

M.Ülker: Belki muhatapları kötüdür. Ben prensip olarak şuna inanırım. İnsanların hepsi iyidir. İnsanların hepsinin yaptıklarında iyi niyet varsa iyidir. Hata yaparsa , hatayı alıp bir kenara koyarsın, adam gene iyidir. Mesela sigara içmek kötüdür deniyor. Sigara içen adam kötü müdür?

- 1.6 milyarın geri dönüşünü nasıl garanti edeceksiniz? Kuşkunuz yok mu hiç?

M.Ülker : Finansman kime veriyoruz, Çukurova’ya veriyoruz. Şartlı yapılandırma olduğuna göre şartları var. Buna karşılık teminat alınır. Kimse kimseye teminatsız borç vermez. Ayrıca Çukurova da bu memleketin çok eskiden beri var olan güzide bir firması. Çukurova Holding yeni bir şirket değil.

- Verdiğiniz borcu geri alamazsanız ne olur?

M.Ülker: Yarın öbür gün bunların hepsi olursa, biz de o zaman tekrar düşünmek durumunda kalırız. Turkcell’de ortak olmamız söz konusu değil. Turkcell ortaklarının hatta hisselerinin değişmesi sadece Telekomünikasyon Üst Kurulu’nun izni ile olacak bir süreç. Bunlar izne tabidir. Bunlar regüle edilmiş imtiyazlı endüstriler. Yazılmış kuralları var. Yani birileri hisse satıyor da biz alıyor değiliz.

Diğer Haberler

  1. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  2. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  3. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  4. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  5. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  6. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  7. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  8. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  9. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  10. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.