Şampiy10
Magazin
Gündem

Tek kuruş harcamadan 26 milyar euro kazanç

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan üçüncü havalimanını ‘çılgın proje’ye benzeten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan hayata geçirilecek projeyle 26 milyar Euro'nun üzerinde kazanç sağlayacağız” dedi.

ABONE OL
Vatan Haber

Cumhuriyet tarihinin rekoru


4.5 milyar euroyla Cumhuriyet tarihinin en büyük kredi anlaşmasının imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti Milletvekili Berat Albayarak, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanları Binali Yıldırım ve Lütfü Elvan, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Mapa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ve çok sayıda davetli katıldı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük kredi anlaşması imzalandı. İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının ilk etabı için 6 bankadan 4.5 milyar euro kredi sağlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile düzenlenen törende, 90 milyon yolcu kapasiteli ve 3 adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank ile İGA arasında 16 yıl vadeli finansman kredisi imzalandı. Kredinin 3.5 milyar eurosu kamu bankaları, 1 milyar eurosu özel bankalar tarafından temin edildi. Finansman kredisi Hazine garantisiz gerçekleştirildi.


İlk aşamada 6 milyar euroluk yatırımın hedeflendiği havalimanında 4.5 milyar euroluk kısmı krediyle, yüzde 25’i de öz kaynaklardan karşılanacak. Havalimanının birinci etabı 2018’in ilk çeyreğinde tamamlanacak. Cengiz-Limak-Kolin-Kalyoncu-Mapa Konsorsiyumu, üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013’te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22 milyar 152 milyon euro artı KDV teklif ederek kazanmıştı.

A380 inebilecek

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 10 milyar 247 milyon euro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon euro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon euroya ulaşacak İstanbul’un yeni havalimanı projesinin, Türkiye’nin bu alandaki en büyük yatırımı olduğunu belirterek, “Hani ‘Çılgın projeler’ diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi şu anda bu” dedi.

Erdoğan, üçüncü havalimanı projesinin 4 etaptan oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

İlk etap 2018’de açılıyor “İstanbul’un yeni havalimanının ilk etabı 2018’in ilk çeyreğinde hizmete girecek. İlk etap yatırımlarının başlamasıyla inşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Havalimanının tamamen hizmete girmesiyle bu rakam yıllık ortalama 120 bin kişiye çıkacak. Projenin ilk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasiteli terminal binası ve üç kuzey-güney pisti yatırımlarını içeriyor. İlk etap hizmete girince şu an hiçbir yerde olmayan şekilde havalimanına aynı anda iki uçak iniş yapabilecek. Yine mevcut havalimanımızda mümkün olmayan Airbus A380 gibi büyük gövdeli uçaklar da buraya inişlerini gerçekleştirebilecekler. 2028’de projenin tüm etapları tamamlanınca, yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak.”

Türkiye’nin havacılığa son 10 yılda, öz kaynak, kamu ve özel sektör iş birliği kapsamında 3.5 milyar euro yatırım yaptığını anlatan Erdoğan, “Bu projenin yatırım bedeli, geçtiğimiz 10 yılın 10 katı bir büyüklüğe tekabül ediyor. Yap-işyet-devret modeliyle, devletin kasasından bir kuruş bile çıkmadan hayata geçirilecek bu projeyle devlet, kira bedeli ve KDV olarak 26 milyar euronun üzerinde bir kazanç sağlayacak” dedi.

Sabiha Gökçen yetmiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kasım 2002, göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen sıfırdı, herhangi bir uçuş söz konusu değildi. İstanbul, bugünle mukayese edilemeyecek kadar geri plandaydı. Bunu ele almak ve bu hareketliliği kazandırmak suretiyle, Sabiha Gökçen artık ihtiyaca cevap veremez hale geldi” diye konuştu.

Yüz binlerce kişiye istihdam

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, havalimanı inşaatının, 76 milyon metrekare büyüklüğünde alana yayıldığını ve inşatta bugün 8 bin kişinin çalıştığını, bu sayının her geçen gün arttığını belirtti. Özdemir, “Proje tamamlandığında doğrudan 100 bin, yan sektörlerle yüz binlerce kişiye istihdam sağlayacağız” dedi. Özdemir, yeni havalimanının tüm fazları tamamlandığında yıllık yaklaşık 200 milyon yolcu kapasitesine ve 6 piste sahip olacağını belirterek, ayrıca 150’den fazla havayolu şirketine de ev sahipliği yapacağını dile getirdi. Özdemir, “Hedefimiz, dünyanın en büyüğü olacak yeni havalimanının inşaatını tamamlayarak 2018’in ilk çeyreğinde işletmeye açmak” diye konuştu.

Havalimanı canlıysa ekonomi de canlıdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’un, yükselen Türkiye’nin küreselleşen, dünyada yıldız şehri ve bütün çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline geldiğini belirterek, “İstanbul yükseldikçe Türkiye yükselir, Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler refah ve huzur, istikrar bölgesi haline gelir” dedi. Davutoğlu, şunları söyledi: “Eğer havalimanı canlıysa, hareketliyse ve her an bir uçağın kalkıp, diğer uçağın indiği ritmik tempoyla çalışıyorsa o şehir yükseliyordur, o ülke yükselen bir ekonominin merkezi haline geliyordur. Havaalanları sönük olan, hareketsiz olan bir ülkenin canlı olduğunu iddia etmek mümkün değil.”

Metro ihalesi seneye

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantısı olan otoyolunun Mayıs 2016’da açılmasıyla yeni havalimanının Avrasya bağlantılarının sağlanmış olacağını belirtti. Davutoğlu, üçüncü havalimanını Gayrettepe’ye bağlayacak olan hızlı metro hattının yapım ihalesini de önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapacaklarını söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de havalimanını şehir merkezine bağlayacak önemli karayolu ve raylı sistem projelerinin de eş zamanlı yürütüldüğünü belirterek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantısı olan otoyolun Mayıs 2016’da hizmete alınacağını kaydetti.

Ülkede hiçbir proje yarım kalmayacak

BaşLAMIŞ olan bütün projelerin kararlılıkla sonuca ulaştırılacağını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’nin hiçbir projesi yarım kalmayacak. Vizyoner projelerle önümüzdeki dönemde de ülkemizin dünya ölçeğindeki rekabet gücünü artıracak, İstanbulumuzu sadece çevre bölgelerin değil dünyanın en büyük ulaşım merkezi ve çekim haline getireceğiz” dedi.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.