Şampiy10
Magazin
Gündem

Teşvik rüzgarı tersine çevirebilir!

'Türkiye bu konuda 40 sene kaybetti'

ABONE OL
UFUK ŞANLI / VATAN

Hükümetin nükleer enerji yatırımlarını teşvik için açıkladığı tarifeler tartışmaları da beraberinde getirdi. 300 MW Kurulu güç ile rüzgâr enerjisinde kurulu güç açısından Türkiye’de ilk sırada yer alan Bilgin Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Bilgin, nükleer santrallere verilen yüksek alım garantisinin rüzgar yatırımlarını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Bilgin, şunları söyledi: “Türkiye’nin nükleer santral kurmasını olumlu karşılıyorum. Türkiye bu konuda 40 sene kaybetti. Ancak nükleer santralde alım garantisi verilmesi diğer üreticileri sıkıntıya sokabilir. Nükleer gibi ürettiği elektriği çok rahat satabilecek bir santral türüne 12-13 cent’lik alım garantisi verilmesini çok doğru bulmuyoruz. Örneğin rüzgarda alım garantisi 7.5 cent. Eğer piyasada ihtiyaç daralırsa, bu santraller ürettiği elektriği satamama durumuyla karşı karşıya kalabilir.”

Rüzgar lobisine dikkat!

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan projeksiyona göre, 2023 yılında Türkiye’deki rüzgâr santrallerinin toplam gücü 20 bin MW’a ulaşacak. Bilgin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Bilgin, “Ben bu hedefe ulaşmanın mümkün olmadığına inanıyorum. EPDK’nın verdiği 12 bin MW’lık lisansın bile zor dolar” yorumunu yaptı. Rüzgar yatırımlarının son dönemde ‘moda’ gibi görüldüğünü ve birçok yatırımcının çok ciddi fiziblte yapmadan bu alana girdiğini anlatan Bilgin, “ Türkiye’de 2 grup rüzgâr lobi yaparak rüzgar yatırımlarını manipüle etti.” dedi ve ekledi: “Bunlardan ilki elinde rüzgâr lisansı olan ve bunun ticaretinden ciddi paralar kazanmak isteyenler yani çantacılar. İkincisi de türbin üreticileri. Bunu satan ve üreten ülke sayısı da belli. Bunların başında da Almanya geliyor. Şu anda 2300 MW kurulu güç var. Şu ana kadar Almanya’ya 2 milyar euro’dan fazla para ödendi. Buna bakım bedellerini de eklediğinizde tablo çok daha fazla artıyor.”

Memleketine 700 milyon $ yatırdı

Aslen Elazığ Palu’lu olan Vehbi Bilgin, memleketine toplam 700 milyon dolarlık hidroelektrik yapımı yaparak bölgenin kaderini değiştirdi. Pembelik, Tatar ve Seyrantepe hidroelektrik santrallerini hayata geçirmek için büyük çaba harcayan Bilgin Enerji, ortakları Limak ile bir hayali gerçeğe dönüştürdü. Seyrantepe 2008 yılında devreye alınırken, Tatar hidroelektrik santrali bu yıl içinde hizmete girecek. Pembelik ise 2014 yılı ortalarında işletmeye alınacak. Toplam 316 MW kurulu güce sahip olan bu santrallerden yılda ortalama 1 milyar kWh’lik elektrik enerjisi üretilecek. Bu da 100 milyon dolarlık doğalgaz ithalatına denk geliyor. Vehbi Bilgin, asıl önemli kazanımlarının bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamak olduğunun altını çizdi.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.