Şampiy10
Magazin
Gündem

TGC Anadolu'dan dikkat çeken özellik! Dünyada ilk olur

TCG Anadolu’nun teslim töreninde oldukça önemli ama pek de dikkat çekmeyen bir detay vardı. Geminin önünde milli SİDA'lar konumlanmıştı ve bunlardan birinde sabit tipte hafif torpido kovanı ekliydi. TCG Anadolu’nun ıslak bölümlerinde SİDA taşıyabileceğine değinen uzmanlar, böyle bir kullanımı dünyada ilk kez Türkiye'nin yapabileceği görüşünde.

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’nin yerli/milli savunma sanayiinin göz bebeği projelerinden biri TCG Anadolu geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. O günden bu yana TCG Anadolu sıkça konuşuldu.

TCG Anadolu üzerindeki Bayraktar TB-3, Kızılelma, Hürjet gibi unsurlara dikkat çekti. TRT Haber, Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan ile TCG Anadolu'nun dikkat çeken özelliklerini paylaştı.

TÖRENDE DİKKAT ÇEKEN SİDA AYRINTISI

TCG Anadolu için Tuzla tersaneler bölgesinde düzenlenen törende dev platformun hemen önüne konuşlanan yerli/milli insansız deniz araçları gözlerden kaçmadı. Türkiye’yi bugüne kadar NATO Tatbikatında temsil eden ilk ve tek insansız deniz aracı olan Marlin ve yine Türkiye'ye önemli kabiliyetler kazandıracak MİR İDA ile Sancar da oradaydı.

“GLOBAL ANLAMDA İYİ BİR POZİSYON YAKALADIK”

Süreci en yakından takip eden isimlerden biri olan Kozan Selçuk Erkan; TCG Anadolu'nun sadece Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) taşıyan bir platform değil aynı zamanda bir güç merkezi olduğunu söyledi.

TCG Anadolu’nun, içinde bir tabur asker, çok sayıda tank ve zırhlıyı taşıyarak dünyanın her yerinde operasyon yapabilmek için inşa edildiğini belirtti.

Erkan: “Teknoloji çok hızla gelişiyor. İnsansız sistemlerde global ölçüde çok iyi bir yer yakaladık. İHA'lardan sonra Silahlı İnsansız Deniz Araçları’nda (SİDA) da iyi bir yere gelmek üzereyiz. Sürekli yeni konseptler geliştirip tersanelerimizde bunlara göre modeller üretiyoruz” dedi.

DEĞİŞEN HARP KONSEPTİNDE ROLLERİ BÜYÜK OLACAK

Türkiye’nin TCG Anadolu ile artık açık denizlerde görev grubu olarak seyir yapacak bir güce ulaştığına dikkati çeken Kozan Selçuk Erkan sözlerine şöyle devam etti:

“Bu grubun içinde en büyük ikinci gemimiz Derya Lojistik Destek Gemisi de bu yıl devreye alınacak. Onun da üzerinde insansız deniz araçları göreceğiz. Bununla beraber sadece Derya gemimiz değil TCG Anadolu da ıslak güvertesinde bu tip silahlı insansız deniz araçlarından birkaç tane taşıyabilir. Günümüz gelişen ve hızla değişen harp konseptlerinde SİDA'lar önemli bir yer alacak. Şu anda dünyada TB-2 ile Anka'nın SİHA alanında imza attığı başarıyı SİDA'lar ile de yakalayacak bir konumda ve becerideyiz. Bunu bir an önce kullanarak da dünyaya göstermemiz gerek. Şu anda küçük sınıf SİDA’larda ‘dünya lideri’ olacak potansiyelimiz var. TCG Anadolu, içinde SİDA'lar ile göreve başlarsa, dünyada denemeler hariç tam anlamda operasyonel olarak bu konsepti kullanan ilk ülke olarak adımızı tarihe yazdırırız.”

MİLLİ SİDA’LARA TORPİDO KOVANLARI EKLENDİ

Kozan Selçuk Erkan, 'TCG Anadolu’nun hemen önünde konumlanan MİR SİDA’da ve torpido kovanlarının eklenmesi ve sabit ve hafif torpido atabilecek şekilde konumlandırılan bu yuvaların ne gibi kazanımlar sağlayacağını konusu hakkında da detaylar verdi.

“MİR SİDA özelinde yerli ve milli insansız deniz araçları ciddi bir denizaltı harbi becerisine hazırlanıyor” diyen Erkan; daha önce açıklandığı üzere MİR SİDA gövde altında yine yerli ve milli imkanlarla üretilen bir sonar taşıyacak. Bu kabiliyetle birlikte MİR SİDA, ana gemiden uzakta TCG Anadolu ve görev grubunu koruma amaçlı denizaltı savunma harbinde çok etkin olarak kullanılabileceğini söyledi.

Erkan ve “Dünyada ana gemilerde uzakta en etkin olarak kullanılan antidenizaltı aracı helikopterdir. Gemiden uzak mesafelerde helikopter kendi sonarını daldırır ya da küçük sonar verici şamandıraları döşeyerek gemiye yaklaşmadan denizaltıları bulmaya çalışır. Ancak helikopterlerin havada kalış süreleri sınırlıdır. Bu sürenin önemli kısmını sonar daldırıp dinleyip çıkarırken geçirdikleri için de görev alanları kısıtlanır” ifadelerini kullandı.

“SİDA’LAR ÇOK DAHA UZUN SOLUKLU GÖREV ÜSTLENEBİLİR”

Helikopterlerin dezavantajından bahsettikten sonra konuyu SİDA’lar üzerinden ele alan Kozan Selçuk Erkan, ve Türkiye’nin yerli/milli SİDA’larıyla nasıl işlere imza atabileceğini anlatıyor:

Buna karşılık antidenizaltı görevindeki SİDA’lar çok çok daha uzun süreler, günlerce ve yüzlerce deniz mili ana gemiden uzakta görev yapabilir. Deniz üzerinde oldukları için fırtına ve zorlu deniz şartlarında helikoptere göre daha güvenli olarak bu görevi yerine getirirler. Bu konuda ilk denemelerden biri Portekiz’de NATO tatbikatında gerçekleşmişti. Türkiye’nin gurur projelerinden biri olan MARLİN SİDA kendisine verilen görevi başarıyla tamamlamış, tatbikatta attığı sonar şamandıraları ile sualtı hedeflerini başarıyla bulan dünyadaki ile SİDA olmuştu. Bu senaryoda başarılan kabiliyet, TCG Anadolu’dan hareket eden denizaltı savunma harbi SİDA’sının yapacağı iş ile aynı aslında… Kısacası; zaten başardığımız işi bir adım öteye taşıyoruz. Çok büyük başarıların ayak seslerinin gelmeye başladığını TCG Anadolu'nun ülkemize kazandırılmasıyla duymaya ve görmeye başlıyoruz.

 

Diğer Haberler

  1. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  2. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  3. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  4. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  5. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  6. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  7. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  8. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  9. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  10. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.