Şampiy10
Magazin
Gündem

Tatilden döndüm depresyondayım

10 günlük Kurban Bayramı tatili sona erdi. Turizmciler doluluktan yerli turistler de uzun tatilden memnun kaldı. Ancak 10 gün sonra işbaşı yapanların canı biraz sıkkın. Verilere göre, tatil dönüşü en çok mutsuz olan ülke Polonya, İngiltere ve Türkiye olarak sıralandı

ABONE OL
Vatan Haber

10 günlük Kurban Bayramı tatilinin bitmesiyle, bu yıl için uzun tatil devri de sona erdi. Tatil sonrası dün işbaşı yapanlar, biraz buruk. Bunu rakamlar da ortaya koyuyor. Verilere göre her 3 kişiden ikisi, tatil dönüşü mutsuz oluyor. Dünya geneline baktığımızda tatil dönüşü kendini en mutsuz hisseden ülke yüzde 67 ile Polonya. Polonya’yı yüzde 65’le İngilizler takip ediyor. Türkiye, yüzde 64 ile üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye’yi yüzde 61 ile İspanya ve yüzde 60 ile Fransa takip ediyor. Tatil dönüşü sendromunu en az yaşayan ülke yüzde 22 ile Çin.

Sonraki tatili planlıyoruz

Tatil sitesi momondo.com.tr’nin yaptırdığı araştırmaya göre tatili bırakıp, sorumluluklarla dolu günlük hayata geri dönmek pek kolay olmuyor. Tatil bittiği için en mutsuz olan yaş grubu yüzde 68’le 23-35 arası olduğu görülüyor. Yaş arttıkça can sıkıntısı yaşama oranı da düşüyor. 36-55 yaş grubundakilerin yüzde 62’si tatil dönüşü kendini mutsuz hissettiğini söylerken bu oran 56-65 yaş grubunda yüzde 57’ye iniyor. Türkler’in yüzde 16’sı bu sendromu bir sonraki tatilini planlamaya başlayarak atlatıyor.

İşten-okuldan kaytarıyoruz

Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 13’ü tatil dönüşünde can sıkıntısından kurtulmak için tatilden döndükleri gün izin kullanmaksızın iş ya da okula gitmediğini söylüyor. Tatilden döndüğü gün kaytarma konusunda Türkiye ikinci sıradayken birinci sırada yüzde 14 ile Avusturya geliyor. Dünya genelinde ortalama oran sadece yüzde 6.

Alışverişle avunuyoruz

Bu durumu atlatmak için en sık başvurduğumuz yöntemlerden biri birkaç gün izin alıp, aile veya arkadaşlar ile vakit geçirmek. Sendromu atlatmak için kullandığımız bir diğer yöntem de kendine zaman ayırma. Türklerin tatilden döndükten sonra yaşadıkları can sıkıntısından kurtulmak için en sık yaptıkları şeylerden biri de alışveriş. Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 13’ü tatilden döndükten sonra daha iyi hissetmek için kıyafet, elektronik eşya, takı gibi yeni şeyler satın aldığını söylüyor. Can sıkıntısını alışverişle atlatmayı en çok tercih eden ülke yüzde 20 ile Brezilya. Onu yüzde 15 ile Çin takip ediyor. Türkler üçüncü sırada yer alıyor.

Herkes memnun

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinde tatilde tesislerin çoğunun yüzde 100 dolu olması turizmcilere çifte bayram yaşattı. Marmara’dan Akdeniz’e ülkenin tüm sahil şeridindeki tesislerde bayram tatilinde yoğunluk yaşandı. Antalya’yı bayram tatili süresince yüzde 30’u yerli olmak üzere, 1 milyondan fazla turist ziyaret etti.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, öngördükleri gibi hem yabancı her yerli turist sayında ciddi artışlarla tatili geçirdiklerini söyledi. Beklentilerinin gerçekleştiğini anlatan Yağcı, “Ağustos itibarıyla 8 aylık süreçte 7 milyon 200 bin yabancı turist rakamına ulaştık. 2016’yı

6 milyon 400 bin civarında kapatmıştık. 8 aylık süreçte 2016’nın rakamlarını geçtik. Bayram tatili süresinde iç pazarda da ciddi talep oldu, oteller yüzde 100 doldu. Memnun eden bir doluluk yaşadık” diye konuştu. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, bir tatil beldesinin yaşayacağı en güzel şekilde bayramı geçirdiklerini vurguladı. Bülbüloğlu, “Oteller, eğlence yerleri, restoranlar doluydu. Mahallelerimiz doluydu. Bayramı bayram gibi yaşadık” dedi. Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal da Fethiye’deki otellerin büyük kısmının 10 günlük bayram tatilini yüzde 100 dolu geçirdiğini bildirdi.

Nüfusun 32 katı

Otelcilerin yaşanan yoğunluktan dolayı memnun olduğunu anlatan Uysal, “Bölgeye tatile gelenler tatillerini dolu dolu geçirdi. Tatilciler, Fethiye’den deniz, kum ve güneşin yanı sıra tarihi alanları da dolaşarak mutlu ayrıldı” diye konuştu.

10 günlük tatil, Güney Marmara ve Kuzey Ege’deki turizmciler ve esnafın da yüzünü güldürdü. Avşa Adası’nın Otel, Motel, Apart ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Metin Akın, kış nüfusu 2 bin 500 olan adada günlük 80 bin civarında tatilciyi ağırladıklarını dile getiren Akın, şunları söyledi: “Nüfusumuzun yaklaşık 32 katını konuk ettik. Turizmciler genel anlamda memnun. Bizim için en önemli olan bu 80 bin kişinin 60 bini yatılı. Yatılı turist sadece kum, deniz, güneş eğlencesine gelmiyor. Buradaki esnafı da ihya ediyor. Adamızı en çok İstanbullular tercih etti. Tatil döneminde adamız İstanbul’un bir mahallesi haline geliyor.”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Çelik, bayram tatilinin uzatılmasının bölge turizmine olan talebin artmasını sağladığını ifade etti. Çelik, “Bayramın yaz tatiline denk gelmesi iç pazarın, sahil bölgelerinin ziyaretçilerinin artması, yerli turistin özellikle denizi, kumu ve güneşi tercih etmeleri dolayısıyla büyük bir hareketliliğe vesile oldu” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.